Πολυτεχνείο 2012: Οι πιο μαζικές πορείες

Αθήνα

Αντικυβερνητική, αντιφασιστική και αντιπολεμική η φετινή πορεία του Πολυτεχνείου, ήταν από τις δυναμικότερες και μαζικότερες των τελευταίων χρόνων. Φέτος όχι μόνο βάδισε προς την αμερικάνικη πρεσβεία, αλλά ανάγκασε τους μπάτσους και τους πολιτικούς τους προϊστάμενους να ανοίξουν το μπλόκο που είχαν στήσει με κλούβες και εκατοντάδες ΜΑΤατζήδες στη διασταύρωση της Αλεξάνδρας με την Βασ. Σοφίας, ώστε να μην αφήσουν τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές να φτάσουν μέχρι την Ισραηλινή πρεσβεία.

Ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-74 άνοιξε παραδοσιακά την πορεία καταχειροκροτούμενος. Ακολουθούσε το πανό των σχολών του Πολυτεχνείου και πίσω του τα μπλοκ των φοιτητών από όλες τις σχολές να είναι από τα μαζικότερα των τελευταίων ετών. Ακολουθούσε το μαχητικό μπλοκ των εκπαιδευτικών με το πανό της ΟΛΜΕ, τοπικών ΕΛΜΕ και Συλλόγων Δασκάλων, ενώ πίσω τους ακολουθούσε το πανό του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

Με πανό διαδήλωσαν και Κούρδοι αλληλέγγυοι στην απεργία πείνας που έχει φτάσει τις 70 μέρες στα λευκά κελιά της Τουρκίας, αλλά και από την αριστερά στην Τουρκία που διαμαρτύρονταν για τα βασανιστήρια στις φυλακές της γειτονικής χώρας.

Η συνέχεια άνηκε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με μια από τις μαζικότερες και μαχητικότερες παρουσίες της που καθόρισαν τον αληθινό αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα του φετινού Πολυτεχνείου. Το εντυπωσιακό πανό που άνοιγε το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συσπείρωνε πίσω του εκατοντάδες αγωνιστές ενώ ακολουθούσαν τα μπλοκ των συντρόφων του ΝΑΡ, της ΝΚΑ, της ΟΚΔΕ - Σπάρτακος.

“Μία μόνο λύση, Επανάσταση” έγραφε το πρώτο πανό του ΣΕΚ θυμίζοντας πως η αριστερά του Νοέμβρη δεν μπορεί να έχει κοινοβουλευτικές αυταπάτες. Λίγο πιο πίσω το πανό της Συνάντησης Εργατικής Αντίστασης που ακολουθούνταν από το πανό του Σωματείου εργαζόμενων στην Ιντρακόμ.

Από εκεί και πέρα ξεκίναγε το αντιφασιστικό μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ. “Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά “ ήταν το κεντρικό πανό της που έδινε το στίγμα της απάντησης στις μεθοδεύσεις του Σαμαρά και της κυβέρνησής του, που για άλλη μια φορά στοχοποιεί τόσο ανοιχτά τους μετανάστες. Τοπικές επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ -από τα Πετράλωνα, την Κυψέλη - Πατήσια - Γαλάτσι, το Μαρούσι, την Νίκαια, το Περιστέρι - έδωσαν το μήνυμα της αντιρατσιστικής αντιφασιστικής μάχης σε κάθε γειτονιά. Μαζί διαδήλωσαν και οι Σύριοι αγωνιστές που ζουν στην Ελλάδα, ενώ πίσω τους ακολουθούσε το αντιφασιστικό πανό των μαθητών Anticapitalista.

Η αποφασιστικότητα των χιλιάδων διαδηλωτών, με πρωτοπόρους τους φοιτητές, που για ώρες σταματημένοι μπροστά στις κλούβες φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση, ανάγκασε τις δυνάμεις καταστολής να ανοίξουν τους δρόμους. Χιλιάδες ενθουσιασμένοι διαδηλωτές, παρά την κούραση από την πολύωρη διαδήλωση των 5 και πλέον χιλιομέτρων, με το που άνοιξαν οι κλούβες, ξεχύθηκαν στην Βασ. Σοφίας φτάνοντας με παλμό και μαχητικότητα μέχρι την Κατεχάκη και την Ισραηλινή πρεσβεία, ενώνοντας την φωνή τους με τους εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές σε κάθε γωνιά της γης που έδειξαν την οργή τους απέναντι στις δολοφονικές επιθέσεις των Ισραηλινών στη Γάζα, τονίζοντας ακόμα περισσότερο τον αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του Πολυτεχνείου.

Οι εικόνες της ενοποιημένης πορείας, από τους Φ.Σ., τα εργατικά σωματεία, τις αντιρατσιστικές και πολιτικές οργανώσεις από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι το ΚΚΕ, να φτάνουν όλοι μαζί σε μια ενιαία πορεία μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία, αποδεικνύει πως η δύναμη του κινήματος είναι δυνατότερη από κάθε προσπάθεια τρομοκράτησής του. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου για άλλη μια φορά ήταν ξεκάθαρο. Όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε τα μέτρα τους, τις συγκυβερνήσεις τους και τις τρόϊκες και τους φασίστες. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δείχνει το δρόμο και φωτίζει τις εξεγέρσεις του λαού στο σήμερα.


