Να καταδικαστούν οι νεοναζί δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμάν

Οι δύο δράστες έχουν προφυλακιστεί και τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή, χωρίς όμως στο κατηγορητήριο να συμπεριληφθούν τα ρατσιστικά κίνητρα. Μάλιστα μέσα στο βούλευμα συμπεριλαμβάνεται ο ισχυρισμός τους ότι επιτέθηκαν στο Λουκμάν, «δια ασήμαντον αφορμήν», γιατί “τους έκοψε το δρόμο με το ποδήλατο”.

Όπως προκύπτει από τα γεγονότα και από την ίδια την δικογραφία οι δύο δράστες δεν ήταν παρά ένα από τα τάγματα εφόδου της Χ.Α. που είχε βγει παγανιά.

Καταρχήν, ο ισχυρισμός ότι τρεις τη νύχτα σε ένα άδειο δρόμο, ένας ποδηλάτης εμποδίζει συστηματικά ένα μηχανάκι να τον προσπεράσει, μόνο σε ηλίθιους μπορεί να απευθύνεται. Ένα ποδήλατο σε ένα στενό δρόμο θα μπορούσε ίσως να εμποδίσει ένα αυτοκίνητο. Oχι όμως ένα μηχανάκι που και μεγαλύτερη επιτάχυνση έχει και σαφώς στενότερο από αυτοκίνητο είναι.

Κατά δεύτερον, ο άτυχος Σαχζάτ Λουκμάν την ώρα που δέχθηκε την δολοφονική επίθεση μόνο όρεξη για παιχνίδια δεν είχε. Πήγαινε όπως κάθε πρωί να βγάλει το μεροκάματο στη λαϊκή – σε αντίθεση με τους δύο δράστες, που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα από το σπίτι του Στεργιόπουλου, με τι στόχο άραγε, τρεις τη νύχτα, αν όχι προς εύρεση ανυποψίαστων θυμάτων;

Τάγμα εφόδου

Η επίθεση είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας επίθεσης ενός μικρού ευέλικτου τάγματος εφόδου. Οι δράστες που εξηγούν το γεγονός ότι μαχαίρωσαν -και μάλιστα διαδοχικά- τον Λουκμάν, επειδή υποτίθεται θόλωσαν και φοβήθηκαν ότι θα τους επιτεθεί, κουβάλαγαν όλως τυχαίως και οι δύο τους μαχαίρια, τα οποία χρησιμοποίησαν με επαγγελματικό τρόπο. Όλως τυχαίως, επέβαιναν σε μηχανάκι από το οποίο είχαν αφαιρεθεί οι πινακίδες για να μην αναγνωρίζεται.

Όλως τυχαίως, αφού μαχαίρωσαν τον Λουκμάν, τον εγκατέλειψαν αιμόφυρτο, να πεθάνει από ακατάσχετη αιμορραγία και το έσκασαν από το σημείο του εγκλήματος (για να συλληφθούν λίγο αργότερα στο Σύνταγμα ο ένας με το ματωμένο μαχαίρι ακόμα στα χέρια και ο άλλος έχοντάς το κρυμμένο στο παπούτσι).

Όλως τυχαίως, στην έρευνα που ακολούθησε, στο σπίτι του Λιακόπουλου βρέθηκε το κλασικό χρυσαυγίτικο οπλοστάσιο: τρία ακόμα στιλέτα πεταλούδα, μια σιδηρογροθιά, ένας σουγιάς, ένα ξύλινο ρόπαλο, μια κυνηγετική σφεντόνα, φυσίγγια, 117 προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, αυτοκόλλητα και άλλα υλικά της οργάνωσης, ενώ στο σπίτι του Στεργιόπουλου βρέθηκαν ένα ξύλινο ρόπαλο, κάλυκες και μια μαύρη λεπίδα.

