Εκδήλωση της ΕΠΑΣΣ στην Ξάνθη

Ο Στράτος από το σωματείο της Diana μας είπε ότι ο Ζερίτης (το αφεντικό της Diana), έχει κάνει αίτηση πτώχευσης από της 16 Δεκεμβρίου και θέμα για παύση πληρωμών από τις 9 Δεκέμβρη. Η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 19 Γενάρη. Εκείνη τη μέρα οι εργαζόμενοι οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια και συμβολική κατάληψη της αντιπεριφέρειας Ξάνθης. Η ιστορική χαρτοβιομηχανία πριν από 4 χρόνια απασχολούσε 460 έως 480 εργαζόμενους. Σήμερα έχει 120 που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Ο Στέλιος εργαζόμενος από τη ΣΕΚΑΠ μας είπε ότι η Αγροτική Τράπεζα έχει βγάλει στο σφυρί το εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι είτε με την άνευ όρων ιδιωτικοποίηση σε αγνώστων λοιπών στοιχείων επιχειρηματία είτε με το κλείσιμο του εργοστασίου. Μετά την 48ωρη απεργία των εργαζομένων την προηγούμενη βδομάδα τους καταβλήθηκε ο ένας από τους δύο οφειλόμενους μισθούς και οι κινητοποιήσεις τους συνεχίζονται.

Στην Ροδόπη Α.Ε., εργοστάσιο που ήταν επίσης συνεταιριστικό πριν ιδιωτικοποιηθεί, ο εργοδότης μετά από εκβιασμούς απαίτησε μείωση μισθών, υπογραφή νέων συμβάσεων με τους εργαζόμενους, την διάλυση του σωματείου προκειμένου να αναλάβουν δύο τρεις κολλητοί του ιδιοκτήτη εκπρόσωποι των εργαζομένων. Η απάντηση των εργαζομένων ήταν απεργία και κατάληψη του εργοστασίου. Έτσι ανάγκασαν τον ιδιοκτήτη να αναγνωρίσει το σωματείο και η μάχη συνεχίζεται για να μην περάσουν οι μειώσεις στους μισθούς. Από την κουβέντα βγήκε ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Αλουμίλ, στη Σανλάιτ, τη Venus, την e-value και αλλά εργοστάσια.

Η Ξάνθη έχει μεγάλη παράδοση εργατικών αγόνων. Το 1992 οι εργαζόμενοι και οι αγρότες απέκλεισαν την γέφυρα του Νέστου όταν ο Μητσοτάκης απειλούσε να ξεπουλήσει τα συνεταιριστικά εργοστάσια. Τότε η αλληλεγγύη και η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας ήταν συγκλονιστική και νικηφόρα. Το ίδιο πρέπει να γίνει και σήμερα, οι εργαζόμενοι του ΑΛΤΕΡ και της Χαλυβουργίας δείχνουν το δρόμο.

Ο σχεδιασμός που μπήκε για το επόμενο διάστημα είναι η μαζική συμμετοχή στην πορεία διαμαρτυρίας που θα γίνει την Τρίτη 17 Γενάρη στις 6:30μμ στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Και το δεύτερο είναι η δημιουργία μιας κοινής επιτροπής αλληλεγγύης συνδικαλιστών και εργαζομένων που θα προετοιμάσει όλα τα επόμενα βήματα του αγώνα. Η επιτροπή αυτή έκανε τα πρώτα της βήματα με την έκδοση προκήρυξης για το απογευματινό συλλαλητήριο της Τρίτης 17 Γενάρη.

Άλλα νέα από τους εργατικούς χώρους

Η απεργία στη Χαλυβουργία: Ένα βήμα μπροστά στο Βόλο

Το σκάνδαλο του Άρθρου 99

Συνδικαλιστές ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα με την Αριστερά ή με τους απεργοσπάστες;

Περιστέρι: Η μάχη στου Λουκίσα

Θεσσαλονίκη: Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και τα κλεισίματα

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Η επίθεση δεν θα περάσει!

Αγιος Σάββας: Εκλογές με απεργία

Εκδήλωση της ΕΠΑΣΣ στην Πάτρα για την ΑΒΕΞ

Χανιά: Οι δάσκαλοι στην απεργίά

ΜΜΕ: Κλιμάκωση ενάντια στους εκβιασμούς των βαρόνων