Δράσεις ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή

Έξω οι φασίστες από την Κυψέλη

Οι φασιστικές συμμορίες επιχειρούν, μετά τον Άγιο Παντελεήμονα, να εξαπλώσουν τη δράση τους στην πλατεία Αμερικής και ευρύτερα στην περιοχή της Κυψέλης. Κομμάτι της προσπάθειας αυτής είναι και η απόπειρα οργάνωσης ρατσιστικής συγκέντρωσης το Σάββατο 24 Νοέμβρη, στις 6μμ, στην πλατεία Κυψέλης (με κατεύθυνση την πλατεία Αμερικής). Πρόκειται για ανοιχτό κάλεσμα σε πογκρόμ κατά των μεταναστών που ζουν στην περιοχή, σαν κι αυτά που είδαμε τις τελευταίες βδομάδες στην Αγίου Μελετίου από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής με την προβιά “αγανακτισμένων κατοίκων”.

Ήδη η τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει καλέσει σε αντιφασιστική συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 4μμ, στην πλατεία Κυψέλης, με βασικό σύνθημα “Οι κάτοικοι της Κυψέλης, ντόπιοι και μετανάστες, ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ενάντια στο φασισμό, τη φτώχεια και την εξαθλίωση που φέρνουν οι πολιτικές συγκυβέρνησης, Τρόικας, ΕΕ και ΔΝΤ”. Ανάλογο κάλεσμα έχουν δημοσιοποιήσει αντιφασίστες και αντιφασίστριες της περιοχής, που είχαν οργανώσει αντιφασιστική συγκέντρωση στις 12 Οκτώβρη στην Πλατεία Αμερικής, μετά την επίθεση στα γραφεία της Τανζανικής Κοινότητας.

Με πρωτοβουλία της τοπικής επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Νοέμβρη, στον Πολυχώρο Εκστάν, πλατιά σύσκεψη αγωνιστών, συλλογικοτήτων και οργανώσεων για να απλωθεί το αντιφασιστικό κάλεσμα. Aνταποκρίθηκαν και συμμετείχαν: μέλη του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, της τοπική ΚΕΕΡΦΑ, της Γ’΄ΕΛΜΕ, της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης, της Αντιφασιστικής Ομάδας Αλβανών Μεταναστών, του Κινήματος “Δεν Πληρώνω”, του ΕΕΚ, Λαϊκών Συνελεύσεων και επιτροπών κατοίκων των γύρω περιοχών, κοκ. Η σύσκεψη κατέληξε σε κοινό κάλεσμα για τη συγκέντρωση το Σάββατο στις 4μμ και σε πρόγραμμα εξορμήσεων σε πλατείες, εργατικούς χώρους και σχολεία. Ο κατάλογος των συμμετοχών είναι ανοιχτός και διευρύνεται.

Η τοπική ΚΕΕΡΦΑ πρωτοστατεί στην οργάνωση της αντιφασιστικής συγκέντρωσης με αφίσα, προκήρυξη, αλλά και οργάνωση συζήτησης για τη συνέχεια την επόμενη μέρα, Κυριακή 25 Νοέμβρη, στις 6μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γκράβας (Ταϋγέτου 60), με θέμα “Η πάλη ενάντια στο ρατσισμό σήμερα”.

Στην Κυψέλη το Σάββατο 24 Νοέμβρη, οι σημαίες που θα κυματίζουν στην πλατεία θα είναι κόκκινες, οι φωνές θα είναι πολύγλωσσες και τα συνθήματα που θα ακουστούν δυνατά θα είναι ενάντια στον καπιταλισμό και τη σαπίλα του, που είναι ο φασισμός.

Θανάσης Καμπαγιάννης


Διαδήλωση στα Προπύλαια

Αντιφασιστική - αντικατασταλτική Πορεία το Σάββατο 24 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια καλούν αντιφασιστικές κινήσεις και συλλογικότητες, καταγγέλλοντας την τρομοκρατική δράση της Χρυσής Αυγής και την αστυνομική καταστολή.

