Γράφει ο Μωυσής Λίτσης: Εργατική αλληλεγγύη από τη Βρετανία

«Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Σήμερα όλοι είμαστε Έλληνες». Τα λόγια αυτά σε ψήφισμα συμπαράστασης προς τους απεργούς της Χαλυβουργίας, του Alter και της Ελευθεροτυπίας, εκ μέρους συνδικαλιστών που μετέχουν στην κίνηση «Unite the Resistance» του Μπρίστολ, συνοψίζει ίσως με τον καλύτερο τρόπο το θερμό κλίμα υποδοχής που συνάντησε ο γράφων σε μία σειρά εκδηλώσεων που έγιναν στο Λονδίνο.

Ενόψει της πρώτης μεγάλης γενικής απεργίας που οργανώνεται για τις 28 Μαρτίου στην Βρετανία κατά των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση Κάμερον στο συνταξιοδοτικό, είχα την τύχη να παραβρεθώ σε μία σειρά εκδηλώσεων στη βρετανική πρωτεύουσα και να μιλήσω για την κατάσταση στην Ελλάδα. Το κλίμα συμπαράστασης ήταν ιδιαίτερα θερμό. Ένα παρατεταμένο χειροκρότημα από τους 300 περίπου παραβρισκόμενους, συνόδευσε το τέλος της σύντομης ομιλίας μου στη συγκέντρωση της κίνησης «Unite the Resistance», κατά την οποία οι σύντροφοι από το Μπρίστολ μου έδωσαν επιταγή 315 λιρών, ως μία μικρή ενίσχυση προς τους απεργούς της Χαλυβουργίας, του Alter και της Ελευθεροτυπίας. Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν οι παραβρισκόμενοι και για το απεργιακό φύλλο της Ελευθεροτυπίας.

Ακολούθησε μία εξίσου ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου, την οποία οργάνωσαν μέσα σε δύο μέρες οι φοιτητές του SWP. Στην εκδήλωση στην οποία βρισκόντουσαν και Έλληνες φοιτητές, παραβρέθηκαν γύρω στα 40 άτομα, απευθύνοντας πολύ εύστοχες ερωτήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.

Η «περιοδεία» έκλεισε με μία ακόμη εκδήλωση που οργάνωσαν Έλληνες αριστεροί και Άγγλοι συνδικαλιστές, εκδήλωση στην οποία προβλήθηκε φιλμ από τις πρόσφατες μεγάλες απεργίες στη χώρα μας και τον αγώνα των Χαλυβουργών. Στην εκδήλωση συγκεντρώθηκε το ποσό των 1.600 λιρών για τους εργαζόμενους στη Χαλυβουργία, τον Alter και την Ελευθεροτυπία, ενώ επιταγή 200 λιρών προσέφερε χωριστά η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων περιοδικού τύπου για τους απεργούς της Ελευθεροτυπίας.

Εμψυχώνουν

Το κλίμα συμπαράστασης, η αλληλεγγύη προς τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό, γίνεται όλο και μεγαλύτερη, καθώς οι εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη συνειδητοποιούν ότι αν πέσει η Ελλάδα τότε σύντομα θα πέσει όλη η εργατική τάξη της Ευρώπης, που δέχεται πρωτοφανή επίθεση στα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα δεκαετιών, με αφορμή την κρίση χρέους. Οι εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη σηκώνουν το ανάστημά τους και παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη χώρα μας, γνωρίζοντας καλά πως αν οι αγώνες της ελληνικής εργατικής τάξης στεφθούν με επιτυχία, θα εμψυχώσουν τον αγώνα όλων των Ευρωπαίων εργατών.

Το μήνυμα αλληλεγγύης των Βρετανών συντρόφων μεταφέρθηκε ήδη στους απεργούς της Ελευθεροτυπίας και της Χαλυβουργίας. Ο αγώνας στη Χαλυβουργία εξελίσσεται σε σύμβολο αντίστασης του αγώνα ολόκληρης της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, την Ευρώπη και αλλού. Δεν είναι τυχαίο, ότι παράλληλα με τις αυξανόμενες εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους αγώνες του ελληνικού λαού κατά των πολιτικών της τρόικας και της κυβέρνησης, πληθαίνουν και οι αποστολές ακτιβιστών που μεταφέρουν μηνύματα συμπαράστασης στους χώρους που αγωνίζονται (Νοσοκομεία, λιμάνια, Χαλυβουργία, Alter, Ελευθεροτυπία). Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Ελλάδα το δίκτυο ακτιβιστών Reelnews, το οποίο βιντεοσκοπεί και μιλά με εκπροσώπους από τους χώρους του αγώνα, μεταφέροντας ένα μήνυμα ελπίδας και αγωνιστικότητας προς τους εργαζόμενους στη Βρετανία, που εισέρχονται σε μία νέα περίοδο ριζοσπαστισμού. «Ο αγώνας μας είναι και δικός τους αγώνας»!

Μέλος της εργασιακής επιτροπής στην Ελευθεροτυπία