ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Εξόρμηση από τη ΔΕΘ ως τις κάλπες

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στη ΔΕΘ μιλώντας για ´κοινωνικό πακέτο´ και εννοεί νέες ενισχύσεις για τους τραπεζίτες, τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές. Η πολιτική αυτή δεν έχει στόχο να αποφύγουμε την χρεοκοπία. Έχει στόχο να οργανώσει την χρεοκοπία του λαού και της χώρας με τρόπο που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων τραπεζιτών και ´δανειστών´» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη Θεσσαλονίκη και συνεχίζει: 

«Στη ΔΕΘ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρεθεί πολιορκημένη από την οργή των εργατών και της νεολαίας. Καμιά υποστολή των αγώνων ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Κλιμάκωση τώρα με απεργίες, καταλήψεις και αγώνες διαρκείας μέχρι να πάρουν πίσω το Μνημόνιο. Συντονισμένοι αγώνες σε όλους τους κλάδους: Στις συγκοινωνίες, την ενέργεια, τις ΔΕΚΟ. Στην εκπαίδευση και την νεολαία. Στην Υγεία. Στους ανέργους και τους συνταξιούχους».

Σε αυτήν την κατεύθυνση προχωράνε ήδη σε μια σειρά από περιοχές σε όλη την Ελλάδα, οι προσπάθειες για τη συγκρότηση ανοιχτών ψηφοδελτίων με βάση το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης που προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στόχος η συσπείρωση όχι μόνο των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, αλλά κάθε εργαζόμενου και νέου που βρίσκεται στο δρόμο είτε θέλει να μαυρίσει το ΠΑΣΟΚ που τον πρόεδωσε, είτε είναι απογοητευμένος από το σεχταρισμό του ΚΚΕ και τα αδιέξοδα του «αντι-νεοφιλελεύθερου» μετώπου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ηδη, στην Περιφέρεια της Ηπείρου συγκροτήθηκε η «Αριστερή Παρέμβαση για την Ηπειρο» με επικεφαλής τον Νίκο Ζήκο, ενώ αντίστοιχες συσκέψεις κινήσεις προχωράνε αυτές τις μέρες σε όλες τις περιφέρειες και μια σειρά από μεγάλους δήμους της χώρας.


ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με όλες τις δυνάμεις της θα παρέμβει στις εκλογές για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συγκροτώντας ψηφοδέλτιο ανατροπής στη βάση του συνολικού αντικαπιταλιστικού προγράμματος. Αυτό αποφασίστηκε από την ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη στο κτήριο της ΕΔΟΘ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 100 αγωνιστές και αγωνίστριες από τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Αραβησσό, τα Γιαννιτσά και αλλού. Την πρώτη εισήγηση έκανε ο Γιάννης Κούτρας, πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής του Ιπποκρατείου που τόνισε ότι απέναντι στην κρίση και το «Μνημόνιο» μπορεί και πρέπει να υπάρξει αντικαπιταλιστική απάντηση και ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να δώσει σ´ αυτές τις εκλογές το στίγμα της κεντρικής πολιτικής μάχης ενάντια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη συναίνεση ΝΔ και ακροδεξιού ΛΑΟΣ, ενάντια στο «Μνημόνιο» και ενάντια στον «Καλλικράτη». Ο Γιάννης Λαθήρας, εκπαιδευτικός από τις Συκιές, αναφέρθηκε στην ανάγκη το ψηφοδέλτιο να στηρίζεται στο ζωντανό κόσμο του κινήματος και να προβάλλει τα αιτήματά του, συνδέοντας το συνολικό στίγμα της παρέμβασής μας με τα ιδιαίτερα προβλήματα της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακολούθησαν πολλές τοποθετήσεις και πλούσια συζήτηση όπου πήραν το λόγο εργαζόμενοι, πανεπιστημιακοί, φοιτητές και αγρότες απ´ όλη την Κεντρική Μακεδονία. Ως άξονες της παρέμβασής μας ορίστηκαν η πάλη για την ανατροπή των μέτρων κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και η άμεση απόσυρση όλων των νομοσχεδίων. Η Παύση πληρωμών, διαγραφή του χρέους, η εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση, με εργατικό έλεγχο, η έξοδος από την ΟΝΕ και το ευρώ. Επίσης, η απαγόρευση των απολύσεων, η δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία για όλους και βέβαια το Όχι στον «Καλλικράτη» και η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Στο τέλος αποφασίστηκε ομόφωνα να προχωρήσουμε άμεσα στην επιλογή ονόματος και στην εύρεση υποψηφίων, καθώς και στη συγκρότηση επιτροπών για τα οικονομικά της καμπάνιας, τον τύπο και τα νομικά θέματα, καθώς και τη συγκρότηση επιτροπής που θα οργανώνει την εξώστρεφη παρέμβαση και την υλικοτεχνική υποδομή. Μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη θα οργανωθεί μεγάλη εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου και τυπικής έναρξης της προεκλογικής καμπάνιας.

Μπάμπης Κουρουνδής