Συστηματικές ρατσιστικές επιθέσεις

Σε καταγγελία του Δημάρχου Καμίνη και της αστυνομίας για την απαγόρευση της αντιναζιστικής συναυλίας στον Άγιο Παντελεήμονα το Σάββατο 17 Μάρτη προχώρησε το ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

Η Ενωση σε ανακοίνωσή της στις 22/3 με τίτλο “Ενισχύοντας το άβατο του ακροδεξιού εξτρεμισμού”, αναφέρει: “Σε μία εξαιρετικά δύσκολη κοινωνική συγκυρία και με εμφανή πλέον την τάση ο ακροδεξιός και ρατσιστικός λόγος να γίνεται ολοένα και περισσότερο λόγος της κεντρικής πολιτικής σκηνής, η απόφαση του Δημάρχου της Αθήνας να ζητήσει τη γνώμη της Αστυνομίας για τη διεξαγωγή αντιρατσιστικών εκδηλώσεων στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα το Σάββατο 17/3 δημιουργεί έντονες ανησυχίες.

Πολλώ δε μάλλον, όταν η γνώμη της Αστυνομίας καταλήγει στην απόφαση του Δημάρχου για μη παροχή ρεύματος στους διοργανωτές της εκδήλωσης λόγω φόβου επεισοδίων. Διαπιστώνεται εδώ το εξής παράδοξο:

Επίσημο άβατο

Αντί ο Δήμος να απαιτεί από την Αστυνομία τη διαφύλαξη μίας ειρηνικής εκδήλωσης που θα διεξαχθεί σε δημόσιο χώρο, ώστε να διασφαλιστεί η απόλαυση ενός συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος όπως αυτό της συνάθροισης, απαγορεύει τη νόμιμη συνάθροιση επειδή η Αστυνομία αδρανεί, αδιαφορεί ή απλώς αδυνατεί να θέσει υπό έλεγχο τις εκτός κάθε ελέγχου –προφανώς- και νομιμότητας δράσεις ρατσιστικών, ναζιστικών ή απλώς τραμπούκικων ομάδων και «πολιτοφυλακών» που ανενόχλητες τα τελευταία χρόνια φτιάξανε το δικό τους άβατο στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα. Η απόφαση του Δημάρχου συνιστά ένα βήμα στην ενίσχυση αυτού του άβατου”.

Την Τετάρτη 21/3, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, το “Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας” έδωσε στη δημοσιότητα μια τραγική καταγραφή των περιστατικών ρατσιστικής βίας της τελευταίας περιόδου στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο Δίκτυο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, με την συμμετοχή 18 μεταναστευτικών, αντιρατσιστικών και ΜΚΟ (Διεθνής Αμνηστία, Γιατροί του Κόσμου κλπ) και τον Συνήγορο του Πολίτη ως παρατηρητή. Πραγματοποίησε την πρώτη αυτή καταγραφή σε τρεις γειτονιές της Αθήνας (Ομόνοια, Πλατεία Αττικής, Άγιο Παντελεήμονα) και δύο της Πάτρας.

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. “Συνολικά κατέγραψε 63 περιστατικά από τα οποία οι θύτες στα 18 ήταν μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων, στα 26 πολίτες, στα 18 αστυνομικοί και σε ένα ιδιωτική ασφάλεια νοσοκομείου. Από τα θύματα, τα 56 ήταν άντρες και οι επτά γυναίκες- οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν (25) και την υποσαχάρια Αφρική (21). Στα 30 περιστατικά προκλήθηκαν σωματικές βλάβες, στα 12 βαριές σωματικές βλάβες καθώς και φθορές περιουσιακών στοιχείων (καταστροφή οχήματος διανομής παντοπωλείου, εμπρησμός ανθοπωλείου). Στα 51 περιστατικά η επίθεση ήταν ομαδική - και μάλιστα συχνά με την συμμετοχή γυναικών και ανηλίκων. Σε δύο ο θύτης ήταν γυναίκα”.

Οπως τονίζει η έρευνα υπάρχουν επαναλαμβανόμενα περιστατικά ρατσιστικής βίας από τους αστυνομικούς. «Η επανάληψη τέτοιων πρακτικών μάς κάνει να πιστεύουμε ότι δεν είναι κάτι τυχαίο και μεμονωμένο, αλλά μπορεί να αποτελεί μέρος εντολών», επισήμανε η Καλλιόπη Στεφανάκη, υπεύθυνη Τομέα Προστασίας τού γραφείου ΥΑ/ΟΗΕ στην Ελλάδα. «Στην Πάτρα, ο αλλοδαπός απομακρύνεται σε ένα σημείο όπου υφίσταται την κακομεταχείριση από τους αστυνομικούς οι οποίοι τον εγκαταλείπουν εκεί αφού του καταστρέψουν τα έγγραφα - και σε μια περίπτωση τα φάρμακα που μόλις είχε προμηθευτεί.» «Στην Αθήνα κάνουν προσαγωγή, ακόμη και αν πρόκειται για νόμιμο μετανάστη, όπου εκεί αρχίζει η βία και ο εκφοβισμός για να εγκαταλείψει την Ελλάδα», προσθέτει.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), Κώστας Παπαϊωάννου: «Πριν ξεκινήσουμε, ρωτήσαμε τις αρχές πόσα καταγεγραμμένα περιστατικά ρατσιστικής βίας υπάρχουν. Μας απάντησαν "Κανένα"».

Διαβάστε επίσης

Όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης

Φασιστικές απειλές σε Κωνσταντίνου – Γεροντίδη

Άργος: Πορεία εργαζόμενων στα πορτοκάλια

Κόρινθος: Αντιρατσιστική πρωτοβουλία

Οι φοιτητές υπερασπίζουν το άσυλο και τους μετανάστες

Η Καλλιθέα ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες

ΚΕΕΡΦΑ: ΟΧΙ Στρατόπεδα Συγκέντρωσης

Πρωτοβουλία σχολών του κέντρου για το άσυλο και τους μετανάστες

Μια αριστερά που θέλει τους μετανάστες στη Μακρόνησο δεν είναι «Δημοκρατική»