ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - Δυνατά ΕΑΑΚ, δύναμη για τη φοιτητικη και εργατική αντίσταση

Αυτή η επιλογή ήταν κρίσιμη για την μαζικοποίηση των φοιτητικών μπλοκ μέσα στις Πανεργατικές. Στις 5 Μάη η συμμετοχή των φοιτητών ξεπέρασε κάθε όριο. Θύμισε τα μεγάλα συλλαλητήρια στη διάρκεια των καταλήψεων του 2006-07 για το μπλοκάρισμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 και την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. 

Η στήριξη των εργαζόμενων που παλεύουν είναι άλλη μια μάχη που έδωσαν τα σχήματα των ΕΑΑΚ. Από τα καλύτερα παραδείγματα η επίσκεψη πολλών φοιτητών για να παραδώσουν ψηφίσματα συμπαράστασης των Φοιτητικών Συλλόγων στην κατάληψη του εργοστασίου της ELITE και η συμμετοχή στην πορεία που οργάνωσαν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες απέναντι στα νέα μέτρα λιτότητας.

Επίσης, από τη στιγμή που η Διαμαντοπούλου κατέθεσε το Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των ΕΑΑΚ επιχειρηματολογούσαν ότι είναι η εισβολή του Προγράμματος Σταθερότητας μέσα στην εκπαίδευση. Η αναγνώριση των ΚΕΣ ήταν μια άμεση επίθεση στο δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μαζί με τις περικοπές στα κονδύλια που συνεχίζονται παρά την αλλαγή στην κυβέρνηση. Η πρόταση που μπαίνει με κάθε τρόπο είναι η συγκρότηση πανεκπαιδευτικού μετώπου και η σύνδεση με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα.

Η μάχη απέναντι στο ρατσισμό ήταν κεντρική φέτος. Η παρουσία των φοιτητών στα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια, η καμπάνια για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και η απόδοση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά έγιναν με πρωτοβουλία αγωνιστών των ΕΑΑΚ μέσα στις σχολές. Ταυτόχρονα, είναι καθαρή νίκη του φοιτητικού κινήματος η απομόνωση των φασιστών τις λιγοστές φορές που τόλμησαν να εμφανιστούν. 

Μάχες δόθηκαν και για την υπεράσπιση του ασύλου που τόσο πολύ υπονομεύτηκε από τις επιθέσεις της Αστυνομίας, όπως στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης. Τα αιτήματα για μείωση των εξοπλισμών, για να διαλυθούν οι δολοφονικοί μηχανισμοί των ΜΑΤ και των υπόλοιπων ειδικών δυνάμεων του Χρυσοχοΐδη μπαίνει σε κάθε ευκαιρία. Επίσης, ξεκάθαρη είναι η απαίτηση για την τιμωρία των ενόχων της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Τέλος, η συμβολή των ΕΑΑΚ έχει να κάνει και με τη σύνδεση του ειδικού με το γενικό. Σε όλες τις μάχες, πράγμα που είναι σημαντικό μέσα στην πιο μεγάλη κρίση του καπιταλισμού, μπαίνει η αντικαπιταλιστική προοπτική. Η συζήτηση για το ποια είναι η λύση απέναντι στην κρίση έχει απλωθεί παντού. Τα ΕΑΑΚ παλεύουν ό,τι και όλη η αντικαπιταλιστική αριστερά. Διαγραφή του χιλιοπληρωμένου χρέους, κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, δαπάνες για την υγεία και την παιδεία, νομιμοποίηση των μεταναστών και ένταξη τους στα συνδικάτα.

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές δεν είναι έξω από τη μάχη απέναντι στα μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Το ΠΑΣΟΚ και οι διάφοροι Πρετεντέρηδες θα προσπαθήσουν να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα ως συναίνεση της νεολαίας στα μέτρα που είναι «αναγκαία». Δεν πρέπει να τους αφήσουμε. Η ψήφος στα σχήματα των ΕΑΑΚ έχει διπλή αξία. Πρώτον, θα είναι η πιο καθαρή απάντηση για αντίσταση μέχρι τη νίκη στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει. Δεύτερον, θα δώσει περισσότερες πρακτικές δυνατότητες για την επόμενη μέρα των εκλογών. 

Δυνατοτέρα ΕΑΑΚ σημαίνει περισσότερες Γενικές Συνελεύσεις, πιο οργανωμένο φοιτητικό κίνημα με κατεύθυνση για μεγαλύτερη στήριξη των απεργιών και των σωματείων, δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για να νικήσουμε.

Δηλώσεις φοιτητών

Στο Τουρκικών Σπουδών έχουμε ξεκινήσει παρέμβαση εδώ και 1,5 μήνα. Στόχος είναι οι φοιτητές να συμπορεύονται με το εργατικό κίνημα για να νικήσουν όλοι οι αγώνες. Όταν οι περισσότερες σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη και συμμετέχουν στην απεργία δεν γίνεται η σχολή μας να απέχει από αυτό.

