ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ - Για όλα φταίει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Σε ένα ολοσέλιδο άρθρο του με τίτλο «Όταν το ´Βήμα´ στηρίζει το ´Αριστερό Βήμα´, ο γνωστός από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του Μεντρέκας καταλήγει στην εξής οργίλη αποστροφή: «Μπορείτε να μας αναφέρετε ποια είναι η πρόταση εξουσίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΥΡΙΖΑ; Εκτός και αν η στρατηγική είναι τα δέκα σημεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή τα πέντε ή δεκαπέντε του χώρου ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με όραμα μια αριστερή κυβέρνηση και έναν ανθρώπινο καπιταλισμό».

Είναι καιρός, η ηγεσία του ΚΚΕ και ο Ριζοσπάστης να εγκαταλείψουν αυτή την προσφιλή τους τακτική να πετάνε λάσπη ελπίζοντας ότι όλο και κάτι θα μείνει. Ούτε στο «Βήμα Διαλόγου» συμμετέχει ή στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ούτε στρατηγικά έχει κοινά σημεία με τον Συνασπισμό, ούτε όραμα έχει έναν «ανθρώπινο καπιταλισμό και μια αριστερή κυβέρνηση». 

Όλα αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Μεντρέκας. Αλλά αυτός και οι υπόλοιποι στην ηγεσία του ΚΚΕ συνεχίζουν να χρεώνουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ τα Σόδομα και τα Γόμορα. Από «κρυφοΠΑΣΟΚους» μέχρι οπορτουνιστές και από «μικροαστούς ριζοσπάστες» μέχρι πράκτορες του γαλλικού ιμπεριαλισμού, έχουν καταγγείλει κατά καιρούς την αντικαπιταλιστική αριστερά -οργανώσεις και αγωνιστές της. Θαρρείς κι οι εργαζόμενοι παίρνουν τον Ριζοσπάστη για να διαβάσουν ακόμα μια «σεντονιάδα» καταγγελιών για την υπόλοιπη αριστερά. 

Ο Μεντρέκας ειρωνεύεται όσους μιλάνε για τα «εγκλήματα του Στάλιν (ο οποίος ευθύνεται ούτε λίγο ούτε πολύ για τα πάντα, από την καταστροφή του Δράμαλη... έως την εξαφάνιση του πράσινου πιγκουΐνου)». Αλλά φαίνεται ότι ακολουθεί την ίδια τακτική, με στόχο την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο είναι συνεπής με το ίνδαλμά του: η σταλινική σχολή της διαστρέβλωσης έχει εγκατασταθεί μόνιμα στον Περισσό. 

Όμως, μιας που ο Μεντρέκας θέλει τόσο πολύ να πληροφορηθεί την πρόταση εξουσίας την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να του κάνουμε για άλλη μια φορά την χάρη να απαντήσουμε: η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η εξουσία των εργατών. Είναι ότι τις αποφάσεις για την οικονομία και την πολιτική πρέπει να τις παίρνουν οι συνελεύσεις των εργατών και όχι των μετόχων ή τα κονκλάβια των γραφειοκρατών. Του ΚΚΕ ποια ακριβώς είναι; «Η λαϊκή οικονομία με λαϊκή εξουσία»; Δηλαδή μια ακόμα αριστερή κυβέρνηση με υπουργούς Μεντρέκες και Μαϊληδες που θα «διασφαλίσουν» την ανατροπή του καπιταλισμού; Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί.