Τα δύο στρατόπεδα στη μάχη της απεργίας στις 17 Γενάρη - Οι εργάτες συντονίζονται από τα κάτω

Η απόφαση για την 24ωρη Παναττική απεργία, η πρώτη που πάρθηκε μετά από πολλά χρόνια από όλα τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής, προέκυψε μετά από το πιεστικό αίτημα των ηρωικών απεργών της Χαλυβουργίας, που πλησιάζουν τους τρεις μήνες απεργίας, του Αλτερ, της Ελευθεροτυπίας, των 'υπό κατάργηση' οργανισμών του Δημοσίου και μιας σειράς άλλων χώρων εργασίας, να υπάρξει συντονισμένη και συνολική απάντηση στις επιθέσεις των εργοδοτών, της τρόικας και της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Τη συμμετοχή τους στην απεργία αποφάσισαν στη γενική τους συνέλευση την Τετάρτη 11 Γενάρη οι εργαζόμενοι στη Notos com που δίνουν τη μάχη ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία που προωθεί η εργοδοσία. Οι περισσότεροι από όσους πήραν το λόγο έκριναν την προηγούμενη 24ωρη απεργία του σωματείου, που περιφρουρήθηκε με απεργιακές φρουρές στην Αθήνα και άλλες πόλεις, σαν πετυχημένη, προτείνοντας την ανάγκη να υπάρξει συνέχεια. Τη συνέλευση χαιρέτησε εκ μέρους της ΕΠΑΣΣ η Θένια Ασλανίδη, τονίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί απεργιακή επιτροπή, ενώ σε εξόρμηση που πραγματοποίησε η ΕΠΑΣΣ έξω από την Αιόλου η πλειοψηφία των εργαζόμενων δήλωνε ότι θα συμμετάσχει στην απεργία και την περιφρούρηση.

Αντίστοιχες είναι οι προετοιμασίες σε μια σειρά από χώρους που οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποίηση - στα εργοστάσια του Περιστερίου, στο Ερρικός Ντυνάν και το Ωνάσειο, στο Αλεξ Πακ, την Γερολυμάτος cosmetics, την Αλάπις, στους υπό κατάργηση οργανισμούς (ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, Θεμις) και αλλού. Σε σύσκεψη που κάλεσε ενόψει της απεργίας το ΕΚΑ στις 11 Γενάρη, ανακοινώθηκε ότι στην απεργιακή συγκέντρωση δεν θα μιλήσουν τα μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, αλλά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στους χώρους που δίνουν τη μάχη.

Πρώτη γραμμή

Στα ΜΜΕ, των οποίων οι εργοδότες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αντεργατικών επιθέσεων, η απεργία θα είναι 48ωρη, 17-18 Γενάρη, μετά από αποφάσεις που πήραν οι Ομοσπονδίες (ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΠΤΥΜ) σε όλους τους κλάδους σε ιδιωτικά και δημόσια μέσα ενημέρωσης. Προηγήθηκαν οι συσκέψεις του Διασωματειακού και του Μικτού Συμβούλιου της ΕΣΗΕΑ, την περασμένη Τρίτη, όπου εκπρόσωποι των εργαζομένων τοποθετήθηκαν απαιτώντας την κήρυξη απεργίας μαζί με όλους τους εργαζόμενους στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα – και όχι ξεχωριστά στις 18-19 Γενάρη, όπως συζητιόταν στα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ.

Στις 17 Γενάρη, πρώτη μέρα της απεργίας στις 2μμ στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ θα γίνει νέα σύσκεψη του Μικτού Συμβουλίου για την οργάνωση της περιφρούρησης της απεργίας.

Στην Παναττική απεργία θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, στο ΜΕΤΡΟ με 24ωρη απεργία, στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ με στάση εργασίας από τις 5:00 π.μ έως τις 7:30 και από τις 22:00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Η ΠΟΣ καλεί σε τρίωρη στάση εργασίας από 10-1μμ και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση όλους τους εργαζόμενους στους σιδηρόδρομους στην Αττική, απόφαση που το Σωματείο Προαστιακού διεύρυνε με στάσεις και πρωί (5πμ-7πμ) και βράδυ (10μμ-12 μεσάνυχτα). Η απόφαση της ΠΟΣ πάρθηκε μετά από την πίεση των συνελεύσεων που έγιναν από τα κάτω στην Καρόλου, όπου μπήκαν προτάσεις κλιμάκωσης με καταλήψεις και απεργίες ενάντια στην εφεδρεία.

