Την κλιμάκωση των επιθέσεων από μεριάς κυβέρνησης και εργοδοτών αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Με τους απεργούς της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και του ALTER να δείχνουν το δρόμο σε όλους συνεχίζοντας για μήνες τον αγώνα τους.
Στο ραδιοφωνικό σταθμό SENTRA η κόντρα με τη διοίκηση ενάντια στις παράνομες απολύσεις εργαζόμενων που δεν υπέγραψαν ατομική σύμβαση με μειώσεις μισθού, συνεχίζεται. Μετά την τετραήμερη απεργία (16-20/3) που κήρυξαν οι Ενώσεις δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών για τον SENTRA, την εφημερίδα GOAL NEWS και την ιστοσελίδα SENTRAGOAL.GR, η ΕΤΕΡ αποφάσισε νέα τριήμερη απεργία για τους τεχνικούς του SENTRA από τις 26/3 έως τις 28/3.
Δεν είναι μόνο οι απολύσεις. Πρόσφατος έλεγχος του ΣΕΠΕ στο συγκεκριμένο σταθμό έδειξε ότι μαθητευόμενοι δημοσιογράφοι εργάζονταν "μαύροι", χωρίς τις συμβάσεις μαθητείας που παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη. Την ίδια στιγμή η διοίκηση του σταθμού, σε μια προσπάθεια να διασπάσει τους εργαζόμενους, απείλησε με ανακοίνωσή της ότι σε περίπτωση απεργίας μίας ειδικότητας εργαζόμενων, δε θα πληρώνεται κανείς.
Την Πέμπτη 22 Μαρτίου οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα ESPRESSO πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία διεκδικώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων οκτώ συναδέλφων τους, τριών δημοσιογράφων και πέντε τεχνικών. Ενώ η εργοδοσία στο ΔΟΛ “μετά τις μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων επιχειρεί σε κλίμα τρομοκρατίας, την αναβίωση εργασιακών συνθηκών στρατοπέδων συγκέντρωσης ειδικότερα για τους εργαζόμενους στον τομέα της Διαφήμισης” καταγγέλει η ΕΠΠΗΤ.
Συμβάσεις
Στον ANTENNA “η εργοδοσία προσπαθεί να επιβάλει την υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες θα επιφέρουν οριζόντιες μειώσεις που φτάνουν μέχρι και 20%. Επιπλέον ζητεί την επιμήκυνση του ωραρίου, τη μείωση της κανονικής αδείας, την κατάργηση της απασχόλησης κατά το Σαββατοκύριακο και τη μείωση της αμοιβής της σε όσους την παρέχουν” αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΙΤΑ.
Στις 21/3, ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας ΕΞΕΔΡΑ Μιχάλης Ανδρουλιδάκης -αφού κατάφερε να εκδίδει την εφημερίδα για εννέα μήνες, να εισπράττει τα έσοδα της αλλά να μην αποδίδει τίποτα στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, να πληρώνει πετσοκομμένες τις αμοιβές των εργαζόμενων μέχρι το Δεκέμβριο του 2011 αφού από τότε θεώρησε ότι ήταν υποχρέωσή τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν- ανέστειλε την έκδοσή της για οικονομικούς όπως ισχυρίστηκε λόγους, χωρίς να δεσμευτεί για την εξόφληση των δεδουλευμένων προς τους 70 εργαζομένους του εντύπου, για τους οποίους ποτέ δεν είχε ανακοινώσει “την πρόσληψή τους στον ΟΑΕΔ και έτσι φυσικά ποτέ δεν θα ανακοινώσει και την απόλυση τους.!!” αναφέρει η ΕΣΗΕΑ.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση καταθέτει ρύθμιση με την οποία δίνει τη δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια να βάλουν λουκέτο στα δημοτικά ραδιόφωνα ανοίγοντας το δρόμο σε απολύσεις εκατοντάδων εργαζόμενων, συνεχίζει τις απολύσεις των συμβασιούχων στην ΕΡΤ, ενώ κυκλοφορεί φήμες για αποκλεισμό με υπουργική απόφαση των συνδικαλιστών από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως αντίποινα στην άρνησή τους για οικειοθελή συμμετοχή στο PSI και το κούρεμα των ομολόγων του ταμείου.
Παρά τη σφοδρότητα των επιθέσεων, οι ηγεσίες των Ενώσεων με πρώτη και καλύτερη της ΕΣΗΕΑ αρνούνται να συντονίσουν την απάντηση των εργαζόμενων με έναν απεργιακό αγώνα διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ. “Είναι έγκλημα να στερείται ο κλάδος τη δυνατότητα να απαντήσει συλλογικά και οργανωμένα σε όλες αυτές τις εργοδοτικές και κυβερνητικές επιθέσεις. Καλούμε κάθε συνάδελφο να συμβάλλει με τη συμμετοχή του σε όλες τις δράσεις και τις διαδικασίες που οδηγούν στο ξεπέρασμα της αδράνειας”, αναφέρει ανακοίνωση των Financial Crimes.

