Συζητάμε στους χώρους δουλειάς

Δέκα εργαζόμενοι παρακολούθησαν την εκδήλωση στο δήμο Αγίας Παρασκευής. Ομιλητής ήταν ο Σωτήρης Κοντογιάννης, από το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω και μέλος της Πρωτοβουλίας Οικονομολόγων για την παύση πληρωμών του χρέους. “Ημασταν όλοι συνάδελφοι που γνωριστήκαμε πρόσφατα, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων ενάντια στα μέτρα”, μας είπε η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, εργαζόμενη στο δήμο, “Μετά την αναλυτική και ιδιαίτερα κατανοητή για τα οικονομικά εισήγηση του Σωτήρη, έγινε συζήτηση κύρια γύρω από τον αγώνα μας. Εγινε αναδρομή στη μάχη τα τελευταία δυο χρόνια, στο πώς ξεκινήσαμε με την 'ενοχή' πραγματικά ότι είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι και στο πώς φτάσαμε στη 48ωρη πανεργατική, στο ξεσηκωμό των παρελάσεων της 28ης με το λαό ολόκληρο να αντιδρά.

Και επειδή τις ίδιες ώρες ακριβώς μαθαίναμε για τη νέα κυβέρνηση, υπήρχε η αίσθηση ότι τίποτα δεν τελείωσε, ίσα ίσα που τώρα ξεκινάει η μάχη. Γιατί είναι μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που δεν ψηφίστηκε από κανέναν. Συζητήσαμε έτσι τι πρέπει να γίνει στην συνέχεια και σε περίπτωση που οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες κάνουν πίσω. Γιατί εμείς εδώ δεν αναγνωρίζουμε τον πρωθυπουργό της χώρας, θα αναγνωρίσουμε συνδικαλιστές που εκλέχτηκαν τρία χρόνια πριν και μάλιστα σε διαφορετικές συνθήκες;”

“Στην εκδήλωση στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού συμμετείχαν 10 εργαζόμενοι, κύρια νοσηλεύτριες-ές, τεχνικοί και διοικητικοί”, μας είπε ο Χρίστος Αργύρης ειδικευόμενος γιατρός, μέλος της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ-ΝΥΣΤΕΡΙ. “Στην εισήγησή του ο Κώστας Σαρρής παρουσίασε τα ψέματα γύρω από τη 'λύση' του κουρέματος του χρέους και εξήγησε βάσει στοιχείων γιατί είναι απάτη. Τονίζοντας πως, κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα της καταστροφολογίας, η διαγραφή του χρέους θα εξασφάλιζε ένα δεύτερο προϋπολογισμό για εμάς και τις ανάγκες μας. Ακολούθησε μεγάλη συζήτηση για το αν οι προτάσεις της στάσης πληρωμών του χρέους και του εργατικού ελέγχου μπορούν να γίνουν και πώς, με την κουβέντα να αγγίζει το θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων και την κλιμάκωση τους.

Η ανάγκη να γίνει νέα συνέλευση στο νοσοκομείο που να αποφασίσει τη συνέχεια των απεργιών ήταν έντονη καθώς όλοι οι συνάδελφοι ανέφεραν το ενδεχόμενο των εφεδρειών-απολύσεων από αρχές Δεκέμβρη και στα νοσοκομεία αλλά και όλες τις επιθέσεις με τις συγχωνεύσεις, τις μειώσεις μισθών, τις περικοπές στα ασφαλιστικά ταμεία. Το γεγονός ότι η συζήτηση συνέπεσε με μεγάλη εφημερία στο νοσοκομείο εμπόδισε πολλούς εργαζόμενους που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να έρθουν. Ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που γινόταν τέτοια συζήτηση στο χώρο και φύγαμε με τη διάθεση να την επαναλάβουμε”.

Διαγραφή του χρέους

“Η συζήτηση που οργανώθηκε στην ΕΡΤ από τους Financial Crimes σε συνεργασία με την ΕΠΑΣΣ είχε ανταπόκριση”, μας είπε ο Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ, “Ο Σωτήρης Κοντογιάννης, έκανε μια γεμάτη στοιχεία εισήγηση για το χρέος και την αναγκαιότητα διαγραφής του, για το κούρεμα και αν είναι λύση, για την προοπτική του εργατικού ελέγχου. Εγιναν ενδιαφέροντα ερωτήματα και παρεμβάσεις πάνω στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, στο τι θα συμβεί αν φύγουμε από την ΕΕ και το ευρώ, όπως και για την ανάγκη κλιμάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων και τη διεθνή εμπειρία.

Η συζήτηση είχε μεγάλο ενδιαφέρον -συνέπεια φυσικά, των σημαντικών εξελίξεων που υπάρχουν γύρω από αυτό το ζήτημα. Προτείναμε σε όλους το βιβλίο του συναδέλφου Κώστα Σαρρή, προσφάτως απολυμένου από την Ημερησία και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, που έχει χρήσιμα στοιχεία και αναλύσεις για το θέμα αυτό”.

“Τη συζήτηση στο Θριάσιο νοσοκομείο παρακολούθησαν περίπου 15 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτές, διοικητικοί, γιατροί”, μας είπε ο Γιώργος Τσιρώνης, ειδικευόμενος γιατρός, μέλος της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ-ΝΥΣΤΕΡΙ, “Μετά την εισήγηση του Σωτήρη Κοντογιάννη άνοιξε μεγάλη συζήτηση που ξεκίνησε από το πώς είμαστε σίγουροι ότι και τα νέα σχέδια των κυβερνώντων θα αποτύχουν και από το αν είναι ρεαλιστικές οι προτάσεις για διαγραφή του χρέους και έφτασε μέχρι την εργατική επανάσταση. Το πώς θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα οι απεργίες, ο ρόλος της Αριστεράς στις σημερινές μάχες και στην προοπτική του κινήματος ήταν επίσης σημεία που μπήκαν στην κουβέντα. Ηταν μια καλή συζήτηση που συνέβαλε στην ενίσχυση των επιχειρημάτων μας και στο δυνάμωμα της διάθεσής μας να παλέψουμε και τη νέα κυβέρνηση”.

Άλλα νέα από τους εργατικούς χώρους

Τι κάνει η ΕΣΗΕΑ; - Εμπρός για ΑΠΕΡΓΙΑ σε όλα τα ΜΜΕ

Νοσοκομεία: Όλοι μαζί στις 24 Νοέμβρη

Δήμος Αθήνας: ΟΧΙ στις απολύσεις

Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ: Το πρώτο απεργιακό μήνυμα

ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ: Θα το ακυρώσουμε στους δρόμους

Χαλυβουργία: Πάρτε πίσω τις απολύσεις

Συντονισμός Οργανισμών Δημοσίου

Φαρμακοβιομηχανία Alapis

Εφοριακοί Ημαθίας - Πέλλας - Πιερίας: Αέρας ανατροπής

Εκλογές στους Συλλόγους Δασκάλων: Πέφτει η ΠΑΣΚΕ, ανεβαίνει η Αριστερά