Κλειστά θα είναι και τα λιμάνια που από νωρίς το πρωί θα περιφρουρούν οι Ναυτεργάτες. Οπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση, “σε μαζική οργανωτική σύσκεψη που πραγματοποίησαν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΠΡΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, καθορίστηκαν μέτρα για την οργάνωση και περιφρούρηση της 24ωρης Παναττικής Απεργίας στις 17 Γενάρη 2012”.

Με 24ωρη απεργία θα συμμετάσχουν στην απεργία και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες μετά από απόφαση της ΟΤΟΕ που αναφέρει: “Οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες έχουν τους δικούς τους λόγους να αντιδράσουν μαζικά και αποφασιστικά στις κυβερνητικές και εργοδοτικές επιθέσεις και να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους, με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα της απεργίας”. Τη συμμετοχή του αποφάσισε και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΤΤ που καλεί προσυγκέντρωση στις 10πμ στα Κεντρικά.

Στις τηλεπικοινωνίες: Τη μαζική τους συμμετοχή στις 17 Γενάρη αποφάσισαν και οι εργαζόμενοι της Ιντρακόμ μετά από γενική τους συνέλευση, στην οποία η πρόταση για επαναλαμβανόμενες απεργίες κερδίζει έδαφος. Το ίδιο και οι εργαζόμενοι στη Wind. “Απεργούμε: Για να επιβάλλουμε τη δια γραφή του χρέους - Για να επιβάλλουμε την απαγόρευση των απολύσεων - Για να φύγει αυτή η κυβέρνηση και όλο το σάπιο πολιτικό σύστημα, μαζί με κάθε επίδοξο συνεχιστή αυτής της πολιτικής. Με τη δική μας οργάνωση και ξεσηκωμό παντού, στα σωματεία και στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και στις πλατείες. Για να κηρυχθεί παντού Γενική Απεργία Διαρκείας, για να πάρουμε εμείς οι εργαζόμενοι και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας τις τύχες μας στα χέρια μας” γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Σωματείου. Επίσης η ΟΜΕ-ΟΤΕ καλεί τα σωματεία της να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία.

Βάση

Παρά την κατάπτυστη απόφαση της ΑΔΕΔΥ να μην αποφασίσει, κατά πλειοψηφία, τη συμμετοχή στην 24ωρη παναττική απεργία (βλέπε σελ. 6), κάτω από την πίεση της βάσης η απεργοσπαστική απόφαση έχει ήδη αρχίσει να ξηλώνεται:

Η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε τη συμμετοχή της στις 17 Γενάρη με 24ωρη απεργία, η ΔΟΕ διευκολυντική 2ωρη στάση εργασίας και κάλεσμα στους συλλόγους για επιπλέον στάση εργασίας και η ΟΛΜΕ παναττική στάση εργασίας 11 π.μ. – 2 μ.μ. και 2 -5 μ.μ. Προηγήθηκαν αποφάσεις σε μια σειρά από Διδασκαλικούς Συλλόγους και ΕΛΜΕ.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στα νοσοκομεία και τους Δήμους. Στον Αγιο Σάββα στη γενική συνέλευση των εργαζομένων αποφασίστηκε η συμμετοχή με 24ωρη απεργία, το ίδιο και στη συνέλευση των εργαζομένων στο ΨΝΑ, στο Δαφνί, όπου αποφασίστηκαν επίσης “επίσχεση εργασίας των αορίστου χρόνου, κυλιόμενες συνελεύσεις μπροστά στην πύλη για όλους τους εργαζόμενους, κλείσιμο εφημεριών και διαδήλωση στο υπουργείο Υγείας”.

Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο Ελευσίνας αποφάσισε τη συμμετοχή του στην Παναττική απεργία στις 17/1/2012 με την μορφή της στάσης εργασίας 7πμ-3 μμ και καλεί την ΠΟΕΔΗΝ να επεκτείνει την κινητοποίηση σε 24ωρη απεργία σε όλα τα νοσοκομεία την ίδια ημέρα. Τη συμμετοχή τους έχουν αποφασίσει και οι εργαζόμενοι στο Αγία Ολγα, το Λοιμωδών, τον Ευαγγελισμό. “24ωρη απεργία στις 17/01 αποφάσισε το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Αγία Όλγα ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που πλήττοται βάναυσα. Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στη πλ Κλαυθμώνος 11πμ. Η Χαλυβουργία, το ΑΛΤΕΡ και πολλά μικρά εργοστάσια είναι σε απεργίες διαρκείας για υπερασπιστούν το δικαίωμα στη δουλειά δηλαδή το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή και δυστυχώς οι γραφειοκράτες της ΠΟΕΔΗΝ-ΑΔΕΔΥ δεν έβγαλαν καμία κινητοποίηση αυτή τη μέρα” μας λέει ο Βασίλης Κυριάκης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου.

Απόφαση για συμμετοχή στην παναττική απεργία με 24ωρη απεργία έχουν πάρει οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Κορυδαλλού, Κερατσινίου, Πετρούπολης και Δάφνης ενώ με στάσεις εργασίας έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στους Δήμους Ρέντη, Νέας Ιωνίας και Ζωγράφου.

Σε στάση εργασίας 11πμ-3μμ καλεί και η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής όλους τους Μηχανικούς του Δημοσίου Τομέα. Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζόμενων στο ΥΠΠΟΤ θα μετάσχει στην παναττική απεργία την Τρίτη 17/1 με στάση εργασίας από τις 11.30 έως το τέλος της βάρδιας.

Στην απεργία καλούν με αφίσα η ΚΕΕΡΦΑ και η Ενωση Μεταναστών Εργατών που τις τελευταίες μέρες έχουν κάνει εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους που εργάζονται μετανάστες. Στην απεργία καλεί επίσης ο Συντονισμός των Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Η δυναμική της απεργίας στις 17 Γενάρη έχει φτάσει σε άλλες πόλεις, όπως στο Βόλο που θα απεργήσει το Μέταλλο, στην Ξάνθη, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα με πρωτοβουλία των απεργών στις βιομηχανίες ΣΕΚΑΠ και Diana, στα Χανιά όπου υπάρχει απεργιακή κινητοποίηση με πρωτοβουλία των δασκάλων, στη Θεσσαλονίκη που θα γίνει απογευματινό συλλαλητήριο στις 6μμ στο Αγαλμα Βενιζέλου (καλούν το ΠΑΜΕ και ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων), αλλά και σε αρκετές άλλες πόλεις.

Η οργάνωση της επιτυχίας της απεργίας στις 17 Γενάρη θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα σε τρόικα, συγκυβέρνηση Παπαδήμου και τα αφεντικά που υπηρετούν ότι οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν θα επιτρέψουν να περάσουν οι απολύσεις, η ελαστικοποίηση, το χτύπημα των μισθών, η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, οι εφεδρείες, οι ιδιωτικοποιήσεις και όλα τα υπόλοιπα μέτρα που απεργάζονται.

Θα στείλει επίσης το μήνυμα της κλιμάκωσης στις ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, ύστερα μάλιστα από την κραυγαλέα τους απροθυμία να μετατρέψουν την απεργία σε πανελλαδική-πανεργατική. Μιας κλιμάκωσης που σε κάθε χώρο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μπορούμε να μετατρέψουμε σε απεργιακό αγώνα διαρκείας και καταλήψεις μέχρι την ανατροπή των επιθέσεων του Μνημονίου και της συγκυβέρνησης του 'μαύρου μετώπου' της τρόικας και των αφεντικών, παίρνοντας τον αγώνα στα χέρια μας με γενικές συνελεύσεις και απεργιακές επιτροπές, με περιφρούρηση, αλληλεγγύη, συντονισμό, που μπορούν να φέρουν τη νίκη.

Διαβάστε επίσης

Τα δύο στρατόπεδα στη μάχη της απεργίας στις 17 Γενάρη -Αφεντικά που υποκρίνονται ότι “δεν βγαίνουν”