Εκδήλωση την Παρασκευή 16 Νοέμβρη μέσα στο Πολυτεχνείο, αφιερωμένη στην εξέγερση του ‘73 και στις μάχες που έχουν να δώσουν σήμερα οι μαθητές, οργάνωσαν οι μαθητές Anticapitalista.
Ομιλήτριες ήταν η Νεφέλη Πετρούτσου μαθήτρια από το 3ο Λύκειο Ζωγράφου που έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην ίδια την εξέγερση του Πολυτεχνείου και η Λίλιαν Μπουρίτη από το ΣΕΚ, που αναφέρθηκε στις τρεις επόμενες μάχες που έχουν μπροστά τους να οργανώσουν οι μαθητές. Πρώτη στη σειρά, η μάχη ενάντια στο φασισμό και τα ρατσιστικά μέτρα της κυβέρνησης, όπως είναι η κατάργηση του νόμου για την Ιθαγένεια, η συμπαράσταση στους εργατικούς αγώνες ενάντια στα μνημόνια με αιχμή τις καταλήψεις των Δημαρχείων σε κάθε γειτονιά και η κλιμάκωση των μαθητικών καταλήψεων που ήδη έχουν ξεκινήσει, για να μην περάσουν οι περικοπές στην Παιδεία που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός.
«Η Χρυσή Αυγή επιχείρησε λέγοντας ψέματα να αμφισβητήσει το Πολυτεχνείο και τους νεκρούς του ‘73», είπε ο Λούκας. «Οι μαθητές ξέρουν ότι όλα αυτά είναι παραμύθια. Κάθε χρόνο οι σχολικές γιορτές του Πολυτεχνείου κλείνουν με την ανάγνωση προσκλητήριου νεκρών. Στο σχολείο μου είμαστε όλοι αντιφασίστες και υπάρχει μεγάλη συμμετοχή των καθηγητών στις απεργίες, για αυτό και το φωνάζουν σοβιέτ».
«Από τα 25 παιδιά στην τάξη τα 22 είμαστε μετανάστες», είπε ο Γιάννης, μαθητής από τη Γκράβα. «Παρόλα αυτά ένας καθηγητής είπε την περασμένη εβδομάδα ότι για να πάρει κάποιος την ελληνική ιθαγένεια πρέπει να είναι αποφασισμένος να πεθάνει για την ελληνική σημαία. Του απάντησα ότι προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένος να πεθάνω για καμία σημαία, ούτε για την ελληνική ούτε για την αλβανική».
«Σήμερα στο σχολείο στα πλαίσια της γιορτής του Πολυτεχνείου δείξαμε ένα βίντεο για τη Χρυσή Αυγή που το ετοιμάσαμε κάποιοι μαθητές μαζί με καθηγητές», είπε η Ροσολάνα, μαθήτρια από το Λύκειο Δραπετσώνας. «Οι συμμαθητές μας το παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή», πρόσθεσε η Μαργαρίτα από το ίδιο σχολείο. «Πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε στις ιδέες μας τα παιδιά που επηρεάζονται από τη Χρυσή Αυγή».