Ο τραπεζίτης της Φούσκας

Ο Παπαδήμος είναι ο αρχιτέκτονας της πολιτικής που μας έφτασε ως εδώ. Ηταν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας την περίοδο 1994-2002, όταν μαζί με την κυβέρνηση Σημίτη απαιτούσαν θυσίες από τους εργαζόμενους προκειμένου η Ελλάδα να μπει στο ευρώ το οποίο θα μας παρείχε «ασφάλεια». Ηταν στο ίδιο πόστο, στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και των σουάπς με την Γκόλντμαν Σακς.

Είναι αστείο να ακούει κανείς όλη την εκ των υστέρων φιλολογία για την Ελλάδα που «δεν πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις» όταν μπήκε στην ΟΝΕ και ότι πρέπει τώρα να «κάνουμε θυσίες» από τους ίδιους ανθρώπους που εν γνώσει τους τότε μεθόδευσαν τα πράγματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο Παπαδήμος ήταν αυτός που από το ίδιο πόστο υπόσχονταν «λιγότερους φραγμούς στα καταναλωτικά δάνεια» και από αυτή τη θέση, αλλά και από τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2002, γνώριζε πάρα πολύ καλά ότι η «χρυσή» περίοδος των ελληνικών τραπεζών βασιζόταν πάνω σε μια φούσκα.

Τέλος, ο Παπαδήμος υπήρξε σύμβουλος του απελθόντα πρωθυπουργού Παπανδρέου τα τελευταία δύο χρόνια. Ολο αυτό το διάστημα, τις δικές του νεοφιλελεύθερες συμβουλές ακολουθούσε ο ΓΑΠ και έκανε αυτά που έκανε. Και ο χαρακτηρισμός «νεοφιλελεύθερες» είναι μάλλον λίγος για την περίπτωση Παπαδήμου.

Συνεταίροι

Ο Παπαδήμος, όπως και το συνεταιράκι του ο Μόντι στην Ιταλία, είναι μέλος της «Τριμερούς Επιτροπής», της οργάνωσης που με ιδρυτή της τον Ντέιβιντ Ροκφέλερ, δηλώνει ρητά, με έκθεση ήδη από το 1975, ότι «κάποια από τα προβλήματα διακυβέρνησης σήμερα οφείλονται στην υπερβολική δημοκρατία» και πρότεινε «ένα βαθμό μετριάσματος της δημοκρατίας». Ο ιδρυτής της έχει ανοιχτά δηλώσει ότι πρέπει να μειωθεί ο ρόλος των κυβερνήσεων και ότι «κάποιος πρέπει να αναλάβει αυτά που έκανε η κυβέρνηση και οι εταιρείες φαίνονται να είναι οι οντότητες που είναι πιο λογικό να το κάνουν αυτό».

Με αυτήν την έννοια, δεν πρέπει να εκπλήσσει ότι στο πλευρό του θα εργαστούν σαν υπουργοί, οι φασίστες του ΛΑΟΣ. Πολιτικοί όπως ο Βορίδης που ξεκίνησε την καριέρα του στην ΟΝΝΕΔ, την οποία στη συνέχεια εγκατέλειψε γιατί του έπεφτε αριστερή, προκειμένου να γίνει γραμματέας της νεολαίας ΕΠΕΝ που τη δεκαετία του ’80 φιλοξενούσε όλα τα χουντικά αποβράσματα που προπαγάνδιζαν την επιστροφή της χούντας στην εξουσία.

Η «προπαγάνδα» είναι ευφημισμός για να περιγράψει τις «δραστηριότητες» της νεολαίας ΕΠΕΝ, που μπορεί κανείς να θαυμάσει στην γνωστή φωτογραφία του Βορίδη ενώ κυνηγάει αριστερούς με ένα τσεκούρι στο χέρι. Γι’ αυτές του τις δραστηριότητες ο Βορίδης διαγράφηκε από το Σύλλογο Φοιτητών Νομικής. Αυτόν τον άνθρωπο επέλεξε σαν τον εκλεκτό του στην Ελλάδα ο φασίστας Λεπέν, πριμοδοτώντας τον, αν και το «Ελληνικό Μέτωπο», το κόμμα που προσπάθησε να φτιάξει, έπιασε πάτο, μέχρι που τον περιμάζεψε ο Καρατζαφέρης μαζί με τα λοιπά αποβράσματα.

Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά, πατέρα;