Διεθνή
ΣΕΡΒΙΑ Οι φοιτητές στον αγώνα

Ενα κύμα φοιτητικών αγώνων σαρώνει τους δρόμους του Βελιγραδίου. Τρεις πορείες με 1500 φοιτητές η καθεμία έγιναν την περασμένη Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή σηματοδοτώντας μια νέα φάση στο φοιτητικό κίνημα.

Οι διαδηλώσεις αυτές ήταν οι μεγαλύτερες και οι πιο πολιτικές των τελευταίων δέκα ετών. Ηταν επίσης η πρώτη φορά που μπλοκάραμε τις δύο κύριες γέφυρες που συνδέουν τα δύο μέρη της πόλης. Την Τετάρτη και την Παρασκευή κλείσαμε τη γέφυρα Μπράνκο, ενώ την Παρασκευή κλείσαμε και τη γέφυρα Γκαζέλα. Προηγουμένως είχαμε διαδηλώσει μπροστά από ένα διεθνές συνέδριο για τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση της Μπολόνια, τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση για να ανοίξει η ανώτατη εκπαίδευση στην αγορά.

Επικεφαλής στις δύο τελευταίες διαδηλώσεις ήταν ο Λιούμπισαβ Ντόκιτς, πιο γνωστός ως Τζο, ο οποίος είχε γίνει γνωστός οδηγώντας μια μπουλντόζα επικεφαλής των διαδηλώσεων που ανέτρεψαν τον μισητό πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο Τζο έγινε σύμβολο της επανάστασης της 5ης Οκτώβρη του 2000.

Τα έξι αιτήματα γύρω από τα οποία έχει συγκροτηθεί το σημερινό μας κίνημα έχουν να κάνουν με τα συγκεκριμένα προβλήματα που προκύπτουν από το νεοφιλελευθερισμό των μεταρρυθμίσεων της Μπολόνια. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από τους επίσημους εκπροσώπους των φοιτητών, υπό την ηγεσία του προέδρου του φοιτητικού κοινοβουλίου του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, ο οποίος είναι και μέλος του κυβερνώντος κόμματος.

Γενίκευση

Η φοιτητικής μας ομάδα “Ενα Αλλο Πανεπιστήμιο είναι Εφικτό” τάσσεται ενάντια σε όλες τις μεταρρυθμίσεις της Μπολόνια και για δωρεάν εκπαίδευση για όλους. Κάναμε ορισμένες κρίσιμες παρεμβάσεις σε συνεργασία με άλλους εκπροσώπους φοιτητών που θέλουν αυτές οι κινητοποιήσεις να φτάσουν στη νίκη. Πιέζουμε για γενίκευση στα αιτήματα και για συντονισμό με τους φοιτητές διεθνώς, αλλά και με την εργατική τάξη.

Τυπώσαμε εκατοντάδες ανακοινώσεις, μαζί με μια επιστολή υποστήριξης από το φοιτητικό κίνημα της Αυστρίας, η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε επανειλημμένα από τη μεγαλύτερη καθημερινή εφημερίδα της Σερβίας.

Την Παρασκευή θα πραγματοποιούσαμε μια ακόμη συνάντηση με την κυβέρνηση, όμως αντί γι'αυτό, ο πρόεδρος του φοιτητικού κοινοβουλίου πήρε μια δήλωση από την κυβέρνηση ότι “υπόσχεται” να υλοποιήσει πέντα από τα έξι αιτήματά μας. Ομως δεν μας είπαν ούτε πότε ούτε πώς.

Οπως οι περισσότεροι από εμάς περιμέναμε, ο πρόεδρος των φοιτηών αποφάσισε να τερματιστεί η κινητοποίηση και κάλεσε τους συναδέλφους να γυρίσουν σπίτια τους. Καταλάβαμε ότι μας κοροϊδεύανε και έτσι οργανώσαμε αμέσως μια συνέλευση με μερικές εκατοντάδες φοιτητές. Αποφασίσαμε να απαιτήσουμε την παραίτηση των εκπροσώπων που πήγαν να μας ξεπουλήσουν. Επίσης συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ριζοσπαστικοποιήσουμε τα αιτήματα και τις τακτικές μας. Βάζουμε μπρος να οργανωθούμε δημοκρατικά, να κάνουμε κατάληψη στα πανεπιστήμια και να απαιτήσουμε δωρεάν παιδεία για όλους.

Εχουμε ήδη κερδίσει την υποστήριξη τριών συνδικάτων, μιας απεργιακής επιτροπής και του σωματείου οδηγών ταξί και οδηγών λεωφορείων. Την Πέμπτη ετοιμαζόμαστε να διαδηλώσουμε με την υποστήριξη 200-300 οδηγών ταξί και άλλων εργατών και σωματείων που μας υποστηρίζουν.

Ολα αυτά προκαλούν τεράστιο πρόβλημα για την κυβέρνησή μας που μόλις τώρα κατάφερε να πάρει ένα τεράστιο δάνειο από τη Ρωσία και έτσι να εμποδίσει την έκρηξη εργατικών αγώνων. Αυτός είναι ο λόγος που κάθε είδους διεθνής υποστήριξη μας είναι κρίσιμη αυτή τη στιγμή. Πρέπει να συνδέσουμε τον αγώνα μας με τους αγώνες που εξελίσσονται διεθνώς. Η ερχόμενη βδομάδα θα είναι κρίσιμη.

Ενας κόσμος – ένας αγώνας.

Ματία Μεντένιτσα 
Βελιγράδι