Σε καταλήψεις και κλείσιμο όλων των χώρων του Δήμου Αθηναίων προχώρησαν τη Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20/11 οι εργαζόμενοι του δήμου, αντιδρώντας στις διαθεσιμότητες-απολύσεις πάνω από 100 συναδέλφων τους. Kαμία υπηρεσία δεν λειτούργησε ενώ σε κεντρικά κτίρια όπως στο δημαρχείο στη Λιοσίων και στο Πνευματικό Κέντρο στην Ακαδημίας έγιναν καταλήψεις και μαζικές συγκεντρώσεις (με εξαίρεση παιδικούς σταθμούς, κοιμητήρια, Ιδρυμα Αστέγων).
Την πρώτη μέρα, εκατοντάδες εργαζόμενοι ξεκίνησαν, ταυτόχρονα από τα δύο κατειλημμένα κτίρια, πορεία που κατέληξε στο Δημαρχείο στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Με μηχανοκίνητη πορεία επικεφαλής έφτασε το μπλοκ από τη Λιοσίων, μετά μουσικής από τη Φιλαρμονική του δήμου έφτασε το μπλοκ από την Ακαδημίας.
“Σε αυτή τη φάση απειλούνται γύρω στα 100 άτομα από το Δήμο Αθήνας”, μας είπε ο Γρηγόρης Γιατράκος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΠΑΝΔΑ Δήμου Αθηναίων. “Οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη βδομάδα όταν πάρθηκε η απόφαση και βγήκαν οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι και πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο δήμαρχος Καμίνης αποφάσισε να μην στηρίξει αυτόν τον κόσμο και σαν Πόντιος Πιλάτος νίπτει τας χείρας του. Βρισκόμαστε σε κατάληψη στο κτίριο το οποίο στεγάζεται ο οργανισμός μας στην Ακαδημίας 50”.
Οι κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη 15/11, όπου η πλειοψηφία του Καμίνη αποφάσισε να μην στηρίξει το αίτημα των εργαζομένων να μην σταλούν οι καταστάσεις των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων. Την επόμενη μέρα το πρωί, έγινε “κατάληψη της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού η οποία στη συνέχεια εξελίχθηκε σε καθολική κατάληψη του Δημαρχιακού Μεγάρου, παρόλο που τα ΜΑΤ είχαν στρατοπεδεύσει έξω από το κτήριο”, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου (ΣΕΔΑ) ενώ αποφασίστηκε η συνέχεια των κινητοποιήσεων για αυτή την εβδομάδα.
“Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις για να μπλοκάρουν στην πράξη το νόμο που ψήφισαν μόλις 153 βουλευτές του κοινοβουλίου και είναι ένας νόμος κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων ολόκληρου αιώνα”, είχε πει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.