Συνέδριο ΕΚΑ - Επιτυχία της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας

Πάνω σε αυτήν την έλλειψη πάτησε η δημιουργία της Επιτροπής Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων τον περασμένο Οκτώβρη. Για να δώσει στήριξη στις μάχες που άνοιγαν οι εργαζόμενοι, από τον Ελεύθερο Τύπο, τον Λαναρά και τον Σκαραμαγκά, μέχρι την ΕΛΙΤ, τους εργαζόμενους σε stage, τις απολύσεις στην ΑΛΕΞ ΠΑΚ και τη Βιβλιοσυνεργατική.

Σήμερα ανοίγεται η δυνατότητα να μετατρέψουμε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε πραγματικό στήριγμα όλων αυτών των μαχών που δίνει η εργατική τάξη. Μπορούμε να αναγκάσουμε το ΕΚΑ να μπει μπροστά για να μην αφήσει ούτε μία θέση εργασίας να χαθεί την επόμενη περίοδο, να μην κλείσει ούτε ένα εργοστάσιο. Όχι απλά με την έκδοση ψηφισμάτων, τη νομική στήριξη στους εργαζόμενους, την παρουσία στην επιθεώρηση εργασίας (ζητήματα στα οποία είχε εξαντλήσει το ΕΚΑ την παρέμβασή του την προηγούμενη τριετία), αλλά με την οργάνωση της εργατικής τάξης της Αθήνας για να δώσει αυτές τις μάχες.


Θα διεκδικήσουμε την επόμενη περίοδο όταν πάει να κλείσει ένα εργοστάσιο ή απολύει εργαζόμενους, να οργανώσει το ΕΚΑ καμπάνια συμπαράστασης σε αυτόν τον αγώνα απευθυνόμενο σε όλη την εργατική τάξη της Αθήνας, με οικονομική, πολιτική και πρακτική στήριξη της μάχης. Θα διεκδικήσουμε πρωτοβουλίες συντονισμού όταν ανοίγουν ζητήματα σε έναν ολόκληρο κλάδο, πρωτοβουλίες για να συνδικαλιστούν χώροι και κλάδοι ασυνδικάλιστοι. 

Εχουμε την απαίτηση να γίνει το ΕΚΑ στήριγμα των εργαζόμενων που την επόμενη περίοδο θα χρειαστεί να παλέψουν σκληρά για να υπερασπίσουν τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους από τις επιθέσεις της εργοδοσίας του προγράμματος ΔΝΤ - ΕΕ. Αυτόν τον ρόλο θα χρειαστεί να παίξει την επόμενη περίοδο ο εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας στη διοίκηση του ΕΚΑ.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στο ΕΚΑ στο 27ο Συνέδριο ήταν τα εξής(σε παρένθεση ψήφοι και έδρες στις προηγούμενες εκλογές):

ΠΑΣΚΕ 675 ψήφοι και 12 έδρες (635-11), ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) 488 ψήφοι και 9 έδρες (512-9), ΔΑΚΕ 399 ψήφοι και 6 έδρες (449-8), Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ) 151 ψήφοι και 3 έδρες (137-3), Αγωνιστική Ταξική Ενότητα (Ριζοσπαστική Αριστερά) 74 ψήφοι και 1 έδρα (51-0), ΕΡΓΑΣ 7 ψήφοι.