Νότια Αφρική: Οι απεργίες απλώνονται

Την περασμένη εβδομάδα δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν στους δρόμους του Γιοχάνεσμπουργκ, στα πλαίσια της Γενικής Απεργίας που προκήρυξε η Συνομοσπονδία COSATU, δείχνοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την απεργία μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. 

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο. Την περασμένη βδομάδα αναγκάστηκε να υποσχεθεί αυξήσεις της τάξης του 7,5% και 800 ράντ στο επίδομα στέγασης. Όμως το ένα μετά το άλλο τα τοπικά παραρτήματα του COSATU της Γενικής Συνομοσπονδίας απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα οι μεταλεργάτες, οι εργαζόμενοι στα ορυχεία, στους Δήμους, οι τυπογράφοι και οι δημοσιογράφοι ανακοινώνουν την υποστήριξή τους στην απεργία. 

Οι εικόνες από τη δύναμη των απεργών είναι εντυπωσιακές. Στο Λιμόμπο 70.000 διαδήλωσαν προς ένα κρατικό κτίριο στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ενώ οι περιγραφές κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη διαδήλωση από την περίοδο της πτώσης του Απαρτχάιντ, το 1994. Στο Κίμπερλι 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τη νέα πρόταση της κυβέρνησης. Στο Γκότενγκ του Γιοχάνεσμπουργκ συγκεντρώθηκαν αντιπρόσωποι από 25 παραρτήματα, οι 16 απέρριψαν την νέα πρόταση της κυβέρνησης, 5 δεν είχαν αποφασίσει και μόνο 4 ψήφισαν υπέρ. 

Η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων έχει συμπαρασύρει και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Περίπου 7.000 εργάτες στην βιομηχανία ελαστικών έκαναν στάση εργασίας απαιτώντας αυξήσεις 11%. Οι εργάτες στην αυτοκινητοβιομηχανία έκαναν στάση εργασίας με αίτημα αυξήσεις 15%. Αποτέλεσμα της απεργίας στα εργοστάσια είναι ότι η BMW και η Volkswagen έχουν προσωρινά αναστείλει την παραγωγή στα τμήματά τους στη Νότια Αφρική. Σε απεργία απειλεί να κατέβει και το Συνδικάτο Μεταλεργατών.