Θεσσαλονίκη

Στην Θεσσαλονίκη η μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων ετών, που υπολογίζεται σε πάνω από 15.000 κόσμο, ήταν η συνέχεια ενός τριήμερου με έντονη πολιτική δράση και συζήτηση. Καθ' όλο το τριήμερο ήταν εμφανές πως το φετινό Πολυτεχνείο θα είχε αναβαθμισμένο χαρακτήρα. Από τα τραπεζάκια των εργολαβικών του ΑΠΘ που βρίσκονται σε απεργία διαρκείας, μέχρι την δυναμική παρουσία της ΚΕΕΡΦΑ που έδινε το στίγμα του αντιφασιστικού αγώνα, ήταν φανερό πως στο φετινό Πολυτεχνείο θα εκφραζόταν η οργή του κόσμου απέναντι στα μνημόνια και τις τρόϊκες και τη φασιστική απειλή.

Στην ίδια την πορεία χιλιάδες φοιτητές, από τα εντυπωσιακότερα φοιτητικά μπλοκ που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην Θεσσαλονίκη, συσπειρώθηκαν πίσω από τα πανό των σχολών. Ακολουθούσε το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ. Πολύ μεγάλο ήταν και το μπλοκ των εκπαιδευτικών με το πανό της ΟΛΜΕ να βρίσκεται μπροστά. Οι εκπαιδευτικοί, που μια εβδομάδα πριν είχαν οργανώσει την μεγάλη αντιφασιστική συναυλία στο άγαλμα του Βενιζέλου, σε όλη την διάρκεια της πορείας φώναζαν αντιφασιστικά συνθήματα τονίζοντας την σημασία της πάλης ενάντια στους φασίστες στα σχολεία.

Όταν η πορεία έφτασε στην αμερικάνικη πρεσβεία χιλιάδες κόσμου άρχιζε να φωνάζει συνθήματα συμπαράστασης στον αγώνα των Παλαιστίνιων. Συνεχίζοντας την Εγνατία η πορεία παραδοσιακά συνέχισε προς το Πανεπιστήμιο, όπως γίνεται πάντα, για να διασφαλίσει το άσυλο.

Εκεί ήταν που η αστυνομία απρόκλητα έκανε επίθεση, καταπάτησε το άσυλο και μπήκε στην Πρυτανεία. Ήταν μια στοχευμένη επιχείρηση που σκοπό είχε να σπάσει την περιφρούρηση των εργολαβικών. Στην περιφρούρηση μαζί με τους εργαζόμενους βρέθηκαν και φοιτητές από την ΕΑΑΚ. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με βαναυσότητα κάνανε 30 προσαγωγές φοιτητών και εργολαβικών εργαζόμενων, ενώ αργότερα μετέτρεψαν 19 από αυτές σε συλλήψεις. Όλοι οι συλληφθέντες είναι μέλη των ΕΑΑΚ.

Λίγο αργότερα -γύρω στις 10 το βράδυ- ξανασυγκροτήθηκε ένα μπλοκ 300 περίπου φοιτητών και ξεκίνησε πορεία συμπαράστασης στους συλληφθέντες που έφτασε μέχρι την ΓΑΔΘ. Από νωρίς σύντροφοι δικηγόροι βρέθηκαν στο πλευρό τους, μέχρι να αππελευθερωθούν τελικά τις πρώτες πρωϊνές ώρες, αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τις 19 Δεκέμβρη. Η προσπάθεια όμως τρομοκράτησης δεν θα περάσει. Το φετινό Πολυτεχνείο έδειξε με το πιο δυναμικό τρόπο πως η οργή του κόσμου δεν καταστέλεται και δεν τρομοκρατείται.

Αλεξάνδρα Σιαφάκα


Παντού...

Από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών ήταν οι πορείες του Πολυτεχνείου σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην Πάτρα, σε μια από τις μεγαλύτερες και μαζικότερες πορείες για το Πολυτεχνείο που έχει δει η πόλη τα τελευταία χρόνια, η αστυνομία επιτέθηκε πέντε φορές προσπαθώντας να την σπάσει πνίγοντας την πόλη στα χημικά. Ο σοβαρός τραυματισμός στο μάτι ενός 19χρονου φοιτητή που πυροβολήθηκε με δακρυγόνο από απόσταση 20 μέτρων από μπάτσο που τον σημάδεψε, ήταν το πλέον κραυγαλέο περιστατικό, ωστόσο το κλίμα τρομοκρατίας που προσπάθησαν να επιβάλουν οι μπάτσοι συνεχίστηκε όλο το βράδυ.

Σε καταγγελία που εξέδωσε το ΣΕΚ Πάτρας “καταδικάζεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αναίτια και απρόκλητη προσπάθεια σύλληψης δύο μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ και δύο ανένταχτων αγωνιστών από τις αστυνομικές δυνάμεις της ομάδας Δ χτες το βράδυ , λίγο μετά τη λήξη της μαζικής πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην Πάτρα”.

Στην Λάρισα, οργανώθηκαν δυο πορείες. “Το πρωί έγινε η πρώτη πορεία που οργανώθηκε από το ΕΚΛ. Το αγωνιστικό παρών έδωσαν με σημαίες και πανώ το ΠΑΜΕ, μαζί με πρωτοβάθμια σωματεία, κύρια του ιδιωτικού τομέα, το ΚΚΕ μ-λ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΕΚ. Η δεύτερη πορεία οργανώθηκε το απόγευμα από ένα συντονιστικό φορέων στο οποίο συμμετέχουν η ΑΔΕΔΥ, το ΤΕΕ, σωματεία κύρια του δημόσιου τομέα, επιστημονικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι κλπ. Εκεί βρέθηκαν, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΣΕΚ. Φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι καθηγητών και δασκάλων, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές κινήσεις, αναρχικοί αντιεξουσιαστές, κλπ. Και στις δυο πορείες κυριαρχούσαν τα συνθήματα ενάντια σε τρόϊκες, μνημόνια, συγκυβέρνηση κρατική καταστολή, φασίστες και καπιταλιστές, ενώ ακούστηκαν συνθήματα αλληλεγγύης στο λαό της Γάζας, στους μετανάστες και τους πρόσφυγες”, τονίζει στην ανταπόκριση του ο Πέτρος Θεοδοσιάδης.

Μεγάλες και μαχητικές ήταν οι διαδηλώσεις στην Κρήτη, όπου χιλιάδες κόσμου με τους φοιτητές επικεφαλής διαδήλωσαν και στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο, δυναμικές ήταν οι διαδηλώσεις σε Καλαμάτα και Σπάρτη, από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών στην Μυτιλήνη, ενώ με τους φοιτητές στην πρώτη γραμμή διαδήλωσαν και στα Γιάννενα. Μεγάλη διαδήλωση έγινε και στο Βόλο, ενώ με αντιμνημονιακά-αντικυβερνητικά συνθήματα διαδήλωσαν χιλιάδες κόσμου σε Λαμία, σε Κομοτηνή με μαζική παρουσία φοιτητών, αλλά και στην Βέροια και την Αλεξανδρούπολη.


Εκδήλωση ΚΕΕΡΦΑ

Εκδήλωση-Συζήτηση, με θέμα “Πως συνεχίζουμε την πάλη ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή”, οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ στο Πολυτεχνείο την Πέμπτη 15 Νομβρη, πρώτη μέρα των τριήμερων εκδηλώσεων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η Ραμπάπ Χασάν από την Αιγυπτιακή Κοινότητα, ο Προκόπης Παπαστράτης, πανεπιστημιακός, ο Μάκης Καβουριάρης, πανεπιστημιακός και πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών Παρισίου την περίοδο 1967-74 και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας.

Η Ραμπάπ αναφέρθηκε στη βάναυση κακοποίηση του Αιγύπτιου εργαζόμενου σε φούρνο στη Σαλαμίνα από Χρυσαυγίτες. “Τον βασάνισαν επί 18 ώρες και δεν έχει τιμωρηθεί κανένας. Η αστυνομία αντί να συμπαρασταθεί στο θύμα συμπαραστέκεται στο δολοφόνο”. Ο Π. Παπαστράτης τόνισε ότι την εποχή του Μεσοπολέμου “ο αστικός τύπος στην Ελλάδα χαιρέτησε θερμά την άνοδο και του Μουσολίνι και του Χίτλερ στην εξουσία». Σήμερα γνωρίζουμε και ξέρουμε τι σημαίνει φασισμός, γι' αυτό και “αδράνεια, ανοχή, εφησυχασμός δεν επιτρέπονται”.

Ο Μ. Καβουριάρης τόνισε αναφερόμενος στο Μάη του '68 διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα  ότι: “τα μεγάλα κοινωνικά γεγονότα είναι κάτι αναπάντεχο”, ενώ ο Π. Κωνσταντίνου τόνισε, ότι ο Σαμαράς με την κατάργηση του νόμου για την ιθαγένεια ενορχηστρώνει την επίθεση και τη διάσπαση του κύματος της εργατικής αντίστασης, βάζοντας πιέσεις στην αριστερά.

Στη διάρκεια της συζήτησης οι τοποθετήσεις των συντρόφων πακιστανών μεταναστών για την μάχη που δώσανε στις πρόσφατες εκλογές της πακιστανικής κοινότητας, έδωσαν την καλύτερη έμπνευση για την κλιμάκωσή της αντιφασιστικής μάχης μέχρι το τελικό ξήλωμα των νεοναζί και της ρατσιστικής συγκυβέρνησης Σαμαρά.