Ξάνθη 14/12 Κλείστε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Πούλμαν για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση ξεκινούν την ίδια μέρα από τη Θεσσαλονίκη στις 9πμ, ενώ θα συμμετέχουν επίσης αντιπροσωπείες από τη Δράμα, την Καβάλα, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη. Η καμπάνια συνεχίζεται με συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το φασισμό, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου όπου η παγκόσμια μέρα μετανάστη συμπίπτει με την ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα.

Αυτή την εβδομάδα διοργανώνονται μια σειρά πρωτοβουλίες για την επιτυχία της κινητοποίησης σε πολλές πόλεις. Στη Θεσσαλονική την Τρίτη 10/12 το απόγευμα οργανώθηκε ενημερωτική παρέμβαση με μικροφωνική στην Καμάρα, και την Τετάρτη και την Πέμπτη πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης. Στην Ξάνθη την Παρασκευή 13/12 στις 6μμ θα γίνει προβολή-ενημέρωση και συναυλία οικονομικής ενίσχυσης στο Προκάτ- Πολυτεχνείο Ξάνθης.

Στην κινητοποίηση καλούν οι: Αντιρατσιστική - Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Δράμας, Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Καβάλας, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, Πρωτοβουλία Ξάνθης για το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ξεκίνημα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, η Ομάδα μαθημάτων «Εκτός Τάξης», η Ομάδα Νομικών για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών.

Το κάλεσμα στην συγκέντρωση του Σαββάτου αναφέρει: «Τα νέου τύπου στρατόπεδα συγκέντρωσης υπερβαίνουν κατά πολύ σε ζόφο τα ήδη γνωστά κέντρα κράτησης & πρώτης διαλογής, που είχαμε γνωρίσει στα νησιωτικά και ηπειρωτικά σύνορα (Μυτιλήνη, Σάμος, Έβρος κτλ). Η ίδια η φύση τους, η ναζιστικής έμπνευσης δημιουργία τους, η ανυπαρξία ουσιαστικά οποιουδήποτε δικαιώματος, αλλά και οποιασδήποτε προοπτικής κι ελπίδας για τους κρατούμενους, η κράτηση χωρίς, στην πράξη, χρονικά όρια και όρους, ο εγκλεισμός καφκικού τύπου (χωρίς λόγο, στόχο και δίχως τέλος), που αποτελεί βασανιστήριο ως τέτοιος, δεν επιτρέπουν να συζητάμε καν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, για βασικούς όρους προαυλισμού, για τη δυνατότητα και την πρόσβαση σε νομική, ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη.

Ανθρώπινες ζωές

Όλες οι σοβαρές σχετικές καταγγελίες που βγαίνουν κατά καιρούς, δεν μπορούν ούτε να αποδοθούν σε κακή διαχείριση, ούτε να διορθωθούν και να «καλυτερεύσουν» οι συνθήκες. Αυτό γίνεται αντιληπτό από την αντίδραση με μεγάλες εξεγέρσεις και απεργίες πείνας των κρατούμενων, οι οποίοι δε διστάζουν να βάλουν σε κίνδυνο τις ζωές τους μιας και η κατάσταση που βιώνουν εξευτελίζει την αξία της ζωής αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και το μοναδικό τους όπλο για αντίστασης.

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα, στην Κόρινθο, στο Παρανέστι, την Ξάνθη και την Κομοτηνή πρέπει να κλείσουν το συντομότερο δυνατό.

Την ίδια στιγμή που η κοινωνία κραδάζεται από τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτες και η κυβέρνηση, υπό το βάρος της εγχώριας και διεθνούς κατακραυγής, φορά το προσωπείο του πατριώτη αντιφασίστα-αντιναζιστή, τα ελληνικά Γκουαντάναμο παραμένουν ανοιχτά και συνεχίζουν να μας στοιχειώνουν. Ταυτόχρονα, ολόκληρη η Ευρώπη θρηνεί για το ναυάγιο της Λαμπεντούζα όμως, στην πράξη, η ΕΕ συνεχίζει ακάθεκτη στην πολιτική της για κλειστά σύνορα με την ενίσχυση του διασυνοριακού στρατού της Frontex. …».


Φριχτά κολαστήρια

Στις 24 Οκτώβρη πάνω από τετρακόσιοι μετανάστες κρατούμενοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κομοτηνή προχώρησαν σε διαμαρτυρία με αποχή από το φαγητό. Όπως είχαν καταγγείλει τότε στην ΚΕΕΡΦΑ κρατούμενοι στο στρατόπεδο, η κινητοποίηση ξεκίνησε όταν σταμάτησαν να τους δίνουν είδη υγιεινής για την καθαριότητά τους, ενώ οι κρατούμενοι σιτίζονταν με ακατάλληλο φαγητό.

Τότε ο Χάν Μονταζίρ, ο Μοχάμεντ Νεΐκ και ο Σάχετ Αλί μετά τη διακοπή της αποχής από το φαγητό των κρατουμένων κάτω από ένα κλίμα τρομοκρατίας των αστυνομικών προχώρησαν σε απεργία πείνας και ράψιμο του στόματός τους.

Λίγες μέρες πριν στις 20/10 ο Ραχίλ Ζία, Πακιστανός μετανάστης, 25 ετών είχε χάσει τη ζωή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ξάνθη. Σκοτώθηκε μετά από πτώση στον ύπνο από το κρεβάτι του. «Η ανθρώπινη ζωή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Δένδια αξίζει λιγότερο από έναν ασφαλή χώρο ύπνου, από έναν ιμάντα συγκράτησης του σώματος κατά την διάρκεια του ύπνου, όπως αυτούς που υπάρχουν σε κουκέτες στα τρένα για παράδειγμα», είχε καταγγείλει τότε η ΚΕΕΡΦΑ.

Ηλεκτροσόκ

Ο Ραχίλ Ζία δεν ήταν ο πρώτος νεκρός θύμα της ρατσιστικής πολιτικής των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Δένδια.. Στα κρατητήρια του Ελληνικού ο Μάμπερ Χάν, Πακιστανός μετανάστης και στη Κόρινθο ο Μοχαμάντ Χασάν, Αφγανός πρόσφυγας, έχασαν τη ζωή τους γιατί δεν είχαν έγκαιρη ιατρική περίθαλψη. Η απόγνωση που οδηγεί ο εγκλεισμός χιλιάδων μεταναστών κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, με μόνο έγκλημά τους την ίδια τη μετανάστευση έχει οδηγήσει κάποιους σε απόπειρες αυτοκτονίας. Μέσα στον Ιούλη τρεις μετανάστες κρατούμενοι στην Αμυγδαλέζα βασανίστηκαν ακόμη και με ηλεκτροσόκ στο αεροδρόμιο για να υπογράψουν «οικειοθελή αποχώρηση» από τη χώρα.

Στις 10 Αυγούστου είχε προηγηθεί η εξέγερση των μεταναστών και των προσφύγων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας. Αυτή η συγκλονιστική εξέγερση έφερε στο προσκήνιο την οργή που σιγόβραζε μέσα στα κολαστήρια, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης  που έφτιαξε η κυβέρνηση των Μνημονίων μετατρέποντας την προσφυγιά σε έγκλημα. Τότε ο Δένδιας έστειλε τις ειδικές δυνάμεις να ανακαταλάβουν το στρατόπεδο που είχαν εγκαταλείψει πανικόβλητοι οι αστυνομικοί αφού προκάλεσαν την οργή των μεταναστών χτυπώντας τους για να μπουν μέσα σε κοντέινερ που έβραζαν στους 50 βαθμούς, αφού τους είχαν κόψει το ρεύμα εκδικητικά για να μην ανοίγουν τον κλιματισμό.

Η κυβέρνηση Σαμαρά και ο ίδιος ο Δένδιας που υπόσχονταν ανθρώπινη φιλοξενία και «ανάπτυξη και απασχόληση» στις τοπικές κοινωνίες, το μόνο που κατάφεραν είναι να γεμίσουν τη χώρα με κολαστήρια. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες πληρώνουν με τίμημα τη ζωή τους την πολιτική των κλειστών συνόρων της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ με τη Φρόντεξ και το κυνήγι μεταναστών.

Μετά από την κινητοποίηση στην Αμυγδαλέζα τον περασμένο Σεπτέμβρη, με πρωτοβουλία αντιρατσιστικών κινήσεων στη Θεσσαλονίκη και της ΚΕΕΡΦΑ οργανώθηκαν συσκέψεις φορέων και αποφασίστηκαν μια σειρά δράσεις στη Βόρεια Ελλάδα με πρώτη κινητοποίηση στο στρατόπεδο της Ξάνθης στις 14/12, απαιτώντας να κλείσουν εδώ και τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να πάρουν έγγραφα οι πρόσφυγες και να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες.