Συνέχεια της απεργίας είχαν αποφασίσει και την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη, ενώ την ίδια μέρα οι συνάδελφοι τους στο ΕΜΠ αποφάσιζαν να αναστείλουν την δική τους κινητοποίηση. Οι εργαζόμενοι στο Πολυτεχνείο έχουν προγραμματίσει νέα Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 12/12.
Οι προσπάθειες τρομοκράτησης των απεργών συνεχίζονται αμείωτα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Απεργιακής Επιτροπής του ΕΚΠΑ, δόθηκε «εισαγγελική παραγγελία προς το Προεδρείο του Δ.Σ., η οποία το καλεί να αποστείλει στο 2ο Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής “τα πρακτικά της από 02-12-2013 Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου [μας], γνωρίζοντας [τους] τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των μελών της Απεργιακής Επιτροπής την ως άνω ημερομηνία”».
Ταυτόχρονα, ο Αρβανιτόπουλος προσπαθεί να «ντριπλάρει» τους εργαζόμενους με υποσχέσεις ότι κανένας από αυτούς που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα δεν θα απολυθεί.
Στις δύο τελευταίες συναντήσεις που έχουν γίνει με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων έχει προτείνει ένα έωλο σχέδιο που στόχο έχει να σταματήσει την απεργία χωρίς να δίνεται η παραμικρή εγγύηση για αυτά που ζητούν οι απεργοί. Μοναδική νίκη μέχρι τώρα παραμένει η γραπτή δέσμευση ότι σε κανέναν από τους μη απογραφέντες στις λίστες του Υπουργείου δεν θα υπάρξει πειθαρχική δίωξη. Πέρα όμως από αυτή την πραγματική υποχώρηση, τίποτα άλλο δεν είναι χειροπιαστό.
Στη Γενική Συνέλευση του ΕΚΠΑ τη Δευτέρα 9/12 πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που εξήγησαν ότι το Υπουργείο έχει αναγκαστεί να κάνει διάλογο με τους απεργούς παρά το γεγονός ότι ο Αρβανιτόπουλος έλεγε ότι δεν συνομιλεί με τα Πανεπιστήμια κλειστά, τόνιζαν ότι η απεργία είναι το μοναδικό όπλο που έχουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι και ότι χρειάζεται να προχωρήσει ο συντονισμός με τους υπόλοιπους κλάδους που είναι σε κινητοποίηση ή θίγονται από τη διαθεσιμότητα.
Άλλες τοποθετήσεις επικεντρώθηκαν στο ζήτημα ότι η πρόταση από τη μεριά του Υπουργείου να γυρίσουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά, διαθέσιμοι και μη, όχι μόνο σπάει την απεργία χωρίς να φέρνει κανένα αποτέλεσμα, αλλά αφαιρεί από όσους είναι σε διαθεσιμότητα το δικαίωμα να κινηθούν νομικά.
Ούτε βήμα πίσω
Στην ψηφοφορία πέρασε η πρόταση της Απεργιακής Επιτροπής: να συνεχιστεί η απεργία μέχρι την Τετάρτη 11/12. Ακόμα αποφάσισαν ότι θα συντάξουν κείμενο με το οποίο θα ζητούν διευκρινίσεις πάνω σε αυτά που λέει ο Υπουργός, αλλά χωρίς να πηγαίνουν πίσω από τα βασικά τους αιτήματα.
Σε αυτά τα αιτήματα πρόσθεσαν ότι είναι αντίθετοι στη δίωξη του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεοδόση Πελεγρίνη επειδή δεν ακολούθησε τις «οδηγίες» του Αρβανιτόπουλου να καλέσει τα ΜΑΤ να σπάσουν την απεργία.
Σε αντίθεση με το ΕΚΠΑ οι εργαζόμενοι στο ΕΜΠ και η Ομοσπονδία αποφάσισαν ότι αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις. Όμως, αυτή η απόφαση δεν είναι τυχαία. Και στις δύο περιπτώσεις η ηγεσία των δύο ΔΣ (όπως και στο ΕΚΠΑ) λειτουργεί απεργοσπαστικά και υπονομεύει την απεργία. Δεν φτάνει όμως από μόνη της. Τόσο στο ΕΜΠ, όσο και στην Ο.Δι.Π.Τ.Ε το ΠΑΜΕ συντάχτηκε μαζί τους για να σταματήσει η απεργία. Στη συνέλευση του ΕΚΠΑ τη Δευτέρα, ομιλήτρια του ΠΑΜΕ, μέλος της Ομοσπονδίας, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και της ξέφυγε (;) η φράση «εμείς δεν συνεχίζουμε την απεργία γιατί δεν θέλουμε να πέσει η κυβέρνηση».
Οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια έχουν δώσει ένα φοβερό απεργιακό αγώνα τριών μηνών που έχει όλα τα φόντα να νικήσει. Η οργάνωση από τα κάτω και ο συντονισμός με άλλους κλάδους είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την νίκη. Άλλωστε, το γεγονός ότι στο ΕΚΠΑ συνεχίζουν είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης μια μαζικής Απεργιακής Επιτροπής που έχει πάρει πάνω της τον αγώνα σε αντιπαράθεση με την πλειοψηφία του ΔΣ που λειτουργεί διαλυτικά και πλέον ανοιχτά απεργοσπαστικά.
Οι φοιτητές συνεχίζουν την στήριξη της απεργίας με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και καταλήψεις. Την Δευτέρα 9 Δεκέμβρη νέα απόφαση για κατάληψη πάρθηκε στη Φιλοσοφική Αθήνας, ενώ την Τρίτη 10 Δεκέμβρη το μεσημέρι σε εξέλιξη ήταν νέες ΓΣ σε πολλές σχολές. Φοιτητικό συλλαλητήριο θα γίνει την Πέμπτη 12/12 στα Προπύλαια.
Διαβάστε επίσης
Το νέο πρόγραμμα του Συντονισμού