Στο σπίτι του Λιακόπουλου βρέθηκαν επίσης κάρτες παραμονής μεταναστών, γεγονός που μας οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που είχαν επιτεθεί σε μετανάστη. Ενώ τη διάρθρωση των ταγμάτων της Χ.Α. με εγκληματικά κυκλώματα επιβεβαιώνει το γεγονός ότι σπίτι του Στεργιόπουλου, βρέθηκε η ταυτότητα ενός Έλληνα υπηκόου που είχε δηλωθεί ως κλεμμένη στην αστυνομία ύστερα από κλοπή μοτοσυκλέτας.

Η επίθεση στον Σαχζάτ Λουκμάν έχει προφανή πολιτική σκοπιμότητα και κίνητρο: Γίνεται, επίσης όλως τυχαίως, στις 17 Γενάρη, δηλαδή δύο μέρες πριν το μεγάλο αντιρατσιστικό- αντιφασιστικό συλλαλητήριο και συναυλία στο Σύνταγμα στα πλαίσια της καμπάνιας «19 Γενάρη, Αθήνα πόλη Αντιφασιστική».

Με βάση τα παραπάνω και με βάση τις αποκαλύψεις που έχουν ακολουθήσει τη δολοφονία του Φύσσα, όχι μόνο οι δύο δράστες θα πρέπει να καταδικαστούν σαν αυτό που είναι, δηλαδή δύο ψυχροί εκτελεστές της Χρυσής Αυγής, (όπως ο Ρουπακιάς που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα μερικούς μήνες αργότερα), αλλά θα πρέπει να εξεταστεί η συνολικότερη εμπλοκή της οργάνωσης στη συγκεκριμένη δολοφονία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση απόρριψης αποφυλάκισης της αίτησης Μιχαλολιάκου:

Το “επιχειρησιακό τμήμα της Χ.Α. έχει την ίδια όπως και το πολιτικό τμήμα αυτής ηγεσία και την υπό αυτήν κατά τόπους διοίκηση (βουλευτές, περιφερειάρχες, πυρηνάρχες) και στρατιωτική δομή, ενώ τις σχέσεις των μελών διέπει η απόλυτη πειθαρχία στις εντολές των ιεραρχικά ανωτέρων. Η επιχειρησιακή δράση της υλοποιείται εκτός των γραφείων αυτής, πάντα υπό την καθοδήγηση ανώτερου στελέχους, ενίοτε δε και βουλευτών με βάση καλά εκπονημένο σχέδιο και προκαθορισμένους κανόνες δράσης από επίλεκτες ομάδες μελών της (τάγματα εφόδου) ...”

Ερωτήματα

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά: Γιατί ένα ολόκληρο χρόνο μετά τη δολοφονία δεν δόθηκαν από την αστυνομία ποτέ στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των δύο δραστών; Μήπως επειδή υπάρχει κίνδυνος να αναγνωριστούν, (όπως συνέβη με τον Ρουπακιά), σαν συμμετέχοντες σε κάποιες από τις εξορμήσεις και επιθέσεις της Χρυσής Αυγής - στη Νέα Σμύρνη, όπου και οι δύο διέμεναν - ή οπουδήποτε αλλού;

Δεν θα πρέπει να δοθεί, όπως στην περίπτωση Ρουπακιά για τη δολοφονία του Φύσσα, η άδεια να αρθεί το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των δραστών; Να διερευνηθεί ο ρόλος του Παναγιώταρου, που κατά την κατάθεση ενός από τους προστατευόμενους μάρτυρες της Χ.Α, ήταν ο υπεύθυνος βουλευτής για τα Νότια Προάστια; Να διερευνηθεί ο ρόλος του Κασιδιάρη; Και σαν υπαρχηγού, ένα σκαλοπάτι μετά τον Μιχαλολιάκο, αλλά και σαν εκπαιδευτή συνολικά των ταγμάτων εφόδου της Χ.Α, όπως προκύπτει πλέον και με φωτογραφίες που έχουν φτάσει στις δύο ανακρίτριες;

Οπως χαρακτηριστικά έχει γραφτεί στις εφημερίδες, σύμφωνα με την κατάθεση του προστατευόμενου «μάρτυρα Γ» για την δίκη της Χ.Α, “οι βουλευτές ήταν υπεύθυνοι για τους πυρήνες και τα τάγματα εφόδου”, “ο Λαγός είχε αναλάβει τον Πειραιά και τις γύρω περιοχές. Ο Παναγιώταρος με τον κατονομαζόμενο βουλευτή τη Β' Αθήνας. Ο Παναγιώταρος είχε τα Νότια προάστια. Όλοι ήταν υπό την αρχηγία του Κασιδιάρη”.

Πως είναι δυνατόν, εν τέλει, σε αυτήν την ιεραρχική αλυσίδα των ναζιστικών εγκλημάτων, ο αρχηγός Μιχαλολιάκος και οι φυσικοί δράστες να είναι στην φυλακή, αλλά οι ενδιάμεσοι κρίκοι να κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι με το σαθρό αιτιολογικό ότι δεν κρίθηκαν ύποπτοι φυγής, ούτε ύποπτοι διάπραξης νέων αδικημάτων;


Εκδήλωση τιμής και συγκεντρώσεις

AΘΗΝΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 14/12, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθήνας, Ακαδημίας 50, ώρα 6μμ

Εκδήλωση τιμής στον Σαχζάτ Λουκμάν

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/12, 9πμ Συγκέντρωση δικαστήρια Λ. Αλεξάνδρας και Λουκάρεως

ΠΑΤΡΑ

ΠΕΜΠΤΗ 12/12, πλατεία Γεωργίου, 11πμ

Αντιφασιστική συγκέντρωση ενάντια στη δίωξη της Εργατικής Αλληλεγγύης και την καταδίκη των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν

ΧΑΝΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 14/12, πλατεία Αγοράς,11πμ

Αντιφασιστική πικετοφορία για την καταδίκη των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΗ,Αγ. Βενιζέλου, 6.30μμ,

Ημέρα του μετανάστη, αντιρατσιστική διαδήλωση για να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμάν

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/12, Λιοντάρια, 7μμ

Αντιφασιστική συγκέντρωση καλεί η ΕΛΜΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/12, κεντρική πλατεία, Περιφέρεια, 12μες

Αντιφασιστική συγκέντρωση για την καταδίκη των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν


“Eυχαριστώ οποιονδήποτε έγραψε έστω και δύο λόγια για τον γιο μου” ήταν το μήνυμα της μητέρας του Σαχζάτ Λουκμάν στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Όπως τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, που άνοιξε εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ την συνέντευξη, γίνονται προσπάθειες, ώστε η μητέρα και ο πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν να είναι παρόντες στην εκδήλωση που οργανώνει η Πακιστανική Κοινότητα και η ΚΕΕΡΦΑ στην μνήμη του άδικα δολοφονημένου παιδιού τους, το Σάββατο 14 Δεκέμβρη στις 6μμ στο Πνευματικό Κέντρο Αθήνας (Ακαδημίας 50).

Ήδη η οικογένεια του Λουκμάν, τα εννιά του αδέλφια, η μητέρα του και ο πατέρας του έχουν αποστείλει βιντεοσκοπημένο μήνυμά τους για την εκδήλωση. Γίνεται επίσης προσπάθεια ο πατέρας του να είναι παρών και να καταθέσει στη δίκη των δολοφόνων του που θα γίνει στις 18 Δεκέμβρη (Συγκέντρωση 18/12, 9πμ, δικαστήρια Αλεξάνδρας και Λουκάρεως).

Το λόγο στη συνέντευξη τύπου πήραν επίσης ο Τζαβέντ Ασλάμ εκ μέρους της Πακιστανικής Κοινότητας, η Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ -που τόνισε ότι σήμερα πια “είμαστε σε άλλη φάση” αναφερόμενη στην προσπάθεια κουκουλώματος που είχε επιχειρηθεί αμέσως μετά τη δολοφονία Λουκμάν, η Κατερίνα Θωίδου από την Εργατική Αλληλεγγύη, ο Ραχμάν Αρίφ, πρόεδρος του Ελληνομπαγκλαντεσιανού Επιμελητηρίου, ο Ρεζά Γκολαμί από το Σύλλογο Αφγανών και η Ελένη Τάκου από το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας.


Τζαβέντ Ασλάμ: Θέλουμε δικαιοσύνη

“Στις 17 Γενάρη οι φασίστες σκότωσαν με μαχαιριές τον Σαχζάτ Λουκμάν την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του. Δεν είναι η μοναδική περίπτωση η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, πάνω από 900 άτομα έχουν χτυπηθεί σε ρατσιστικές επιθέσεις όλο αυτό το διάστημα.

Oλος ο κόσμος ξέρει ότι όταν πιάστηκαν οι δολοφόνοι του Λουκμάν βρήκαν πάνω τους τα μαχαίρια και βρήκαν και άλλα στα σπίτια τους που τα χρησιμοποιούσαν για να επιτίθενται σε μετανάστες, σε αριστερούς και σε αντιφασίστες. Δεν θα αφήσουμε να κουκουλωθούν αυτά τα πράγματα. Οι χρυσαυγίτες μαχαίρωναν όχι μόνοι τους, αλλά με εντολές που έπαιρναν από τους αρχηγούς τους και αυτά τα πράγματα πρέπει να σταματήσουν, δεν μπορούν να γίνονται σε μια δημοκρατική χώρα.

Η καμπάνια 19 Γενάρη Αθήνα Πόλη Αντιφασιστική έδωσε δύναμη στους αντιφασίστες και με τη δολοφονία του Σεχζάτ Λουκμάν στις 17 Γενάρη οι φασίστες ήθελαν να δώσουν ένα μήνυμα ότι όχι, είμαστε εδώ και κάνουμε ό,τι θέλουμε, θέλανε να μας τρομοκρατήσουν. Αλλά είμαστε όρθιοι και θα συνεχίσουμε μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη και οι δολοφόνοι να καταδικαστούν παραδειγματικά, να πάνε στη φυλακή.

Δικαιοσύνη είναι κάθε θύμα ρατσιστικής βίας να είναι νόμιμο και να μην απελαύνεται, να δοθούν χαρτιά και νομιμοποιηθούν γενικά οι μετανάστες, να κλείσουν κέντρα κράτησης και “φιλοξενίας” – που δεν είναι φιλοξενίας, είναι χειρότερα από φυλακές και άτομα που δεν έχουν κάνει τίποτα, βρίσκονται εκεί επειδή δεν έχουν χαρτιά, - να κλείσουν δηλαδή τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Χρειάζεται να γίνουν μεγάλες αλλαγές, για να πούμε ότι υπάρχει δικαιοσύνη, υπάρχει ανθρωπιά. Οι πρόσφυγες να αποκτήσουν πολιτικό άσυλο και οι μετανάστες νομιμοποίηση”.

Ο Τζαβέντ είναι επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας


Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του Μιχαλολιάκου - Και οι δολοφόνοι του Λουκμάν στη δικογραφία της Χ.Α.

Απορρίφθηκε τo αίτημα αποφυλάκισης του Μιχαλολιάκου μετά από πρόταση του εισαγγελέα εφετών που έκρινε ότι “δεν προσκομίζει οποιαδήποτε άλλα αποδεικτικά στοιχεία” που να αναιρούν την απόφαση των ανακριτριών που “θεώρησαν το μέτρο της προσωρινής κράτησης απόλυτα αναγκαίο ώστε να αποκλειστεί κάθε δυνατότητα εκ μέρους του ως ιδρυτή και επικεφαλής του κόμματος της Χρυσής Αυγής να κατευθύνει, καθοδηγεί, επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο άλλα μέλη του ή υποστηρικτές του είτε για την διάπραξη εγκληματικών πράξεων είτε για την εξαφάνιση ή αλλοίωση κρίσιμων και χρήσιμων αποδεικτικών στοιχείων”.

