ΟΛΜΕ: Οι Παρεμβάσεις προτείνουν 48ωρη

Πάνω από 11 χιλιάδες εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτήθηκαν, αριθμός τριπλάσιος από τις προηγούμενες χρονιές, ενώ οι προσλήψεις είναι οι μισές από την περσινή χρονιά. Μόλις 2.825 σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Το Υπουργείο αντιμετωπίζει με λογιστικό τρόπο τα κενά παρά τις υποκριτικές δηλώσεις της Διαμαντοπούλου για δύσκολη σχολική χρονιά. Λες και η ίδια δεν είναι η Υπουργός, λες και είναι κάποιος παρατηρητής της κατάστασης και όχι η βασική υπεύθυνη. 

Οι Παρεμβάσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξέδωσαν ανακοίνωση που απαιτούν την κατάργηση του νόμου 3848/2010 και ζητούν μόνιμους διορισμούς για να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν φέρει τα σχολεία οι περικοπές σε προσωπικό και υποδομές. Αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση: «Αυτή η πολιτική επιλογή, του μη διορισμού μόνιμων εκπαιδευτικών για να καλυφθούν όλες οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων, είναι επιλογή διάλυσης του Δημόσιου Σχολείου. Την ευθύνη έχει αποκλειστικά η Κυβέρνηση. Η επιχείρηση του Υπουργείου Παιδείας να λειτουργήσει τα σχολεία με αναπληρωτές, προσλήψεις με προγράμματα ΕΣΠΑ, συμπτύξεις τμημάτων, υποβιβασμούς σχολείων, αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, υποχρεωτικές υπερωρίες και μετακινήσεις εκπαιδευτικών οδηγεί στην υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι ποσοτικό μέγεθος. 

Μετακινήσεις

Είναι απαράδεκτο να σχεδιάζονται μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε τρία ή και τέσσερα σχολεία, ή αλλαγές σχολικού περιβάλλοντος μαθητών. Οι ανακοινώσεις για πιστώσεις 15 χιλιάδων αναπληρωτών αποτελεί τεράστια περικοπή ακόμα και των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προσφέρει εξάμηνη, οκτάμηνη εργασία, όχι όμως μόνιμη και σταθερή, με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης - ΕΕ και ΔΝΤ του Προγράμματος Σταθερότητας και του Μνημονίου». 

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης οι Παρεμβάσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρότειναν στο ΔΣ της ΟΛΜΕ να πάρει απόφαση για 48ωρη απεργία στα μέσα του Οκτώβρη και πιο συγκεκριμένα στο διάστημα 7-13 του μήνα όταν θα βρίσκεται στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας για να επιθεωρήσει την «πρόοδο» της κυβέρνησης όσον αφορά την τήρηση του Μνημονίου.

Επίσης, προτείνουν να γίνει γύρος Γενικών Συνελεύσεων την πρώτη εβδομάδα που θα λειτουργήσουν τα σχολεία και να πραγματοποιηθεί Συνέλευση Προέδρων στις 18 Σεπτέμβρη για να οργανωθούν με τον καλύτερο τρόπο οι κινητοποιήσεις ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης.