Καταπίεση και απελευθέρωση
11 Σεπτέμβρη το Pride στην Αθήνα

8/6/19, Η πορεία του Athens Pride. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Στις 11 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί η φετινή διαδήλωση Περηφάνιας στην Αθήνα. Η διαδήλωση αυτή έρχεται ύστερα από περισσότερα από 2 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το Pride του 2019, το πιο πολιτικό Pride που έχει γίνει ποτέ, με δεκάδες χιλιάδες κόσμο να διεκδικούν δικαιοσύνη για τον Ζακ / τη Zackie Oh, αλλά και να γιορτάζει τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Stonewall. Η διαδήλωση του Σαββάτου θα είναι η πρώτη διαδήλωση Pride που θα γίνει στην Αθήνα μέσα στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και έρχεται μέσα σε μια περίοδο που το κίνημα φουντώνει σε όλα τα μέτωπα.

Έρχεται επίσης αμέσως μετά την υπουργοποίηση του φασίστα Θάνου Πλεύρη. Εκτός από υποστηρικτής του ματαιωμένου σεξιστικού “συνεδρίου” για την υπογεννητικότητα και τη γονιμότητα, ο Πλεύρης είναι και ο συνήγορος υπεράσπισης των αστυνομικών που ολοκλήρωσαν τη δολοφονία του Ζακ. Μάλιστα, είναι αυτός που κατάφερε να κερδίσει έναν ολόκληρο χρόνο καθυστέρησης της δίκης, εκμεταλλευόμενος την υπουργική απόφαση για τον αριθμό των ατόμων στις δικαστικές αίθουσες λόγω της πανδημίας. Σε λίγο κλείνουν τρία χρόνια από τον άγριο μέχρι θανάτου ξυλοδαρμό του Ζακ και όλοι οι κατηγορούμενοι φονιάδες κυκλοφορούν ελεύθεροι -εν μέρει και χάρη στον νέο υπουργό Υγείας. Η δε ομοφοβία του Πλεύρη είναι γνωστή.

Τα δυο χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν σημάνει μια σκληρή προσπάθεια πισωγυρίσματος και καταπάτησης των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων: από τις καραντίνες που χτύπησαν πιο σκληρά τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διακρίσεις μέχρι τον περιορισμό της πρόσβασης στο ΕΣΥ -κι από την αύξηση της καταστολής και των ελέγχων μέχρι τις ιδεολογικές επιθέσεις σε βάρος των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+.

Ισλαμοφοβία

Ταυτόχρονα η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να καλλιεργήσει την ισλαμοφοβία εργαλειοποιώντας τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η δήλωση του Μπογδάνου ότι “σέβεται” τους ΛΟΑΤΚΙ+ ενώ οι πρόσφυγες από μουσουλμανικές χώρες όχι, επομένως οι τελευταίοι δεν χωράνε εδώ. Το θράσος αυτού του καθάρματος δεν είναι εξαίρεση, αλλά κανόνας στη ΝΔ των πλούσιων βιαστών, των γυναικοκτόνων και των κακοποιητών.

Σε όλα αυτά η απάντηση του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος είναι ότι μπορεί να κερδίσει αυτές τις μάχες βγαίνοντας μαζικά στον δρόμο. Η κίνηση των εργαζόμενων και των φοιτητών/τριών σε όλους τους χώρους, ακόμα και στις κλειστές σχολές, ήταν αυτή που ανάγκασε την Athens Pride να προχωρήσει σε μια διοργάνωση που ήθελε να αποφύγει αρκούμενη στο όχι ιδιαίτερα πολιτικό pride week που διοργάνωσε τον Ιούλιο. Η μαζική περσινή διαδήλωση στη δεύτερη επέτειο της δολοφονίας της Zackie Oh δείχνει πόσο λάθος ήταν να μην οργανωθεί διαδήλωση Περηφάνιας μέσα στο 2020.

Η μάχη για τη δικαίωση του Ζακ, η σύγκρουση με τις προσπάθειες να ξηλωθούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, ο αγώνας για ακόμα περισσότερα δικαιώματα για όλες και όλους δεν είναι μόνο υπόθεση των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων, αλλά όλης της εργατικής τάξης. Παλεύοντας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, για τα δικαιώματα των προσφύγων/ισσών, για τα δικαιώματα των γυναικών, η εργατική τάξη παλεύει και για την ίδια της την ενότητα. Για να είναι δυνατή απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης που παράγει τις διακρίσεις. Και να το τσακίσει.

Σάββατο 11 Σεπτέμβρη, 7μμ

πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή