Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ολοι μαζί, δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί τύπου, λιθογράφοι, συντάκτες περιοδικού τύπου, φωτορεπόρτερ και οι εργαζόμενοι στο πρακτορείο ΑΡΓΟΣ (μόνο για τη διανομή της Ελευθεροτυπίας) απαίτησαν την καταβολή όλων των δεδουλευμένων που τους χρωστά η εργοδοσία από τον περασμένο Αύγουστο καθώς και να παραμείνει ανοιχτή η επιχείρηση που απασχολεί κοντά στους 900 εργαζόμενους. Η συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί στη νέα γενική συνέλευση των εργαζόμενων την Πέμπτη 24 Νοέμβρη.

Την απεργία κήρυξαν, μετά από αίτημα των ίδιων των εργαζόμενων στην τελευταία γενική τους συνέλευση, η ΕΣΗΕΑ, η ΕΠΗΕΑ, η ΕΤΗΠΤΑ, η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, η ΕΣΠΗΤ, η ΕΦΕ και, σε ένδειξη συμπαράστασης, η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Η συμμετοχή ήταν καθολική. Εκτός από την έντυπη έκδοση, “παγωμένη” ήταν από τα ξημερώματα της Δευτέρας και η ιντερνετική σελίδα της Ελευθεροτυπίας ενημερώνοντας τους χρήστες: “Έκτακτη επικαιρότητα: Λόγω της 48ωρης απεργίας που κήρυξαν 7 Ενώσεις Τύπου στη Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., το enet.gr δεν θα μεταδίδει ειδήσεις έως τις 6πμ της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου”. Οι εργαζόμενοι δεν μάσησαν το “τυράκι” των 500 ευρώ που κατέβαλε την Παρασκευή η εργοδοσία, πιεσμένη εμφανώς από την προοπτική της απεργίας. Αντί να λειτουργήσει απεργοσπαστικά, η κίνηση της εργοδοσίας αποκάλυψε την αδυναμία της μπροστά στην απεργιακή δράση των εργαζόμενων.

Δεκάδες ήταν οι εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εκπροσώπων τους για συγκέντρωση-περιφρούρηση την πρώτη μέρα της απεργίας στον προαύλιο χώρο της εφημερίδας. Η Εργατική Αλληλεγγύη βρέθηκε στην περιφρούρηση και μίλησε με την Γεωργία Μυλωνάκη, δημοσιογράφο στην Ελευθεροτυπία, για την πορεία του αγώνα.

“Η απεργία σήμερα είναι καθολική. Πραγματικά ο κόσμος έχει αγανακτήσει με την απουσία της ιδιοκτησίας η οποία το μόνο που μας λέει είναι ότι διαπραγματεύεται με τράπεζες και πέραν τούτου ουδέν. Εχει χάσει πλέον ο κόσμος την καλή του πίστη και δεν έχει και τις αναστολές της συμμετοχής σε μια απεργιακή κινητοποίηση που μπορεί να είχε το προηγούμενο διάστημα. Σε επίπεδο καθημερινότητας και διαβίωσης τα πράγματα είναι πλέον πολύ δύσκολα, έχουμε πολλά ζευγάρια που δουλεύουν εδώ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπαίνει ευρώ στο σπίτι τους. Επίσης γνωρίζω ότι υπάρχουν γονείς εργαζόμενοι στο εμπορικό που έστειλαν τα παιδιά τους στο χωριό γιατί δεν μπορούσαν να καλύπτουν τα έξοδα. Για μένα αυτό είναι τραγικό στην Αθήνα του 2011.

Κλιμάκωση

Η εργοδοσία έχει αποδείξει ότι τα μηνύματα που της στέλνουμε τα γράφει εκεί που ξέρει. Οπότε πιστεύω ότι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση για να πιεστεί πραγματικά. Βέβαια η εργοδοσία έχει ήδη πιεστεί από τα εξής πράγματα: βλέπει ότι ο εργαζόμενος χάνει την υπομονή του και είναι έτοιμος πια για κλιμάκωση. Γνωρίζει ακόμα και από τις ανακοινώσεις μας ότι συζητάμε το θέμα της επίσχεσης.

