Mαθητές Anticapitalista

«Δε θα αφήσουμε την κυβέρνηση να μετατρέψει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις, από όπου θα μπορούν να αντλούν κέρδη οι καπιταλιστές. Θα συνεχίσουμε με το άπλωμα των καταλήψεων και στα σχολεία μέχρι τη νίκη», υποστηρίζουν η Φωτεινή Λυσικάτου από το Λύκειο Ώθηση και ο Χρήστος Μπούγος από το 2ο Λύκειο Βριλησσίων στο εισαγωγικό κείμενο.

Ο Γιώργος Λαμπίρης και η Μαργαρίτα Παναγιώτοβα γράφουν για τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες μέσα στα σχολεία. Στην ίδια σελίδα υπάρχει άρθρο για το άσυλο και τη σημασία του.

To νέο τεύχος είναι γεμάτο με άρθρα από την ιστορία του κινήματος. Η Μαίρη Γουόρντ παρουσιάζει την ιστορία της Παρισινής Κομμούνας, ενώ ο Στάθης Κούννας συνοψίζει τα μηνύματα του Κομμουνιστικού Μανιφέστου. Ακόμα, υπάρχει άρθρο για το ρόλο της εργατικής τάξης στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Τέλος, ο Βαγγέλης Δεληγιαννίδης γράφει με γλαφυρό τρόπο για την εξέγερση του Μάη του ’68 και τα συμπεράσματα που έχουμε να αντλήσουμε από αυτή. «Ήταν το γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε πως η εργατική τάξη είναι το υποκείμενο της αλλαγής και έδωσε ένα δυνατό χαστούκι σε όσους πίστευαν πως η ταξική πάλη και οι επαναστάσεις είναι στοιχεία του παρελθόντος» τονίζει από τις πρώτες γραμμές του κειμένου.

Οι μαθητές Αnticapitalista πραγματοποίησαν σύσκεψη την Κυριακή 2/10 εν όψει της απεργίας στις 5 Οκτώβρη. «Συζητήσαμε τι συμβαίνει μέσα στα σχολεία όπου είμαστε όσον αφορά τους μαθητές και τους καθηγητές. Τα παιδιά που είχαν κατάληψη μας μετέφεραν πως το οργάνωσαν. Ένας νέος σύντροφος μας έδωσε την εικόνα από τη Σιβιτανίδειο. Έχουν πρόβλημα με φασίστες όπου έχουν κάνει επιθέσεις ακόμα και την ώρα του μαθήματος. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Το βασικό θέμα που μας απασχόλησε είναι η διαδήλωση της απεργίας την Τετάρτη. Πόσα σχολεία θα κατεβάσουμε, πόσοι μαθητές θα έρθουν. Τέλος, συζητήσαμε για την διακίνηση της εφημερίδας μας. Στο δικό μου σχολείο στο 2ο Λύκειο Καστέλλας φτιάξαμε επιτροπή 15 ατόμων αφού το επίσημο 15μελές δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία για να οργανώσουμε κατάληψη και κατέβασμα στην πορεία την Τετάρτη. Ξεκινήσαμε κατάληψη τη Δευτέρα το πρωί» μας είπε η Μαργαρίτα.