Ακτιβιστές απ’ όλη την Ελλάδα

Ο Ασιφ Αλί από την ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας περιέγραψε την στοχοποίησή και τις επιθέσεις που δέχτηκε από τους νεοναζί: “Μέσα στο λεωφορείο με χτυπήσαν και σπάσανε τη μύτη μου. Στη Νίκαια έχουμε δώσει φοβερό αγώνα. Μας χτυπάγανε με μαχαίρια και είχαν την αστυνομία από πίσω, αλλά εμείς δεν φοβηθήκαμε και συνεχίσαμε να παλεύουμε”.

Ο Λούκας Χμιελέβσκι, μαθητής σε ΕΠΑΛ της Νέας Σμύρνης, μίλησε για τους αγώνες που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια με κορύφωση την μεγάλη αντιφασιστική συναυλία στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα ενάντια στην προσπάθεια των νεοναζί να χύσουν το δηλητήριό τους στα σχολεία της περιοχής.

Η Ντίνα Γκαρανέ, εκπαιδευτικός, θύμισε τους αγώνες που χρόνια τώρα έχουν δώσει οι εκπαιδευτικοί ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, όπως πέρσι στις 21 Μάρτη απαιτώντας ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, απαιτώνοντας από τους πάντα απρόθυμους υπουργούς (και υλοποιώντας) μέρες αντιφασιστικού μαθήματος στα σχολεία.

Ο Μιχάλης Πέππας από την ΚΕΕΡΦΑ Κερατσινίου, μετέφερε τις μάχες που έχουν δοθεί στη γειτονιά ξεκινώντας από την κινητοποίηση το ίδιο κιόλας βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, πηγαίνοντας πίσω στη διαδήλωση ενάντια στις δολοφονικές επιθέσεις της ναζιστικής συμμορίας στους Αιγύπτιους ψαράδες και εξηγώντας πως καθοριστικό ρόλο στον αγώνα έχει παίξει το κέρδισμα των τοπικών σωματείων στον αντιφασιστικό αγώνα.

Ο Γιώργος Τσιρώνης, γιατρός στο Θριάσιο νοσοκομείο και γενικός σύμβουλος στην ΟΕΝΓΕ, μίλησε για την αθλιότητα που συνάντησε στην επίσκεψη του συνδικάτου στους κρατούμενους μετανάστες στην Αμυγδαλέζα και το πως η ρατσιστική πολιτική των κυβερνήσεων από τις “υγειονομικές βόμβες” του Λοβέρδου μέχρι τον νυν υπουργό Υγείας Γεωργιάδη έχουν θρέψει τους ναζιστές.

Χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο Μάνος Σκούφογλου που τόνισε ότι “οι μάχες των τελευταίων δύο εβδομάδων ανύψωσαν τον αντιφασισμό σε ένα άλλο επίπεδο” κάτι “που αποδεικνύει ότι η μάχη ενάντια στον φασισμό μπορεί να συμπαρασύρει όλες τις αγωνιστικές διαθέσεις και να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας συνολικής ταξικής αναμέτρησης”. “Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν μπαίνει στη λογική του συνταγματικού τόξου, δεν γίνεται ουρά των λεγόμενων δημοκρατικών δυνάμεων του κοινοβουλίου που το μόνο που έχουν προσφέρει είναι φτώχεια, εξαθλίωση, βια, ανεργία. Δυστυχώς η ρεφορμιστική αριστερά, προεξαρχούσης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ πέφτει σε αυτήν την παγίδα, προσπαθεία να αποδείξει ότι δεν είναι το΄'άλλο άκρο'. Γι' αυτό δεν μείναμε στο Σύνταγμα την προηγούμενη βδομάδα και διαδηλώσαμε σε ένα μαχητικό ποτάμι στα γραφεία της Χρυσής Αυγής”.

Τις εμπειρίες από το νικηφόρο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό αγώνα στην Κρήτη ενάντια στις προσπάθειες των χρυσαυγιτών να πατήσουν το πόδι τους στο νησί, μετέφεραν από το Ρέθυμνο η Μαριλήδα Ανδρουλάκη, φοιτήτρια και από τα Χανιά ο Χουάν από την ΚΕΕΡΦΑ και το Κοινωνικό Στέκι Μεταναστών. Ο Μάκης Δραγάνης, εργάτης από τον Έβρο, μίλησε για τις θλιβερές συνθήκες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τον φράχτη στα σύνορα και το μακρύ αγώνα που έχει δώσει ενάντια σε αυτά η τοπική κοινωνία “στη Θράκη, που ξέρει τι σημαίνει προσφυγιά”.