Βγήκε και μια εξαιρετική ανακοίνωση σε πολιτικό επίπεδο από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία δημοσιογράφων που ανέφερε τον ιστορικό ρόλο της μεταδικτατορικής Ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα. Εγκαλούσε επίσης τις ελληνικές αρχές ότι δεν προασπίζουν το δικαίωμα του πολίτη στην ενημέρωση και τους ιδιοκτήτες εκδότες -αναφερόταν και στην εφημερίδα Μακεδονία που κλείνει 100 χρόνια έκδοσης- ότι εμφανίζονται πολύ λίγοι στο να διατηρήσουν δύο ιστορικά φύλλα στη ζωή και επίσης ότι δεν μπορεί η κρίση να αποτελεί δικαιολογία για το ότι είναι τόσους μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

Φυσικά, δεν είναι μόνο το 'μαγαζάκι' μας, ξέρουμε τι γίνεται στο Εθνος, στο ΔΟΛ, το Alter και ξέρουμε τι μας ετοιμάζουν για το μέλλον, ότι δεν θέλουν να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις. Οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι μας έχουν στριμώξει γερά. Ε, πρέπει όσο συνολική είναι η επίθεσή τους, συνολική να είναι και η απάντησή μας. Αν και μη μέλος της ΕΣΗΕΑ -μπορούσα να γίνω αλλά δεν έγινα για ηθικούς λόγους γιατί θέλω να αλλάξει το καταστατικό και να μπορούν όλοι να γίνονται μέλη- είμαι αισιόδοξη για τις Ενώσεις μας γιατί μετά από χρόνια έχουμε ανθρώπους στο ΔΣ για τους οποίους εγώ δεν ντρέπομαι. Επειδή όμως τώρα παλεύουμε ο καθένας μόνος του, χρειάζεται οι κινητοποιήσεις να είναι συνολικές. Γιατί πλήττεται όλος ο κλάδος και όποιος δεν πλήττεται σήμερα, θα πληγεί αύριο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να προχωράμε μόνοι μας, ούτε σε επίπεδο κοινωνίας ούτε στον κλάδο μας ειδικότερα.

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μέσα στην Ελευθεροτυπία. Υπάρχουν συνάδελφοι που διαφωνούν με τη 48ωρη, που θεωρούν ότι σπρώχνουμε την Ελευθεροτυπία στο κλείσιμο. Φυσικά εμείς απαντάμε ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε τα σπίτια μας για να μην κλείσει η Ελευθεροτυπία. Υπάρχουν έσοδα καταγεγραμμένα αυτή τη στιγμή, στην ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου έλεγε ότι αποπληρώνονται οι πάντες πλην των εργαζομένων. Το να συνεχίζουμε να κάνουμε υπομονή είναι σα να γράφουμε με κεφαλαία “μαλάκας” στο μέτωπο. Αν δεν κλιμακώσουμε την πίεση δεν πρόκειται να κερδίσουμε”.

Στη γενική συνέλευση της Πέμπτης, οι Financial Crimes θα προτείνουν την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα με δύο 48ωρες απεργίες που θα μπλοκάρουν την έκδοση και του κυριακάτικου φύλλου.

Διαβάστε επίσης

Απεργία στην “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” - Συντονισμός σε όλα τα ΜΜΕ

ΠΗΓΑΣΟΣ

“ΚΕΡΔΟΣ” - “Κιτρινόμαυρη Ώρα” - “Θεσσαλία” Βόλου

ΔΟΛ

ΕΡΤ

Άλλα νεά από τους εργατικούς χώρους

Κατάληψη από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Ετσι σταματάμε τα χαράτσια

Συγκοινωνίες: Απεργία ενάντια στην εφεδρεία

Μέταλλο: Ολοι μαζί με τη Χαλυβουργία

Ο Συντονισμός των “υπο κατάργηση” συνεχίζει

Νοσοκομεία

ΟΛΠ

ΚΤΕΟ

ΑΔΕΔΥ