Είμαστε στη διαδικασία που χτίζουμε το σχήμα. Θέλουμε ο κόσμος που θα γνωρίσουμε μέσα από την παρέμβαση που θα κάνουμε στη σχολή, όσοι θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, όσοι θα μπουν στη μάχη να εκφραστεί και μέσα από το ψηφοδέλτιο των ΕΑΑΚ. 

Θέλουμε το ριζοσπαστικό κομμάτι μέσα στις σχολές να δίνει τις μάχες μέχρι το τέλος, να μην συμβιβάζεται, να βάζουμε την αντικαπιταλιστική προοπτική.

Ειρήνη Γαντερί, ΑΝΤΕΠ-ΕΑΑΚ Τουρκικών Σπουδών Αθήνας

Στις 5 του Μάη συγκριτικά με άλλες φορές κατέβηκε πολύς κόσμος στην απεργία. Προσπαθούμε να κάνουμε παρέμβαση με ένα κείμενο που βγάζουμε και μοιράζουμε στις κινητοποιήσεις. 

Θέλει πολλή δουλειά για να κατεβαίνει ο κόσμος. Οπότε θα ήταν καλό να ενισχυθούμε στις εκλογές για να μπορούμε μετά να βγάζουμε συνελεύσεις. Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε καταλήψεις και να καλούμε για την απεργία. Αλλιώς θα ασχολούμαστε μόνο με φοιτητικά θέματα.

Οι περισσότεροι μέσα στο σχήμα δεν είναι σε οργανώσεις, αλλά έχει ανοίξει πολύ η συζήτηση για την κρίση. Πως τα μέτρα επηρεάζουν και μας ως φοιτητές, τι γίνεται με τα εργασιακά. Το πανεπιστήμιο δεν είναι μέσα σε μια γυάλα. Αυτό είναι που προσπαθούμε να περάσουμε και στους φοιτητές. 

Σωκράτης Ταγγόπουλος, ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ-ΕΑΑΚ Νομική Κομοτηνής

Χρειάζεται να ενισχύσουμε την αντικαπιταλιστική αριστερά μέσα στους χώρους. Θέλουμε τα ΕΑΑΚ να συνδεθούν με περισσότερους φοιτητές. Χρειάζεται να καταλάβουμε ότι πρέπει να ασχοληθούμε και με τα προβλήματα που παρουσιάζονται έξω στην κοινωνία. 

Δεν πάμε σε μια σχολή και αποκοβόμαστε, η επίθεση γίνεται σε μας. Γίνεται στους ίδιους τους φοιτητές, είτε έμμεσα είτε άμεσα. Αφού γίνεται στους γονείς μας, ισχύει και για μας. Δεν νομίζω ότι κανένας από μας θέλει να γυρίσει πίσω στο σπίτι, να μην συνεχίσει να σπουδάζει επειδή μας κόβουν τόσα πολλά.

Στη σχολή μου και η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ είναι μόνο για τις σημειώσεις και τις εκδρομές. Η ΠΚΣ το μόνο που λέει είναι ότι χρειάζεται να ενισχύσουμε το ΚΚΕ. Χρειάζεται να δυναμώσουμε τα ΕΑΑΚ. Θέλουμε να συσπειρώσουμε όλο τον κόσμο. Να οργανώσουμε τις απεργίες, εκδηλώσεις με πολιτικά θέματα και να τραβήξουμε κόσμο προς την αντικαπιταλιστική αριστερά. Πρέπει να γίνονται γενικές συνελεύσεις για να οργανώνουμε τις μάχες. Δεν γίνεται να κάνουμε συνέλευση μόνο κάθε φορά που έχουμε το Πολυτεχνείο. Πρέπει να καταφέρουμε να το αλλάξουμε.

Ελεάννα Τσώλη, ΣΜΑΣ-ΕΑΑΚ ΑΣΠΑΙΤΕ

Έχουμε ανοίξει πάρα πολύ τη συζήτηση στη σχολή γιατί οι φοιτητές πρέπει να είναι στο δρόμο μαζί με τους εργάτες, γιατί πρέπει την ημέρα κάθε Πανεργατικής η σχολή να είναι κλειστή. Αυτό που κάναμε στις τελευταίες πανεργατικές είναι ότι προσπαθήσαμε να γίνει συνέλευση. 

Στις 11 Μάρτη είχε γίνει συνέλευση και αποφάσισε διήμερη κατάληψη και συμμετοχή. Στην τελευταία Πανεργατική στις 5 του Μάη κατέβηκαν πολλοί φοιτητές στο δρόμο. 

Μέσα στη σχολή έχουμε ανοίξει όλες τις καμπάνιες που παλεύουμε και έξω. Και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και το σχήμα μας στις συνελεύσεις βάζουμε το ζήτημα του ρατσισμού και τη συμμετοχή στις πορείες.

Χρειάζεται να είναι τα ΕΑΑΚ μεγάλη δύναμη μέσα στο σύλλογο. Αυτό που λέμε να κατεβαίνουν οι φοιτητές μαζί με τους εργαζόμενους μπορούν να το πετύχουν οι αντικαπιταλιστές.

Έλενα Τζήκα, ΕΝΤΡΟΠΙΑ-ΕΑΑΚ Φυσικό Ηρακλείου