“Μανωλάδα” στη Σητεία

Η καταγγελία που έκανε η εργαζόμενη και έχει πλέον γίνει γνωστή από πλήθος ΜΜΕ αναφέρει τα εξής συγκλονιστικά για τη στιγμή που έγινε έλεγχος από επιθεωρητές στην επιχείρηση: «Μας έκαναν ερωτήσεις μπροστά στο αφεντικό και όπως ήταν επόμενο εμείς απλά είπαμε το “ποίημα” που μας έχουν πει να λέμε… Μόλις έφυγαν οι δυο κύριοι, μας μάζεψαν και μας είπαν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα μας έχουν πεθάνει… Κοιτάξτε να δείτε… εμείς δουλεύουμε 12 με 15 ώρες την ημέρα με 10 λεπτά διάλειμμα και αν το κάνουμε και αυτό…

Μας βάζουν να τους φτιάχνουμε τα φαγητά τους για το σπίτι τους, να τους πλένουμε τα ρούχα τους… μας απαγορεύουν να μιλάμε μεταξύ μας.. να μας παίρνουν τηλέφωνα… μας βρίζουν, μας χτυπάνε, μας καίνε… Μας χρεώνουν τις ζημιές που γίνονται, άσχετα αν τις έχουμε κάνει εμείς… μας ασφαλίζουν ημιαπασχόληση… τα μισά χρήματα στην τράπεζα και τα άλλα στο χέρι… Δεν σας λέω ούτε τα μισά από αυτά που συμβαίνουν… Όπως καταλαβαίνετε, το να τους κόψουν ένα πρόστιμο για 2 ανασφάλιστες δεν μας βελτιώνει την κατάσταση. Ίσα-ίσα που είπαν ότι τα 3 ευρώ που παίρναμε την ώρα τώρα θα γίνουν 2, για να βγάλουν το πρόστιμο… ζούμε μεγάλο δράμα κυριολεκτικά! Εμείς θέλουμε ανθρώπινες συνθήκες!».

Όταν ρωτήθηκε τι εννοεί με την έκφραση «μας καίνε» απάντησε: «η αφεντικίνα δοκιμάζει την καραμέλα που έφτιαχνε η συνάδελφος και κάτι δεν της αρέσει. Νευριάζει, πιάνει την κατσαρόλα, την πετάει στα πόδια της και την περιχύνει… Πιστέψτε με, αυτό είναι χειρότερο και από καυτό λάδι».

Είναι άμεση ανάγκη να παρέμβει το Εργατικό Κέντρο του Νομού και η ΓΣΕΕ (που έχει περιοριστεί να βγάλει μια ανακοίνωση) για να οργανωθούν οι εργαζόμενοι και να τιμωρηθούν παραδειγματικά το αφεντικό, η αφεντικίνα και όλα τα καθάρματα που στηρίζουν τέτοιες συνθήκες δουλειάς.