Αντίσταση στα λουκέτα

Το τελευταίο διάστημα παίρνουμε μια μικρή γεύση ότι η μάχη ενάντια στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα δίνεται και η εργατική τάξη παίρνει και δίνει μαθήματα για το πώς αυτή η μάχη μπορεί να είναι νικηφόρα. Πέρα από τη Χαλυβουργική, στην φαρμακευτική Alapis του Λαυρεντιάδη, όπου έχουν ήδη γίνει 13 απολύσεις και απειλούνται να μείνουν στο δρόμο 1400 εργάτες και εργάτριες λόγω “πτώχευσης”, την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη 15, 16 του μήνα οργανώθηκαν δύο 24ωρες απεργίες με καθολική συμμετοχή. Ακολούθησε μία ακόμα δίωρη στάση εργασίας στις 17 Νοέμβρη. Στις 24/11 υπάρχει νέα 24ωρη απεργία με διαδήλωση στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας. Στο εργοστάσιο του Κατσέλη στο Μενίδι που, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, υπολειτουργεί έγιναν επίσης δύο 24ωρες απεργίες στις 17 και στις 18 του Νοέμβρη. Τις ίδιες μέρες οι εργάτες της Φούλγκορ έκαναν 48ωρη απεργία ενάντια στις πάνω από 60 απολύσεις που έχουν γίνει από τον Αύγουστο και μετά, και για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Οι εργαζόμενοι της ΙΝΤΡΑΚΟΜ είχαν ήδη δείξει το δρόμο με απεργίες κόντρα στις απολύσεις από την αρχή της χρονιάς. Στα ΜΜΕ τα παραδείγματα είναι πιο γενικευμένα.

Η μάχη είναι μπροστά

Οι μάχες ενάντια στις απολύσεις και τα κλεισίματα είναι μπροστά. Το παράδειγμα της τράπεζας BNP-Paribas που κλείνει το ελληνικό υποκατάστημα και αποχωρεί στα τέλη Γενάρη είναι αποκαλυπτικό. Αφενός 120 εργαζόμενοι της τράπεζας βρίσκονται στον αέρα. Αφετέρου η ανακοίνωση της τράπεζας είναι μια απάντηση σε όλα τα ψέματα για τις προοπτικές ανάπτυξης των επόμενων χρόνων. Εξηγεί ότι δεν αναμένονται επενδυτικές δραστηριότητες και άρα η παρουσία της στην Ελλάδα περισσεύει. Θα κρατήσει μόνο τις διευκολύνσεις προς τους εφοπλιστές και τις εταιρείες οφ-σορ, όλους αυτούς δηλαδή που δεν πληρώνουν ούτε ευρώ φόρο.

Οι απολύσεις και τα κλεισίματα στα ξενοδοχεία είναι σημαντικός δείκτης, μιας και ο τουρισμός υποτίθεται είναι το δυνατό χαρτί της ελληνικής οικονομίας. Το Μακεδονία Παλλάς σταματάει τη λειτουργία του στα τέλη της χρονιάς, με 130 εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους ενώ είναι ήδη απλήρωτοι 2-3 μήνες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων το 2011 έχουν κλείσει 80 ξενοδοχειακές μονάδες.

Όσοι ήθελαν να παρουσιάσουν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σαν υποταγμένους και αδύναμους, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους του δημόσιου που έχουν την “άνεση” να κάνουν απεργίες, παίρνουν ήδη την απάντησή τους. Οι συνελεύσεις και οι απεργίες είναι τα βασικά βήματα για να οργανωθεί η πάλη όπου κι αν δουλεύει κανείς. Η κατάληψη θα γίνεται η απαραίτητη συνέχεια όσο σκληραίνει η μάχη. Αν τα αφεντικά δηλώνουν πτωχευμένα ή αδύναμα να κρατήσουν τα εργοστάσια ανοιχτά με όλο το προσωπικό, οι εργάτες μπορούν να τα πάρουν στα χέρια τους και να τα δουλέψουν, μέχρι να επιβάλουν στην πράξη ότι κανένας επιχειρηματίας δεν θα μπορεί να απολύει, επειδή οι εκτιμήσεις των κερδών του έπεσαν έξω.

Άλλα νεά από τους εργατικούς χώρους

Κατάληψη από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Ετσι σταματάμε τα χαράτσια

Απεργία στην “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” - Συντονισμός σε όλα τα ΜΜΕ

Συγκοινωνίες: Απεργία ενάντια στην εφεδρεία

Μέταλλο: Ολοι μαζί με τη Χαλυβουργία

Ο Συντονισμός των “υπο κατάργηση” συνεχίζει

Νοσοκομεία

ΟΛΠ

ΚΤΕΟ

ΑΔΕΔΥ

Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΤ

ΠΗΓΑΣΟΣ

“ΚΕΡΔΟΣ” - “Κιτρινόμαυρη Ώρα” - “Θεσσαλία” Βόλου

ΔΟΛ