Σε αντίθεση με το όψιμο θέατρο των χρυσαυγιτών που παριστάνουν ότι έχουν αποποιηθεί τη ναζιστική “ιδεολογία” και την εγκληματική τους δράση στην οποία μέχρι πρόσφατα προέτρεπαν δημόσια στις εκδηλώσεις τους, η προσπάθειά τους πέφτει στο κενό. Η ίδια η απόφαση απόρριψης του αιτήματος του Μιχλαολιάκου (με βάση μια σειρά από γνωστά στοιχεία, δημόσιους ναζιστικούς χαιρετισμούς, άρθρα, δηλώσεις κλπ) έκρινε ότι “η Χρυσή Αυγή διατηρεί μέχρι και σήμερα την ίδια ως άνω ιδεολογική κατεύθυνση, ήτοι το θαυμασμό στον Αδόλφο Χίτλερ και το ναζιστικό καθεστώς ως και το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου...”

Στην απόφαση απόρριψης η ιδεολογική κατεύθυνση συνδέεται με την εγκληματική δράση εναντίον μεταναστών και ατόμων που διαφωνούν με την κατεύθυνση της Χ.Α. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι “βίαιες επιθέσεις των μελών της Χ.Α δεν πραγματοποιούνται αυθόρμητα ή τυχαία από άτομα ή ομάδες ατόμων που δρουν αυτοβούλως... η όλη δράση πραγματοποιείται πάντα μετά από εντολή των ιεραρχικώς ανωτέρων μελών της οργάνωσης, οι οποίοι καθοδηγούνται σχετικά από το σκληρό πυρήνα της οργάνωσης, ήτοι τα ηγετικά στελέχη αυτής, τα οποία ενεργούν, οπωσδήποτε υπό την έγκριση του αρχηγού. Ο τελευταίος αυτός, ως έχων τον πλήρη έλεγχο του ως άνω κόμματος-εγκληματικής οργάνωσης, ανεξάρτητα αν γνωρίζει ή όχι κάθε επιμέρους δράση, οπωσδήποτε καθορίζει τις αρχές και το πλαίσιο καθώς και τα μέσα δράσης της εγκληματικής δραστηριότητας της Χ.Α”.

Νέοι κατηγορούμενοι

Στα πλαίσια της συνέχειας της έρευνας, οι δύο εφέτες ανακρίτριες έχουν εντοπίσει νέους κατηγορούμενους προς τους οποίους έχουν αποστείλει κλήσεις σε απολογία για συγκεκριμένες ενέργειες της οργάνωσης.

Οπως αναφέρουν οι δικηγόροι “για την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος Jail Golden Dawn”: “Εντός των αμέσως επόμενων ημερών έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση άλλα 12 άτομα τα οποία φέρονται να συνδέονται μεταξύ άλλων με τις δικογραφίες που αφορούν: Την ανθρωποκτονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα. Την επίθεση σε 17χρονο μαθητή από το Παλαιό Φάληρο. Την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» στην Ηλιούπολη. Τον εμπρησμό στο καφέ μπαρ «Κουαντρό» στην πλατεία Αμερικής, ιδιοκτησίας υπηκόου Καμερούν”.

Πρόκειται για εξελίξεις που δικαιώνουν την επιμονή του αντιφασιστικού κινήματος, από τη μια να αναδείξει αυτές τις υποθέσεις, που συστηματικά η ΕΛ.ΑΣ και δικαστικά βουλεύματα, (όπως αυτό για τη δολοφονία του Λουκμάν που δεν ανέφερε ρατσιστικά κίνητρα) θα άφηναν θαμμένες για πάντα. Και από την άλλη, την επιμονή να παραμείνει στους δρόμους, διεκδικώντας ότι όλοι οι ένοχοι, μαζί με όσους τους καλύπτουν, θα αποκαλυφθούν, θα καταλήξουν στην φυλακή και η εγκληματική ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής θα περάσει στα αζήτητα της ιστορίας. Πρόκειται για έναν μακρύ αγώνα που θα συνεχιστεί αμείωτα μέχρι την τελική δικαίωση.