Στρατευμένος στη μαρξιστική θεωρία και πράξη

Εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες είναι ηγετικό μέλος και ένας από τους πολυγραφότερους συγγραφείς του κόμματος. Παράλληλα έχει την έδρα Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Κολέγιο Κινγκς του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου. Εχει γράψει τις «Επαναστατικές ιδέες του Καρλ Μαρξ» που είναι η καλύτερη εισαγωγή στη ζωή και το έργο του Μαρξ. Το 1991, με τα δύο βιβλία «Η εκδίκηση της ιστορίας» και «Ενάντια στον μεταμοντερνισμό» έκανε την πρώτη οργανωμένη μαρξιστική αντιπαράθεση στις θεωρίες περί τέλους της ιστορίας και υπέρβασης του καπιταλισμού. Στα ελληνικά κυκλοφορεί και το σύντομο βιβλίο «Ρατσισμός. Τι είναι και πώς παλεύεται;» που εντοπίζει τις ρίζες του ρατσισμού στην ανάπτυξη του καπιταλισμού και εξηγεί γιατί το εργατικό κίνημα και η αριστερά πρέπει να έχουν στη σημαία τους την πάλη ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις.

Παρεμβάσεις

Εκανε επίσης παρεμβάσεις με βιβλία και σε άλλα ζητήματα του κινήματος και της μαρξιστικής θεωρίας. Ανάμεσά τους, το «Αντικαπιταλιστικό Μανιφέστο» που έγραψε το 2003 πάνω στα ερωτήματα που άνοιξε το κίνημα του Σιάτλ και της Γένοβας και θέλοντας να απαντήσει πώς μπορεί να είναι ο «άλλος κόσμος που είναι εφικτός».

Τα τελευταία χρόνια, ο Καλλίνικος υπήρξε ένας από τους συγγραφείς (με τον Ντέιβιντ Χάρβει και τον Τζοβάνι Αρίγκι) που ξανάνοιξαν τη συζήτηση για τον ιμπεριαλισμό, και για την επικαιρότητα των κλασικών του μαρξισμού όταν θέλουμε να εξηγήσουμε τους νέους ανταγωνισμούς στον πλανήτη. Με το βιβλίο του 2003, «Οι νέοι μανδαρίνοι της αμερικάνικης εξουσίας» επιχείρησε να εξηγήσει το σκεπτικό πίσω από την επιθετική πολιτική των νεοσυντηρητικών της κυβέρνησης Μπους. Το 2009 επανήλθε με μια πιο συνολική παρουσίαση της μαρξιστικής θεωρίας για τον ιμπεριαλισμό στο βιβλίο «Ιμπεριαλισμός και Παγκόσμια Οικονομία». Το καινούργιο του βιβλίο για τη δίδυμη κρίση μπορεί να θεωρηθεί ότι συμπληρώνει μια τριλογία.