Εργατικό κίνημα
Οι εργάτες της Τέχνης διαδηλώνουν 8/9

Σε μεγάλο παν-καλλιτεχνικό συλλαλητήριο καλούν την Τετάρτη 8/9 στις 11.30πμ στα Προπύλαια η ΠΟΘΑ και τα σωματεία των καλλιτεχνών. Η πορεία θα κατευθυνθεί στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, όπου θα δοθούν τα αιτήματά τους. Διεκδικούν συνέχιση της επιδότησης των καλλιτεχνών για όσο συνεχίζονται οι επιπτώσεις της πανδημίας, ασφαλιστική κάλυψη όλων, επιδότηση της ανεργίας, διεύρυνση των Δημόσιων Πολιτιστικών Δομών και ενίσχυση της δημόσιας Καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Όπως τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση: «Τρίτη χειμερινή περίοδος που η Πανδημία χτυπά τη δουλειά μας και τη ζωή μας. Όπως φαίνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα, το επάγγελμα μας και για αυτό το χειμώνα θα λειτουργήσει μέσα στην ανασφάλεια και την πίεση. Η πρόσβαση του κοινού στον Πολιτισμό, είτε η πληρότητα είναι 80%, είτε 100%, είναι και αυτή αβέβαιη…

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ανέχειας, αλλά και φόβου από την εξέλιξη της Πανδημίας  για τη μεγάλη πλειοψηφία των καλλιτεχνών, η Κυβέρνηση προσπαθεί να μεταβιβάσει τις ευθύνες της στις πλάτες μας. Αποφάσισε να κόψει όποια επιδότηση έδινε, από τον Ιούνιο και μετά, ενώ προσπαθεί να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα μας, χωρίζοντας μας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Το εμβόλιο, αποτελεί αναγκαία προστασία για την υγεία μας και είναι ένα σημαντικό όπλο μαζί με μια σειρά άλλα. Θα έπρεπε να συνοδεύεται από κέντρα ενημέρωσης και εμβολιασμού σε όλη την επικράτεια με ευθύνη του κράτους, με ιατρική παρακολούθηση πριν και μετά τον εμβολιασμό, με ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Η Κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για τη  δυσπιστία και το φόβο που αναπτύχθηκε γύρω από το εμβόλιο.

Η Κυβέρνηση πρέπει, έστω και τώρα, να πάρει μέτρα για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ, των σχολικών τάξεων, να συνεχίσει τη διενέργεια μαζικών δωρεάν rapid test για το σύνολο του πληθυσμού και τέλος να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, και όλες τις δομές Πρωτοβάθμιας φροντίδας και ενημέρωσης. Αυτά θα έπρεπε να κάνει και όχι να εντείνει την καταστολή και τη μεταξύ μας διχόνοια, στο όνομα της  «ατομικής ευθύνης».

Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά σε ένα χειμώνα που θα χαρακτηριστεί, από  την υπολειτουργία των χώρων εργασίας μας και τις μεγάλες πιέσεις για να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι αμοιβές μας. Τέτοια σημάδια ήδη υπάρχουν. Μετατρέπουμε την αγανάκτηση μας σε οργάνωση και διεκδίκηση». Στο τέλος της πορείας θα κατευθυνθούν στη Μητρόπολη Αθηνών για τον τελευταίο χαιρετισμό στον Μίκη Θεοδωράκη.