Την ημερίδα άνοιξε ο ιστορικός Λέανδρος Μπόλαρης στην συζήτηση «Νοέμβρης 1973. Η εξέγερση», που επισήμανε πως η κληρονομιά του Νοέμβρη έχει καθορίσει τους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων ως και σήμερα και πως αυτή η εμπειρία των αγώνων οδηγεί σε πολύτιμα συμπεράσματα για ολόκληρη την αριστερά τότε και σήμερα.
Η Φύλλια Πολίτη, φοιτήτρια Νομικής και ο Γιάννης Κούτρας, ακτινολόγος, μέλη του ΣΕΚ, άνοιξαν τις εισηγήσεις στην δεύτερη συζήτηση με θέμα «Από τα αδύναμα χέρια των φοιτητών στα χέρια της εργατικής τάξης». «Το παραπάνω σύνθημα προέρχεται από τον Μάη του ’68 μια περίοδο που σημαδεύεται από εξεγέρσεις σε όλο τον κόσμο και φέρνει ξανά τις επαναστάσεις στο προσκήνιο. Μέσα σε όλη αυτή την περίοδο οι φοιτητές παίξανε το ρόλο του πυροδότη για την εργατική τάξη, που πήρε τη σκυτάλη και έβαλε τη σφραγίδα, στην Ελλάδα, στο κίνημα της μεταπολίτευσης με σκληρούς αγώνες και απεργίες διαρκείας», είπε η Φύλλια. Ο Γιάννης μίλησε για τον κεντρικό ρόλο της εργατικής τάξης μέσα στην κοινωνία αλλά και τον κομβικό της ρόλο μέσα στους αγώνες, ενώ τόνισε πως σήμερα η εργατική τάξη είναι πολύ πιο δυνατή, με περισσότερες εμπειρίες και πολύ πιο μαζική από ότι ήταν στην περίοδο του Πολυτεχνείου.
Στην τρίτη συζήτηση με θέμα «Η Αριστερά και ο επαναστατικός δρόμος», την εισήγηση άνοιξε η Μαρία Στύλλου υπεύθυνη του περιοδικού Σοσιαλισμός Από τα Κάτω. «Το Πολυτεχνείο ήτανε μια στιγμή όπου από τη μια ο κόσμος έδωσε την μάχη με την χούντα και το σύστημα και από την άλλη ανέδειξε μια εσωτερική μάχη μέσα στην ίδια την αριστερά, για τον προσανατολισμό των αγώνων σε επαναστατική ή σε ρεφορμιστική κατεύθυνση, μια σύγκρουση η οποία συνεχίζεται και στους αγώνες του σήμερα».
Η τελευταία συζήτηση με θέμα «Η αντικαπιταλιστική προοπτική», ήρθε να συνδέσει το Πολυτεχνείο με τις μάχες του σήμερα. Τη συζήτηση άνοιξε ο Γιάννης εργαζόμενος από την επιτροπή αγώνα των Διοικητικών Υπαλλήλων του Α.Π.Θ. «Κατά τη διάρκεια του αγώνα μας, φάνηκε πως δεν μπορούσαμε να βασιστούμε απλά και μόνο στο σωματείο μας και γι αυτό το λόγο μέσα στην απεργία πήραμε την πρωτοβουλία να φτιάξουμε μια επιτροπή αγώνα και να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας. Η απεργία πολεμήθηκε πολύ από την κυβέρνηση και προσπάθησε να μας διασπάσει, όμως εμπνεόμενοι από τους συναδέλφους μας στην Αθήνα, ξαναπιάσαμε το νήμα του αγώνα και μέσα από την επιτροπή αγώνα προσπαθούμε να ενωθούμε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που παλέυουν στον ΕΟΠΠΥ, τους εκπαιδευτικούς και τους σχολικούς φύλακες γιατί μόνο μέσα από τον συντονισμό μας μπορεί να υπάρξει ένα μέτωπο ανατροπής».
Μοχλός πίεσης
«Εδώ ξανά Πολυτεχνείο, είπαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και εκφράζουνε όλο τον κόσμο που παλεύει κόντρα στα μνημόνια και την κυβέρνηση, από την ΕΡΤ ως τα Πανεπιστήμια», είπε ο Πάνος Γκαργκάνας υπεύθυνος σύνταξης της Εργατικής Αλληλεγγύης στην εισήγησή του. Την ίδια στιγμή που οι αγώνες προχωράνε και δυναμώνουν, βαθαίνουν τα αδιέξοδα της κυρίαρχης τάξης, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Στο Πολυτεχνείο η επαναστατική αριστερά λειτούργησε σαν μοχλός πίεσης για να προχωρήσουν οι αγώνες ένα βήμα παρακάτω. Ο ρόλος της επαναστατικής αριστεράς σήμερα στην παρέμβασή της μέσα στους αγώνες της τάξης είναι τόσο να τους συντονίζει όσο και να βάζει την προοπτική της επαναστατικής ανατροπής, τόνισε.
«Εδώ Πολύτεχνείο, εδώ Πανεπιστήμιο, εδώ Ψυχιατρείο» είπε η Κατερίνα, νοσηλεύτρια στο Ψ.Ν.Θ. «Δύο χρόνια τώρα, οι μάχες που έχουμε δώσει μέσα στο ψυχιατρείο έχουνε δημιουργήσει τεράστιες αντιστάσεις στα σχέδια τους για κλεισίματα και διαθεσιμότητες. Έχουνε δώσει τεράστια αυτοπεποίθηση στους εργαζόμενους να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους, να οργανώσουμε επιτροπή αγώνα μέσα στις απεργίες και έχει αλλάξει τους συσχετισμούς μέσα στο Ψ.Ν.Θ αναγκάζοντας ακόμα και τον πρόεδρο του σωματείου να μιλάει για πενθήμερη απεργία», υπογράμμισε.
Πάνω από 80 άτομα παρακολούθησαν το μονοήμερο των συζητήσεων στην Θεσσαλονίκη και πολλοί από αυτούς προμηθεύτηκαν τις νέες εκδόσεις του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου για την Χρυσή Αυγή αλλά και τα κείμενα της “Επανάστασης Νο7” που μόλις κυκλοφόρησε.