ΜΑΘΗΤΕΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΝΙΚΗΤΕΣ: Καταλήψεις στα σχολεία

Τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη σχολεία του κέντρου της Αθήνας οργάνωσαν συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Με όργιο καταστολής απάντησαν τα ΜΑΤ. Στο Διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς πολλά ερασιτεχνικά βίντεο από μαθητές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Οι μαθητές δεν τρομοκρατήθηκαν από την επίθεση και επέστρεψαν λίγο αργότερα στην Ερμού και στην πλατεία Συντάγματος. Την ίδια ώρα γινόταν τοπική διαδήλωση από σχολεία της Αγ. Παρασκευής.

Στις γειτονιές οι καταλήψεις είναι εντυπωσιακά οργανωμένες σε πολλά σχολεία, ενώ η συζήτηση με τους μαθητές πηγαίνει σε όλα τα ζητήματα, από τις ελλείψεις στο σχολείο μέχρι τη συνολική μάχη με την κυβέρνηση.

Συνεργείο της Εργατικής Αλληλεγγύης επισκέφτηκε το Σάββατο το μεσημέρι το 14ο Γυμνάσιο στο Κουκάκι για συμπαράσταση και μίλησε με τους μαθητές για την κινητοποίηση τους. «Η κατάληψη έχει ξεκινήσει από την Πέμπτη 29 του μήνα. Τα αιτήματα μας τα έχουμε βάλει και μπροστά στο σχολείο. Έχουμε έλλειψη καθηγητών σε κάποια μαθήματα, όπως στις δεύτερες ξένες γλώσσες και έλλειψη βιβλίων. Τα CD που μας έδωσαν για τους υπολογιστές, δεν δουλεύουν. Για αυτό προσπαθούμε να μας δώσουν τα βιβλία. Έχουμε μιλήσει με τους μαθητές του Λυκείου μας για να κάνουν και αυτοί κατάληψη» μας δήλωσε ο Χερμέζ Δήμα.

«Να πούμε και για τους διαδραστικούς πίνακες. Έχουν δώσει τόσα λεφτά για να τους αγοράσουν και να τους βάλουν σε τάξεις για να κάνουμε διαδραστικό μάθημα. Αυτές οι αίθουσες είναι κλειστές, δεν τις χρησιμοποιεί κανείς. Οι καθηγητές είναι μαζί μας. Αυτό το ξέρουμε και μας το έχουν δηλώσει καθαρά. Ελπίζουμε όλοι μαζί να φτιάξουμε μια δύναμη για να ρίξουμε αυτό το καθεστώς» μας είπε ο Δημήτρης Φιτσιλής.

Την Τρίτη 4 Οκτώβρη το πρωί σε κατάληψη προχώρησαν και γειτονικά σχολεία: το 9ο Λύκειο στα Πετράλωνα και το 1ο Λύκειο Ταύρου, ενώ σε τοπική διαδήλωση στην Αχαρνών προχώρησαν το 65ο, το 49ο και το 18ο σχολείο.  

Επίσης, ολόκληρη η Καλλιθέα κινείται στο ρυθμό των μαθητικών καταλήψεων ο Λούκας Χμιελέβσκι μας μεταφέρει την εικόνα από τις δράσεις των μαθητών στη γειτονιά. «Στη Σιβιτανίδειο πήραμε πρωτοβουλία 10 άτομα να ανοίξουμε το θέμα της κατάληψης. Μαζέψαμε υπογραφές από πολλά παιδιά και θα μιλήσουμε με όλα τα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ της Σιβιτανιδείου για να κινηθούμε όλοι μαζί. Την Τρίτη κάναμε τοπική πορεία στην Καλλιθέα. Όλα τα Λύκεια εκτός από δύο είναι υπό κατάληψη. Έχουμε προβλήματα με τους καθηγητές. Λόγω της έλλειψης κάνουμε 2ωρα ή 4ωρα. Δεν έχουμε καθόλου βιβλία. Θέλουμε χρηματοδότηση για τα σχολεία, να μην πληρώσουμε ένα ευρώ από την τσέπη μας. Να μην γίνουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, να μην μπει 23% ΦΠΑ στο κυλικείο, να έχουμε δωρεάν μετακινήσεις αφού στη Σιβιτανίδειο έρχονται παιδιά από όλη την Αθήνα. Επίσης, είμαστε ενάντια στο νόμο για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που δυσκολεύει και τη δική μας είσοδο στις σχολές».

Καταλήψεις έχουν οργανώσει οι μαθητές και σε σχολεία στου Ζωγράφου. Ο Βαγγέλης Δεληγιαννίδης από το 4ο Λύκειο μας μίλησε για τις πρωτοβουλίες που θα πάρουν. «Ξεκινήσαμε την κατάληψη την προηγούμενη Τρίτη. Έχουμε κάνει τέσσερις συνελεύσεις μέχρι τώρα. Στην προηγούμενη συνέλευση ψήφισαν υπέρ 280 παιδιά, στην τελευταία 240 περίπου. Οι καθηγητές μας λένε ότι η κατάληψη μας είναι πολύ πιο οργανωμένη και πολύ πιο μαζική από αυτές που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε κάνει κρούση σε πανεπιστημιακό για να συμμετέχει σε εκδήλωση που ετοιμάζουμε, στην οποία θα καλέσουμε και συνδικαλιστές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Την Τετάρτη θα κατέβουμε στη διαδήλωση της απεργίας, έχουμε φτιάξει ήδη πανώ».