Περιβάλλον
Βρετανία - Κλιμακώνουν για το κλίμα

4/9, Λονδίνο, Διαδήλωση ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή. Φωτό: Extinction Rebellion UK

Σε διεθνή μέρα δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή καλούν το Σάββατο 6 Νοέμβρη περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις μέρες που στην Γλασκώβη θα πραγματοποιείται η Παγκόσμια Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26). Ήδη στην Γλασκώβη αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Βρετανίας έχουν καλεστεί συγκεντρώσεις για τις 6/11 ενώ το Σάββατο που μας πέρασε ολοκληρώθηκαν με διαδήλωση στο Λονδίνο, οι δύο εβδομάδες δράσης που οργάνωσε και φέτος το μέτωπο Extinction Rebellion («Εξέγερση κατά της εξαφάνισης»). 

Από τις 24 Αυγούστου που ξεκίνησε το δεκαπενθήμερο δράσης έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες εκδηλώσεις, διαδηλώσεις και συμβολικές δράσεις, τις οποίες η βρετανική κυβέρνηση προσπάθησε να σταματήσει με την καταστολή. Συνέλαβε περίπου 500 ακτιβιστές – ελπίζοντας ότι έτσι θα καταφέρει να φοβίσει τον κόσμο ενόψει των κινητοποιήσεων τις μέρες της Συνόδου.

Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «σταματήστε την χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων», «σταματήστε τον πόλεμο στην φύση», το περασμένο Σάββατο, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ και βάδισαν στο κέντρο του Λονδίνου. «Είναι επιτακτική ανάγκη να εξεγερθούμε ενάντια στο σύστημα που δημιουργεί την κλιματική αλλαγή» δήλωσε στην εφημερίδα Socialist Worker, o Mασούντ. 

Η Μάρθα, μαθήτρια δήλωσε ότι «οι πρόσφατες καταστροφές από τους κυκλώνες στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή χειροτερεύει» και πρόσθεσε ότι μαζί με τους συμμαθητές-τριες της οργανώνουν κινητοποίηση στο σχολείο στις 24 Σεπτέμβρη, που έχει αποφασιστεί σαν διεθνή μέρα αποχής στα σχολεία από κινήματα όπως το Fridays for future.  

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να βάζουμε στο στόχαστρο τις τράπεζες και τις μεγάλες οικονομικές επιχειρήσεις» δήλωσε ο Γκίλιαν, ενώ η Λόλα τόνισε ότι ο αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι αγώνας ενάντια στην κυβέρνηση των Συντηρητικών, όχι μόνο για την πολιτική τους πάνω στο θέμα, αλλά και για την αστυνομική βία με την οποία αντιμετώπισαν όλες τις προηγούμενες μέρες τους διαδηλωτές.  

Στην συγκέντρωση που είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα έξω από το κοινοβούλιο, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την κυβέρνηση για «πράσινο ξέπλυμα» γιατί «ενώ παρουσιάζονται να ηγούνται ενάντια στην κλιματική αλλαγή δεν κάνουν απολύτως τίποτε, ενώ έστειλαν την αστυνομία να μπουκάρει και να κατεβάζει τους διαδηλωτές από τα πούλμαν» όπως χαρακτηριστικά είπε μια διαδηλώτρια.