Ισπανία: Πίσω από την επιφάνεια

Ωστόσο θα ήταν ανόητο να νομίζει κάποιος πως οι Ισπανοί θέλουν τέτοιου είδους περικοπές. Το μέχρι τώρα κυβερνών κόμμα PSOE έχασε ακριβώς λόγω τέτοιων μέτρων λιτότητας. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και μια πρόσφατη αλλαγή στο σύνταγμα που εμποδίζει μελλοντικές κυβερνήσεις να χρηματοδοτούν τις δημόσιες υπηρεσίες μέσω δανεισμού.

Το PSOE έχασε το απίστευτο νούμερο των τεσσάρων εκατομμυρίων ψήφων, ενώ το PP πήρε μόλις μισό εκατομμύριο παραπάνω από την προηγούμενη φορά. Μεγαλύτερη αύξηση είχε η Ενωμένη Αριστερά (IU), στην οποία βασικό ρόλο έχει το Κομμουνιστικό Κόμμα. Σχεδόν διπλασίασε της ψήφους της, φτάνοντας το 6,9%. Και άλλα αριστερά και κεντροαριστερά κόμματα είχαν τεράστια κέρδη. Το Αμαιούρ, μια αριστερή συμμαχία υπέρ της ανεξαρτησίας, κέρδισε τις περισσότερες έδρες στη Χώρα των Βάσκων. Αυτό το συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι σημαντικό γιατί μπορεί να σηματοδοτήσει πολιτική σύγκρουση με την δεξιά η οποία είναι αντίθετη σε κάθε υποχώρηση των κεντρικών εξουσιών του ισπανικού κράτους. Ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα που συμμετέχουν στο Αμαιούρ υπέστη μια αδιανόητη απαγόρευση να συμμετάσχει στις εκλογές επειδή αρνήθηκε να καταδικάσει την οργάνωση ΕΤΑ.

Την τελευταία φορά που το PP κυβερνούσε, με ηγεσία τον Αθνάρ, έχασε την εξουσία μετά τις εντυπωσιακές κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ και στις προσπάθειες της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη. Το μίσος ενάντια στο PP είναι ακόμα έντονο σε πλατιά στρώματα του κόσμου. Η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος με ηγέτη τον Θαπατέρο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στις αρχές, όταν αποφάσισε να επιστρέψουν τα στρατεύματα από το Ιράκ. Διατήρησε αυτή την υποστήριξη στην αρχή της κρίσης με την, σπάνια για εκείνη την εποχή, υπόσχεση ότι “δεν θα πληρώσουν οι εργάτες την κρίση”. Στη συνέχεια ο Θαπατέρο έκανε στροφή 180 μοιρών αυξάνοντας την ηλικία συνταξιοδότησης και διευκολύνοντας τις απολύσεις.

Περικοπές

Στο μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας, ο ηγέτης του PP, Ραχόι, απέφυγε να μιλήσει για τις περικοπές. Η νο2 του κόμματος, ντε Κοσπεδάλ, η οποία είναι και πρόεδρος της Καστίγια-Λα Μάντσα, είπε πως θα υπάρξουν διαδηλώσεις όταν ο κόσμος μάθει τα σχέδια της νέας κυβέρνησης. Αυτό είναι όντως πολύ πιθανό. Την περασμένη βδομάδα οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γιατροί οργάνωσαν μεγάλες απεργίες. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, η οποία έκανε καταστροφικές συμφωνίες με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, είναι πιο πιθανό να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ενάντια σε μια κυβέρνηση με την οποία δεν συνδέεται πολιτικά.

Η νέα κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει και το κίνημα των Αγανακισμένων, το οποίο οργάνωσε γιγάντιες καταλήψεις πλατειών πριν το καλοκαίρι και παραμένει ενεργό. Η αυτόνομη πτέρυγα του κινήματος στις εκλογές πρότεινε λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια, τα οποία όντως αυξήθηκαν σε ένα βαθμό. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της αγανάκτησης που καταγράφηκε στους αγώνες φαίνεται να ωφέλησε την Ενωμένη Αριστερά -η οποία υποσχέθηκε “επαναστάσεις” και υιοθέτησε πολλά από τα αιτήματα του κινήματος.

Ωστόσο δεν μπορούμε να την εμπιστευόμαστε: σε τοπικό επίπεδο έχει κάνει πολλές άσχημες συμμαχίες με το PSOE. Στις εκλογές πήρε μέρος και μια εναλλακτική αντικαπιταλιστική συμμαχία (Anticapitalistas), στην οποία συμμετέχει και η En Lucha, η αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ στην Ισπανία. Μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να ήταν μικρό (25 χιλιάδες ψήφοι στις περιοχές που μπορέσαμε να κατέβουμε), με την προεκλογική καμπάνια όμως ταράξαμε τα νερά, προχωρώντας ανάμεσα σε άλλα σε καταλήψεις τραπεζών και κεντρικών γραφείων του δεξιού κόμματος που πήραν δημοσιότητα.

Με τα ισπανικά ομόλογα να χτυπάνε επίπεδα διάσωσης, με μια σιχαμερή δεξιά στην κυβέρνηση και με την αντίσταση στους δρόμους να δυναμώνει, το πιθανότερο είναι ότι μπροστά μας έχουμε μεγάλης κλίμακας κοινωνικές μάχες. Είναι μέσα από αυτές τις μάχες που μπορούμε να χτίσουμε μια σοβαρή πολιτική εναλλακτική.

Λιουκ Σόμπαρτ και Χεσούς Καστίγιο, (En Lucha)

• Οι σύντροφοι των Anticapitalistas είχαν διεθνή υποστήριξη στην καμπάνια τους με υπογραφές από τους: Νοάμ Τσόμσκι, Κεν Λόουτς, Μικαέλ Λεβί, Μάικ Ντέιβις, Ερίκ Τουσέν, Κλάουντιο Κατς, Άλεξ Καλλίνικος, Πάνο Γκαργκάνα.

Άλλα διεθνή

Αίγυπτος: Νέα έκρηξη

“Οι επαναστάτες επέστρεψαν στην πλατεία Ταχρίρ”