Εργατικό κίνημα
Επισιτισμός - Τουρισμός: Χρειάζεται απεργιακή κλιμάκωση

6/9, Πλ. Κλαυθμώνος, Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Αττικής

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6/9 στην πλατεία Κλαυθμώνος η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Αττικής, που μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει την ημερομηνία εκλογών για την ανάδειξη νέου ΔΣ.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου από την παράταξη της ΔΑΣ (ΚΚΕ), Γιώργος Στεφανάκης, άνοιξε τη διαδικασία με μία εισήγηση που περιέγραφε την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα με την ελαστική εργασία και την ουσιαστική κατάργηση της κλαδικής σύμβασης, πάνω στα οποία στηρίχτηκε η μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου. Αναφέρθηκε στις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης στη δημόσια Υγεία και Παιδεία και τις ευθύνες της για τις πυρκαγιές και τόνισε τη σημασία ενός ισχυρού και μαζικού συνδικάτου.

Από την εισήγηση και τις υπόλοιπες τοποθετήσεις της ηγεσίας του συνδικάτου σίγουρα δεν έλλειψε η καταγγελία ενάντια στην κυβέρνηση και στις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ που έχουν το προεδρείο της Ομοσπονδίας των εργαζόμενων του κλάδου. Έλειψε όμως ο βηματισμός με τον οποίο θα οργανωθεί η σύγκρουση με την κυβέρνηση και τα αφεντικά του κλάδου, που θα αναγκάσει και τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ομοσπονδίας να κινηθεί. Σε μια περίοδο τρομερής οργής και μαχών ενάντια στη Νέα Δημοκρατία, η επιλογή της ΔΑΣ ενόψει των αρχαιρεσιών στο συνδικάτο είναι η αναμονή για κλιμάκωση του αγώνα μετά.

Σε αντίθετη κατεύθυνση, οι εργαζόμενοι/ες της Καμαριέρα, τόνισαν ότι χρειάζεται απεργιακή κλιμάκωση και συντονισμός των αγώνων εδώ και τώρα, με πρώτο μεγάλο σταθμό το μαζικό ανέβασμα στη διαδήλωση στη ΔΕΘ. Μοίρασαν την προκήρυξη που καλούσε στη Θεσσαλονίκη στον κόσμο της συνέλευσης, ενώ είχαν προηγηθεί αντίστοιχες εξορμήσεις σε μαγαζιά επισιτισμού, ενημερώνοντας ταυτόχρονα για τη συνέλευση του συνδικάτου και για την εγγραφή μελών σε αυτό. Ενόψει των επικείμενων εκλογών του συνδικάτου, η Καμαριέρα πρωτοστατεί στη συγκρότηση ενιαίου ψηφοδελτίου της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Στη συνέλευση τον λόγο πήραν και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων Καμαριέρα, Λάντζα και Αγωνιστική Συσπείρωση. Ακολουθεί η τοποθέτηση του Βασίλη Μυρσινιά, μπουφετζή, μέλους της Καμαριέρα, στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση:

“Βρισκόμαστε όλες και όλοι εδώ, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, γιατί το συνδικάτο μας έχει παίξει ρόλο στις εξελίξεις. Δε διαφωνεί κανείς σε αυτό. Βρισκόμαστε εδώ όμως, γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει να παίξει ακόμα μεγαλύτερο. Όχι μόνο στις οικονομικές μάχες, αλλά και στις  πολιτικές. Άλλωστε η μάχη που δώσαμε στην αρχή της πανδημίας ήταν και πολιτική, χρειάστηκε σύγκρουση με τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας για να συνεχίσουμε να έχουμε εισόδημα έναντι μισθού εν μέσω καραντίνας, στα ξενοδοχεία που δεν άνοιξαν στη συνέχεια.

Στα 3 χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές γνωρίσαμε τις πιο αντιφατικές καταστάσεις: την ανάπτυξη του 2019 για τους λίγους μεγαλοξενοδόχους και το τουριστικό κεφάλαιο, τη λαίλαπα για τους εργαζόμενους του 2020 με τη δήθεν επανέναρξη του τουρισμού, την υπερεργασία του 2021. Τα περιοριστικά μέτρα που οι ίδιοι εφάρμοσαν κόστισαν στο τουρισμό παγκοσμίως 1 τρις ευρώ. Και η Ελλάδα ήταν μέσα σε αυτό γιατί δεκαετίες έχτιζε και χτίζει το τέρας του τουρισμού: με χιλιάδες νέα ξενοδοχεία, με 5αστερα καταλύματα αντί συμβατικών, με αναψυχή για τους λίγους.

Ως Καμαριέρα δώσαμε με τις δυνάμεις μας τη μάχη για μια νέα άνοιξη του συνδικαλισμού. Τη ζήσαμε με τις μεγάλες κινητοποιήσεις την άνοιξη του 2020, το Σύνταγμα, συνεχίσαμε το 2021, με την εγγραφή μελών στο συνδικάτο. Βρεθήκαμε ως κομμάτι του συνδικάτου σε όλες τις κινητοποιήσεις. Αυτή η συνεισφορά, μαζί με τοπικές μάχες, σε εστιατόρια το 2018 (Aleria), σε μικρότερους χώρους, με εξορμήσεις σε ξενοδοχεία, σε επισιτιστικά καταστήματα και κέτερινγκ είναι που και θα συνεχίσουμε δυνατότερα. Συμβάλαμε στις συνελεύσεις και τις ανοιχτές διαδικασίες του συνδικάτου 3 χρόνια τώρα.

Δε βρισκόμαστε όμως εδώ γιατί μεταξύ μας διαφωνούμε κυρίως στον εχθρό, όπως είπε ο πρόεδρος, εκεί μπορεί και να συμφωνούμε, έχουμε γνώση τι ρόλο παίζει το κεφάλαιο στον κλάδο μας, όπως ανέφερα. Χρειάζεται να πάμε στο πώς μπορεί να μάχεται ένας κλάδος που είναι πια πιο δυνατός. Με απεργιακή σύγκρουση και με το άπλωμά της. Γνωρίσαμε τι σημαίνει απεργίες των γραφειοκρατών που δε γίνονται ακόμη και όταν έχουν ψηφιστεί στα χαρτιά. Αυτό δεν απαντιέται θεωρητικά: Μπορούμε να έχουμε νομοσχέδιο που ψηφίζεται Τετάρτη και το συνδικάτο μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα να μην έχει προκηρύξει την απεργία; Για να τρέξουμε να την απλώσουμε στους χώρους και να κερδίσουμε όλο αυτό το κομμάτι των συναδέλφων στον αγώνα; Δε γίνεται να μείνουμε σε όσα παραδοσιακά, και καλώς, οργανώναμε.

Μόνο να κερδίσουμε έχουμε. Χιλιάδες νέους και νέες στο συνδικάτο στη διαδικασία των εκλογών, ξενοδοχείο το ξενοδοχείο, μαγαζί το μαγαζί, γειτονιά τη γειτονιά. Οι αγώνες που δίνουμε είναι η εγγύηση ότι είναι εφικτός ένας δρόμος αντικαπιταλιστικός, να χτιστεί από την εργατική τάξη η εναλλακτική στη φρίκη. Με σύμβαση αξιοπρέπειας, τουρισμό για όλους, καταλύματα για όσους έχουν ανάγκη, αυξήσεις παντού σε κάθε πόστο. Με αυτό τον τρόπο θα παρέμβουμε και ως Καμαριέρα στις εκλογές μαζί και με άλλες αντικαπιταλιστικές δυνάμεις, γιατί μπορούμε να νικήσουμε”.