«Δεν πρέπει να υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι η Χρυσή Αυγή είναι το μακρύ χέρι του συστήματος, βασικός υπερασπιστής στην πράξη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Αυτή η συμμορία  δεν  επιχειρεί να μόνο να αποπροσανατολίσει, στρέφοντας τους ντόπιους εναντίον των μεταναστών, αλλά αποτελεί μηχανισμό καθεστωτικής βίας που στοχεύει τις λαϊκές αντιστάσεις στη μνημονιακή λεηλασία, καθώς κι οποιονδήποτε δεν ανταποκρίνεται στο φασιστικό πρότυπο του νόμου και της τάξης (μετανάστες, αγωνιστές του κινήματος, ομοφυλόφιλοι). Φασιστική τρομοκρατία και κρατική βία υφαίνουν ένα ενιαίο πλέγμα καταστολής κι εξελίσσονται στα βασικά στηρίγματα του κλυδωνιζόμενου συστήματος.

Καλούμε σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, λαϊκές συνελεύσεις, τοπικές αντιφασιστικές επιτροπές, μεταναστευτικές κοινότητες, συλλογικότητες αλλά και ανένταχτους αγωνιστές/τριες, να συμμετάσχουν σε αυτήν την κινητοποίηση με το δικό τους πολιτικό πλαίσιο.

Μπλόκο στη Χρυσή Αυγή και το φασισμό. Αντίσταση στην κρατική καταστολή. Συνεχής αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση και το ρατσισμό», αναφέρει το κάλεσμα της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας.


19 Γενάρη - Αθήνα αντιφασιστική πόλη

Πλατιά Σύσκεψη την Πέμπτη 22 Νοέμβρη στις 7μμ στο χώρο του Θεάτρου Εμπρός (Ρήγα Παλαμήδου 2, πλατεία Ψυρρή) καλεί η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Το κάλεσμα της συνάντησης αναφέρει: «Το αποτρόπαιο πρόσωπο του φασισμού ξεπροβάλλει θυμίζοντας τις μαύρες εποχές του ναζισμού. Η λογοκρισία, οι επιθέσεις σε ανθρώπους της Τέχνης με απαίτηση απαγόρευσης παραστάσεων όπως το CORPUS CHRISTI είναι προκλήσεις πρωτοφανείς. Δεν πρέπει να αφήσουμε το φίδι που έχει εκκολαφθεί να χύνει το δηλητήριο του για να εξοντώσει τις ελευθερίες όλων μας, για να τσακίσει τους «άλλους» όσους διαφέρουν από τα πρότυπα της «καθαρής φυλής» στη βάση του έθνους, της θρησκείας, του χρώματος του δέρματος, του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Μας προκαλεί οργή η ιδέα ότι παιδιά που γεννιούνται σε αυτή τη χώρα και δεν γνώρισαν ποτέ άλλη δεν θα μπορούν να αποκτούν ιθαγένεια μετά την αρνητική γνώμη του ΣτΕ, το οποίο ευθυγραμμίστηκε με ΝΔ και Χρυσή Αυγή. Αγανακτούμε με τη FRONTEX που οδηγεί σε θάνατο ανθρώπους κατατρεγμένους από τους πολέμους, τη φτώχεια και τις δικτατορίες. Δεν ανεχόμαστε τις ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα Λέμε ΟΧΙ στο φασισμό και το ρατσισμό. Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε το κυνήγι μαγισσών του Χίτλερ κατά των εβραίων στο πρόσωπο των μεταναστών. Αθήνα-πόλη ελεύθερη, χωρίς φασισμό και ρατσισμό!

Καλούμε τους Ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών να βαδίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ενωμένοι ενάντια στη φασιστική απειλή και τη ρατσιστική βία. Να κάνουμε την Αθήνα στις 19 Γενάρη, αντιφασιστική πόλη. Να πλημμυρίσουμε το Σύνταγμα με χιλιάδες ανθρώπους σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο, μια συναυλία διαμαρτυρίας-κραυγή κατά του νεοναζισμού και του ρατσισμού, μια μέρα δράσης των ανθρώπων των Γραμμάτων και της Τέχνης στο δρόμο, μια μέρα δράσης όλων των εργαζόμενων και της νεολαίας».


