“Ενα δύο τρία, ένα δύο τρία, λουκέτο και κατάληψη σ' όλα τα υπουργεία”, φώναζαν οι εργαζόμενοι τον περσινό Οκτώβρη όταν καταλάμβαναν το ένα υπουργείο πίσω από το άλλο και, σε συνδυασμό με το γενικευμένο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλους τους χώρους, οδηγούσαν την κυβέρνηση Παπανδρέου στην κατάρρευση. Το ίδιο σύνθημα ζωντανεύει ξανά σήμερα ενάντια στις απολύσεις και απειλεί τη συγκυβέρνηση Σαμαρά.
Σε απεργία διαρκείας από την Πέμπτη 15/11 βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με καθημερινές συγκεντρώσεις στο κεντρικό κτίριο στην Αχαρνών. “60 άτομα ΔΕ του υπουργείου μας θεωρούνται απολυμένοι”, μας είπε στη συγκέντρωση της Δευτέρας 19/11 η Χριστίνα Τριανταφυλλοπούλου, γεωπόνος, υπάλληλος στο υπουργείο. “Κάναμε την πρώτη μας συνέλευση την περασμένη Τετάρτη 14/11, πήραμε απόφαση για 24ωρη απεργία την επόμενη μέρα και νέα συνέλευση, το ίδιο την Παρασκευή και σήμερα Δευτέρα. Θα ακολουθήσει καινούργια συνέλευση σήμερα για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε.
Οπως και να τις αποκαλέσουν, εφεδρείες ή διαθεσιμότητες, αυτό που κάνουν είναι απολύσεις στο δημόσιο και θέλουν να πιάσουν το νούμερο των 150.000 που επιβάλλει η τρόικα στην κυβέρνηση των δοσιλόγων. Εστω κι ένας να φύγει, ανοίγει η πόρτα για όλους με διάφορους τρόπους είτε με τις συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, είτε μέσω της αξιολόγησης που θα μπορούν να απολύουν και μόνιμους, είτε μέσα από τα καινούργια οργανογράμματα με τα οποία θα κάνουν σύμπτυξη-συγχώνευση των υπηρεσιών όλου του δημοσίου δίνοντάς τες στις ιδιωτικές εταιρίες και σε συμβούλους καταργώντας οργανικές θέσεις υπαλλήλων, είτε μέσω ΕΔΕ, δηλαδή όταν κάποιος αγωνίζεται κι απεργεί ή δεν έχει σύμφωνα με τον προϊστάμενό του 'καλή συμπεριφορά' ή δεν υπογράφει όσα κατ' εντολή τού επιβάλλουν να μπορούν να τον διώξουν.
Οι συνάδελφοι έχουν καταλάβει ότι δεν είναι οι 60 της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που μας ανακοίνωσαν, αλλά ανοίγει η πόρτα για όλους μας. Αυτό που ζητήσαμε στον εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ που παραβρέθηκε στην γενική συνέλευση της Παρασκευής είναι η ΑΔΕΔΥ να πάρει απόφαση για γενική απεργία που να καλύπτει όλο το δημόσιο. Είναι ντροπή να διώχνονται εργαζόμενοι από το δημόσιο και το ανώτατο συνδικαλιστικό μας όργανο να μην έχει κηρύξει γενική απεργία. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει η ΑΔΕΔΥ αν φύγει έστω κι ένας εργαζόμενος από την υπηρεσία του.
Παλεύουμε από τα κάτω, μέσα από τις συνελεύσεις κι αυτό που δεν κάνουν οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες το κάνει ο κόσμος μόνος του υπερασπίζοντας το ψωμί του, τη ζωή του, την αξιοπρέπειά του. Πήραμε επίσης απόφαση για συντονισμό με όλους τους φορείς και υπουργεία και με τους ΟΤΑ που είναι σε κινητοποιήσεις για να φτιάξουμε ένα κέντρο αγώνα που να οργανώνει και να κάνουμε μια πανδημοσιοϋπάλληλική κινητοποίηση που να μπλοκάρει όλο το δημόσιο. Δε θα φύγουμε εμείς, θα φύγουν αυτοί”.
Σε διήμερη κατάληψη τη Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20/11 προχώρησαν οι εργαζόμενοι του υπουργείου Υγείας, έχοντας συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα για την οργάνωση των κινητοποιήσεων.
Συνέχιση
“Την προηγούμενη βδομάδα μάθαμε ότι από το υπουργείο Υγείας απολύονται 68 εργαζόμενοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ΙΔΑΧ. Την Παρασκευή 16/11 το μεσημέρι κάναμε μια αυθόρμητη συγκέντρωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του υπουργείου η οποία μετατράπηκε σε έκτακτη γενική συνέλευση και αποφάσισε διήμερη κατάληψη σήμερα και αύριο με επαναληπτική συνέλευση αύριο για τη συνέχιση του αγώνα”, μας είπε την πρώτη μέρα της κινητοποίησης ο Αντώνης Σακελλάρης, υπάλληλος του υπουργείου.
“Πιστεύουμε ότι δεν εξαιρείται κανένας, τώρα είναι οι 68 συνάδελφοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι επόμενοι 68 θα είναι υποχρεωτικής ή τεχνολογικής και η επίθεση θα επεκταθεί σε όλο το υπουργείο και σε όλο το δημόσιο. Στο ψήφισμα της συνέλευσης καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε συντονισμό, πιστεύουμε ότι μόνο ο συλλογικός αγώνας μπορεί να μας σώσει. Αύριο στη συνέλευση καλούμε εκπροσώπους άλλων χώρων αν μπορούν να έρθουν να μιλήσουν, εμείς από τη μεριά μας θα πάμε στη συνάντηση που καλούν οι Διοικητικοί του ΕΚΠΑ.
Γενικά προσπαθούμε να το οργανώσουμε στη βάση, γιατί βλέπουμε ότι σε επίπεδο τριτοβάθμιων είναι πολύ δύσκολο να κινηθούν τα πράγματα. Σήμερα η κινητοποίηση είναι αρκετά καλή, ελπίζουμε να συνεχιστεί έτσι αλλά και να επεκταθεί σε όλο το δημόσιο. Και πέρσι οι καταλήψεις ξεκίνησαν από το υπουργείο Υγείας, πάνω κάτω με τον ίδιο τρόπο, με μία σχεδόν ομόφωνη απόφαση γενικής συνέλευσης”. Το πρωί της δεύτερης μέρας η κυβέρνηση προσπάθησε να σπάσει την κατάληψη βάζοντας την αστυνομία μέσα στο υπουργείο.
Σε αναβρασμό βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίοι μετά την ανακοίνωση 17 διαθεσιμοτήτων, αποφάσισαν να μην μπουν για δουλειά την Τρίτη 20/11, αλλά να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το κτίριο. Ενώ σε κατάληψη έξω από το γραφείο του γενικού γραμματέα Ναυτιλίας προχώρησαν τη Δευτέρα 19/11 οι υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
“Στη μαζική γενική συνέλευση του Συλλόγου της ΓΓ Βιομηχανίας και Ενέργειας τη Δευτέρα 19/11 πήραμε δύο αποφάσεις”, μας είπε ο Κώστας Πίττας. “Πρώτον, καλούμε την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει 48ωρη απεργία σε όλο το δημόσιο και αν δεν το κάνει μέχρι την Τετάρτη 21/11, ξεκινάμε καθημερινές τρίωρες στάσεις εργασίας. Δεύτερον, μπλοκάρουμε τα γραφεία προσωπικού όταν πάνε να φύγουν λίστες με ονόματα συναδέλφων και σταματάμε να υπογράφουμε έργα και άδειες. Το τελευταίο είναι σημαντικό επειδή σε μας η απειλή προς το παρόν δεν είναι η διαθεσιμότητα αλλά η αναγκαστική αργία σε όσους έχουν δικαστικές εκκρεμότητες. Ξέρουν πολύ καλά στην κυβέρνηση ότι πολλοί συνάδελφοι, ειδικά οι μηχανικοί, έχουν δικαστικά μπλεξίματα στα πλαίσια της δουλειάς τους από μηνύσεις επιχειρηματιών.
Την ίδια μέρα, οι εργαζόμενοι της ΓΓ Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ βρίσκονταν σε 24ωρη απεργία, ενώ σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχώρησε και η Ομοσπονδία του ΥΠΕΧΩΔΕ με συγκέντρωση στη ΓΓ Δημοσίων Εργων η οποία συνεχίστηκε και την Τρίτη 20/11”.