Θεσσαλονίκη: Οι απολύσεις και οι διώξεις δεν περνάνε

Οι εργάτες των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης συνεχίσαμε κι αυτή τη βδομάδα τις καθημερινές κινητοποιήσεις. Σε κάποιους γίνονται μόνο καταλήψεις γραφείων, σε άλλους όμως υπάρχουν καθημερινές συνελεύσεις, κλείσιμο όλων των υπηρεσιών, κατάληψη ΣΜΑ. Στις συγκεντρώσεις πάντα δίνουν το παρών εκατοντάδες συνάδελφοι. Έτσι την Τετάρτη στην πορεία της πανευρωπαϊκής απεργίας ήταν το πιο μεγάλο μπλοκ.

Ακόμα καλύτερη ήταν η πορεία της επόμενης μέρας. Πάνω από χίλια άτομα διαδηλώσαμε ενάντια στην «ελληνογερμανική συνάντηση» των δημάρχων με τον Φούχτελ και τα άλλα κοράκια που ετοιμάζονται για τα φιλέτα της ιδιωτικοποίησης. Οι δηλώσεις της προηγούμενης μέρας ότι «χίλιοι εργάτες στην Γερμανία δουλεύουν όσο 3000 στην Ελλάδα» ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο κόσμος ήταν έτοιμος να μπει και να διαλύσει την συνάντηση και μόνο οι εκατοντάδες μπάτσοι που ήταν παραταγμένοι μας σταμάτησαν. Για λίγο όμως. Βρήκαμε μια πλαϊνή πόρτα και μπήκαμε μέσα στο κτήριο, τα ΜΑΤ έκλεισαν τη μία είσοδο, αλλά εργαζόμενοι του χώρου μας πέρασαν από κάποιους διαδρόμους και μας έβγαλαν ακριβώς έξω από το κτήριο της συνάντησης. Πάνω από 150 συνάδελφοι και συμπαραστάτες φτάσαμε και φωνάξαμε «οι δήμοι ανήκουν στους δημότες – όχι σ' εργολάβους και ιδιώτες». Οι δήμαρχοι το άκουσαν καλά για πολλές ώρες.

Τρομοκρατία

Τα κανάλια βέβαια έπαιξαν πολύ τα δύο τρία σπρωξίματα και το καφέ στον πρόξενο, λες κι έπρεπε να τους υποδεχτούμε με λουλούδια. Και την άλλη μέρα ήρθε η τρομοκρατία: συλλαμβάνουν δύο συναδέλφους (από τους δήμους Θεσσαλονίκης κι Ευόσμου – Κορδελιού) και τον συμπαραστάτη δάσκαλο Θανάση Αγαπητό, στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ! Με στημένο ασφαλίτικο τρόπο που θα ζήλευε κι η χούντα, παραμονή Πολυτεχνείου, συνέλαβαν τους συναδέλφους έξω από τα κατειλημμένα δημαρχεία και τον δάσκαλο στην αυλή του σχολείου μόλις τελείωνε η γιορτή! Η είδηση κυκλοφόρησε αμέσως και τρέξαμε όλοι στην ΓΑΔΘ ζητώντας την αποφυλάκισή τους. Οι αγωνιστές πέρασαν τη νύχτα εκεί, ενώ την επόμενη μέρα με μια δυναμική συγκέντρωση στα δικαστήρια, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τη Δευτέρα πάλι από το πρωί σήμανε συναγερμός στους Δήμους. Όλοι έμαθαν για την δίωξη και τις στημένες κατηγορίες καθώς είχε βγει και 3ωρη στάση από την ΠΟΕ ΟΤΑ (και 24ωρη από το περιφερειακό σωματείο, καθώς επίσης κι από συλλόγους ΠΕ). Στις συζητήσεις φαινόταν ότι κι αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης να μας τρομοκρατήσει δε περνάει. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η ίδια είναι σε πανικό και καταφεύγει στην καταστολή για να μας λυγίσει. Η απελευθέρωση των συναγωνιστών μας (μετά από αναβολή, αφού οι μπάτσοι δεν ήρθαν να καταθέσουν), ήταν ακόμα μια ήττα για την κυβέρνηση που αρχίζει να ψάχνει το… ελικόπτερο. Με αυτοπεποίθηση διαδηλώσαμε μετά τα δικαστήρια προς την ΠΕΔ με αίτημα να κλείσουν οι Δήμοι συνολικά ώστε να μην φύγει με κανένα τρόπο – κανένα στοιχείο.

• Έγινε στις 15-16 Νοέμβρη το 31ο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς δεν φάνηκε το ανέβασμα του κινήματος στην πόλη τα τελευταία τρία χρόνια ούτε στη συζήτηση, ούτε στα αποτελέσματα: η ΠΑΣΚΕ έχασε μόνο δύο έδρες (από 15 σε 13), η Εργατική Ενότητα (ΠΑΜΕ) στα ίδια (8), η ΔΑΚΕ έχασε μία (από 6 σε 5) και 3 κέρδισε η ΕΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ, από 2 σε 5).

Το συνέδριο αποφάσισε ψηφίσματα ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, ενάντια στις απολύσεις στο δημόσιο και για την απελευθέρωση των συλληφθέντων της Πέμπτης.