Κόρινθος: Να κλείσει το στρατόπεδο κολαστήριο

Με χρήση χημικών μέσα στους κλειστούς τοίχους του στρατοπέδου και άγρια καταστολή αντιμετώπισε η αστυνομία την εξέγερση των 500 και πλέον κρατούμενων μεταναστών στα δύο στρατόπεδα συγκέντρωσης της Κορίνθου που έγινε το Σάββατο 17/11, με αποτέλεσμα πάνω από 10 άτομα να τραυματιστούν ενώ τρία νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της περιοχής.

Όλα ξεκίνησαν όταν κρατούμενοι άρχισαν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την απάνθρωπη στάση των αστυνομικών να μην παρέχουν την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον Ναβίτ Γιάσερ που χαροπάλευε. Σε ακραίες συνθήκες κράτησης με υπερβολικό κρύο, χωρίς ζεστό νερό και μερικές φορές χωρίς καθόλου νερό, χωρίς να νοιάζονται για τις ανάγκες κανενός, οι ανθρωποφύλακες του Δένδια φέρονται στους κρατούμενους με τον πιο απάνθρωπο και ρατσιστικό τρόπο.

Η άγρια επίθεση αστυνομικών σε βάρος μουσουλμάνων μεταναστών την ώρα της προσευχής, με ρόπαλα μόνο και μόνο γιατί προσεύχονταν και το παράδειγμα του οροθετικού κρατούμενου που του αρνούνταν την παροχή των φαρμάκων του, είναι λίγα μόνο δείγματα της βαναυσότητας στο κολαστήριο της Κορίνθου.

“Οι πληροφορίες που διασταυρώνουμε από Άραβες και Πακιστανούς κρατούμενους παρουσιάζουν ένα κολαστήριο ανθρώπων”, τόνισε μιλώντας στην ΕΑ ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, που μαζί με αντιπροσωπεία από την Ένωση Μεταναστών Εργατών, τις κοινότητες των Πακιστανών, των Αφγανών και των Αιγύπτιων, θα έδινε συνέντευξη διαμαρτυρίας μπροστά στην πύλη του στρατοπέδου την Τρίτη 20/11 την ώρα που η Ε.Α. πήγαινε στο τυπογραφείο.

“Υπάρχουν κρατούμενοι που στην απόγνωση τους χτυπάνε τα κεφάλια τους στον τοίχο. Την ίδια ώρα κανένας κρατούμενος δεν έχει ενημέρωση για πόσο θα είναι φυλακισμένος. Όσοι είχαν τρεις μήνες φυλάκιση παρατάθηκε για έξι και μετά επιπλέον παράταση σε αυτό το Γκουαντάναμο που βρίσκονται χωρίς δικαιώματα όπου φίλοι και συγγενείς δεν μπορούν να τους επισκεφθούν.

Η ρατσιστική πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δεν δίνει δεκάρα για τις ανθρώπινες ζωές που βασανίζονται στο βωμό του αποπροσανατολισμού του κόσμου από τα Μνημόνια των απολύσεων και της λιτότητας. Είναι η άλλη όψη του νομίσματος της επιβολής των άγριων μέτρων λιτότητας και απολύσεων”, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΕΡΦΑ.


Λευκάδα: Αντιφασιστική νίκη

Επέστρεψε κανονικά στο σχολείο της η νηπιαγωγός στο Νυδρί Λευκάδας, η οποία ετέθη σε διαθεσιμότητα, μετά από παρέμβαση γονέων που ειδοποίησαν τη Χρυσή Αυγή, επειδή τις παραμονές της 28ης Οκτωβρίου η εκπαιδευτικός κρέμασε μέσα στην αίθουσα ζωγραφιές των μαθητών με ελληνικές, αλλά και αλβανικές σημαίες.

