29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Μέρα 24ωρης απεργίας στα νοσοκομεία και στον ΟΤΕ

Ολο το καλοκαίρι σε μια σειρά από νοσοκομεία οι γιατροί προχωρούσαν σε επίσχεση εργασίας απαιτώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων υπερωριών - όπως το ίδιο έκαναν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Την περασμένη εβδομαδα, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αγία Ολγα προχώρησαν σε διαμαρτυρία στο νοσοκομείο απαιτώντας δεδουλευμένα και προσλήψεις. Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι χιλιάδες κενές θέσεις νοσηλευτών, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης της υγείας εκ μέρους όλων των κυβερνήσεων και υπουργών.

Το, από την Τρίτη, νέο όνομα του υπουργείου Υγείας - «υπουργείο Υγείας, Διατροφής και Αθλησης» - χάνει οριακά στον διαγωνισμό πιο φαιδρής και ανούσιας ονομασίας από το νέο όνομα του υπουργείου Εργασίας - «υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Καινοτομιών». Και φυσικά, δεν πρόκειται να φέρουν καμιά απολύτως καινοτομία στην πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, ούτε η αλλαγή στο όνομα, ούτε η αλλαγή στη θέση του υπουργού, όπου ο Λοβέρδος αντικαθιστά την Ξενογιαννακοπούλου. 

Ο Λοβέρδος, έχοντας το τουπέ του υπουργού που «πέρασε το ασφαλιστικό», θα επιδιώξει να εφαρμόσει στην πράξη το νομοσχέδιο για την Υγεία που πέρασε μέσα στο καλοκαίρι και να συνεχίσει τη συρρίκνωση του ΕΣΥ: Μέσα από κλεισίματα και συγχωνεύσεις οργανισμών, σκληρή εφαρμογή των νόμων της αγοράς, όπου περίθαλψη θα μπορεί να έχει όποιος πληρώνει και ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα της Υγείας στους ιδιώτες. Οι προσθήκες «διατροφής» και «άθλησης», θέλουν να δώσουν αυτό ακριβώς το στίγμα: Τρώτε υγιεινά, (όπως ο πρωθυπουργός) κάντε κανό, (όπως ο πρωθυπουργός) γιατί αν ο μη γένοιτο αρρωστήσετε, δημόσιο νοσοκομείο δεν θα υπάρχει να σας περιθάλψει (όχι όπως ο πρωθυπουργός). 

Η απάντηση που έχουν να δώσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και συνολικά οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ και η οργάνωση της συνέχειας με απεργίες με αφετηρία τις 29 Σεπτέμβρη.

• Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη ανακοίνωσε η ΟΜΕ -ΟΤΕ με βασικό αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2010 καθώς και την αναστολή των σχεδίων της Διοίκησης που προωθούν την συρρίκνωση του ΟΤΕ και την περικοπή θέσεων εργασίας. 

Η μάχη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων είναι μία κόντρα με την πολιτική των μηδενικών αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ που προβλέπει το Μνημόνιο, που προσπαθούν να επιβάλουν οι υπουργοί της κυβέρνησης. Μετά τη συμφωνία για τριετή σύμβαση που προσυπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες με την εξευτελιστική «αύξηση» της τάξης του 1,5% που θα χορηγηθεί από τον Ιούλιο του 2011, είναι η σειρά των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ και στα συνδικάτα του Ιδιωτικού τομέα να δώσουν την κόντρα σπάζοντας τη συναίνεση και το συμβιβασμό. 

Πέρα από τις μηδενικές αυξήσεις στο νέο επικαιροποιμένο μνημόνιο προβλέπονται αλλαγές με στόχο την ουσιαστική κατάργηση των ΣΣΕ στον ιδιωτικό τομέα, όπως είναι η μείωση των υπερωριακών αποδοχών και η ενισχυμένη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας. Επιπλέον μέσα στους στόχους της κυβέρνησης είναι οι ρυθμίσεις που προβλέπουν ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών, καθώς και την παρέμβαση στον οργανισμό μεσολάβησης και διαιτησίας (ΟΜΕΔ) ο οποίος δεν έχει δικαίωμα πλέον να εκδίδει διαιτητικές αποφάσεις που θα αποκλίνουν από το μνημόνιο και από το 0% που υπέγραψε η ΓΣΕΕ για φέτος. Ειδικά για τον ΟΤΕ η διοίκηση έχει ανακοινώσει αλλαγές που προβλέπουν συγχωνεύσεις τμημάτων, κλείσιμο καταστημάτων με στόχο την περικοπή 1600 εργαζομένων. 

Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και σε όλες τις ΔΕΚΟ έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τις νέες επιθέσεις της κυβέρνησης, ανοίγοντας την κόντρα ενάντια στους μισθούς ψίχουλα. Μετά το πανελλαδικό πανεργατικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, η 29 Σεπτέμβρη χρειάζεται να μετατραπεί στον επόμενο μεγάλο σταθμό.