Η καταγγελία που έγινε από γνωστό φασίστα του Νυδριού οδήγησαν τη Περιφερειακή Διεύθυνση Ιονίων Νήσων να μετακινήσει αρχικά τη νηπιαγωγό σε άλλο σχολείο και να προχωρήσει στη διενέργεια ΕΔΕ.

Στο πλευρό της νηπιαγωγού τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή μία σειρά από συνδικάτα και φορείς του νησιού και όχι μόνο. Την Τετάρτη 14/11 ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας κάλεσε δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας απαιτώντας να ανακληθεί η διαδικασία διενέργειας ΕΔΕ και να ανακληθεί η μετακίνηση της νηπιαγωγού.

Ανάλογη θέση πήρε και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Λευκάδας, που ανακοίνωσε ότι «Στις σημερινές πολύ δύσκολες μέρες για το λαό που όλοι οι εργαζόμενοι, οι μαθητές και οι γονείς τους, δέχονται μια τρομερή επίθεση σε εισόδημα, κοινωνικές παροχές και γενικότερα σε όλα τα κεκτημένα δικαιώματα δεκαετιών, τονίζουμε ότι με όλες μας τις δυνάμεις στηρίζουμε το έργο των εκπαιδευτικών, την δημοκρατία, την αλληλεγγύη, ενισχύουμε τις προσπάθειες για δημόσιο σχολείο ανοικτό σε όλους, δημιουργικό με πανανθρώπινες αξίες και απαιτούμε να σταματήσει τώρα η πειθαρχική δίωξη των εκπαιδευτικών μας». Στην συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Λευκάδας, η τοπική ΕΛΜΕ, ενώ παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΔΟΕ.


Χανιά: Ανεπιθύμητοι οι βουλευτές της Χ.Α.

Με αντιφασιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 24 Νοέμβρη στις 4μμ στην πλατεία Αγοράς που καλεί η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Χανίων “υποδέχεται” το αντιφασιστικό κίνημα στα Χανιά την περιοδεία που ετοιμάζουν οι ναζιστές βουλευτές της Χρυσής Αυγής Κασιδιάρης, Παππάς, Γερμενής και Μίχος, αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη. Στα Χανιά δηλώνουν ότι θα γίνει ομιλία στα γραφεία τους στην οδό Τζανακάκη το απόγευμα του Σαββάτου.

Η ανακοίνωση- κάλεσμα που κυκλοφόρησε η ΚΕΕΡΦΑ Χανίων με τίτλο “ανεπιθύμητοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην Κρήτη”, αναφέρει: “ Ξέρουμε ποιοι είναι οι χρυσαυγίτες. Στα Χανιά από τον Μάιο έχουν κάνει μια σειρά από τέτοιες θρασύδειλες δολοφονικές επιθέσεις...

Δηλώνουν ότι θα πετάξουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς τα μωρά μεταναστών, την ίδια ώρα που διακηρύσουν ότι θα "επισκεφτούν" τα σχολεία για να εμποδίσουν μαθητές και καθηγητές να διαδηλώσουν στις επετείους της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Συγκυβέρνηση,τρόικα και νεοναζί προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο για τις συνέπειες των πολιτικών του μνημονίου στους μετανάστες εργάτες. Να τσακίσουμε τους φασίστες μαζί με τη τρόικα εσωτερικού που χτίζει στρατόπεδα συγκέντρωσης ενώ πετσοκόβει μισθούς,συντάξεις και κοινωνικές παροχές.

Οι μνήμες από τα ολοκαυτώματα της Καντάνου, του Κοντομαρίου, της Βιάννου, των Ανωγείων αλλά και η ηρωική αντίσταση στη Ναζιστική Κατοχή δεν έχουν σβήσει. Είναι ανεπιθύμητοι οι νοσταλγοί του Χίτλερ στην Κρήτη!!! Να μην επιτρέψουμε να πραγματοιήσουν την "περιοδεία" τους”.