Οι αγώνες γεννάνε Συντονισμό από τα κάτω

Ο Συντονισμός προέκυψε μία μόλις μέρα μετά την εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ και τη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το Ραδιομέγαρο. Η ιδέα της δημιουργίας μίας τέτοιας πρωτοβουλίας προϋπήρχε καθώς, εκτός από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ που συνέχιζαν τον πολύμηνο αγώνα τους ενάντια στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, οι εργαζόμενοι διοικητικοί των ΑΕΙ είχαν ξεκινήσει την απεργία διαρκείας τους ξεσηκώνοντας τα πανεπιστήμια, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία βρίσκονταν σε διαδικασίες απεργιακής σύγκρουσης με τον Γεωργιάδη, οι καθηγητές συνέχιζαν να παλεύουν ενάντια στις διαθεσιμότητες παρά το γεγονός ότι η ηγεσία τους είχε κλείσει την απεργία διαρκείας του Σεπτέμβρη. Σε όλα αυτά τα κομμάτια αλλά και σε πολλά περισσότερα, αγωνιστές της βάσης έβλεπαν την ανάγκη του συντονισμού και της κοινής δράσης ως προτεραιότητα.

Το ντου των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο στις 7/11 έδειξε σε όλους ότι έχει έρθει η ώρα της υλοποίησης. Με πρωτοβουλία της ΠΟΣΠΕΡΤ και των απεργών διοικητικών των ΑΕΙ που έκλειναν την 9η βδομάδα απεργίας, γίνεται η πρώτη σύσκεψη με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζόμενων από μια σειρά εργατικούς χώρους, από σωματεία του Τύπου, της Υγείας, του ιδιωτικού τομέα, των ΟΤΑ, των σχολικών φυλάκων, του θεάματος, των υπουργείων αλλά και από φοιτητικούς συλλόγους.

Η βασική απόφαση της σύσκεψης είναι η μετατροπή της Πέμπτης 14/11 σε μέρα απεργιακής δράσης. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία. Εκείνη τη μέρα, η ΟΛΜΕ έχει ανακοινώσει συλλαλητήριο μαζί με το συντονιστικό των υπό διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών. Είναι ευκαιρία για μία συντονισμένη απεργιακή διαδήλωση.

Η απουσία των συνδικαλιστικών ηγεσιών από τη σύσκεψη δεν περνά απαρατήρητη. Η στάση του Συντονισμού απέναντί τους είναι διπλή. Δεν περιμένει πότε θα αποφασίσουν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, βάζει όμως στόχο να τις αναγκάσει να το κάνουν. Και σε αυτό το επίπεδο, τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Δυο μέρες πριν την απεργία στις 14/11, η ΑΔΕΔΥ αποφασίζει στάση εργασίας και καλεί στο συλλαλητήριο. Το ίδιο αναγκάζεται να κάνει και η ΕΣΗΕΑ κάτω από την πίεση των εργαζόμενων της ΕΡΤ. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική. Μία σύσκεψη Συντονισμού μερικών δεκάδων συνδικαλιστών και εργαζόμενων έχει μετατραπεί σε στάση εργασίας σε όλο το δημόσιο και τα ΜΜΕ, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλούς περισσότερους εργαζόμενους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο.

Απήχηση

Περισσότεροι από 4.000, ανάμεσά τους και μαθητές, διαδηλώνουν εκείνη τη μέρα, οδηγώντας στην πρώτη μεγάλη επιτυχία του Συντονισμού. Η απήχησή του μεγαλώνει και οι επόμενες συσκέψεις του συσπειρώνουν ακόμα περισσότερα κομμάτια εργαζόμενων, όπως καθηγητές από το συντονιστικό των υπό διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών, από σωματεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης, την Ιντρακόμ, τη Wind και τη Vodafone.

Οι αποφάσεις δεν “περιορίζονται” στις κεντρικές κινητοποιήσεις. Οι περιφρουρήσεις των πανεπιστημίων που οργανώνουν οι απεργοί διοικητικοί, οι συγκεντρώσεις στο Ραδιομέγαρο που οργανώνουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, οι κινητοποιήσεις και συνελεύσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που ξεκινούν την απεργία διαρκείας τους, σε συνδυασμό με εξορμήσεις σε χώρους όπως η Wind και η Vodafone, γίνονται υπόθεση όλων όσοι συμμετέχουν στο Συντονισμό. Ενώ στην ημερήσια διάταξη μπαίνουν και τα πρακτικά ζητήματα που περιλαμβάνει η οργάνωση του αγώνα: η αφίσα, η προκήρυξη, η ανακοίνωση, το πανό.

Κορυφαία στιγμή είναι η παρουσία του Συντονισμού στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου. Το μπλοκ του, μαζί με τους διοικητικούς των ΑΕΙ που προηγούνται, την ΠΟΣΠΕΡΤ και τους εργαζόμενους του ΜΕΤΡΟ που ακολουθούν, είναι από τα μαζικότερα της πορείας και τα συνθήματά του, όπως το “Η ΕΡΤ θα μείνει ανοιχτή, θα είναι η φωνή του κάθε αγωνιστή”, υιοθετούνται από τους περισσότερους διαδηλωτές. Ολόκληρη η πορεία σταματά όταν το μπλοκ του Συντονισμού φτάνει έξω από το αστυνομοκρατούμενο στούντιο της ΕΡΤ στη Μουρούζη και το “έξω τα ΜΑΤ από την ΕΡΤ” ακούγεται δυνατά. Οι τρέχοντες αγώνες καθορίζουν έντονα την επέτειο.

Επόμενος σταθμός είναι το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ όπου δεκάδες εργαζόμενοι του Συντονισμού συγκεντρώνονται για να απαιτήσουν την κλιμάκωση των απεργιών. Η παρουσία τους ενισχύει το κλίμα ανατροπής που κυριαρχεί στο συνέδριο με τις κυβερνητικές παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ να χάνουν για πρώτη φορά την πλειοψηφία στα όργανα του συνδικάτου.

Η πανυγειονομική απεργία της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ για τις 29/11 γίνεται το νέο κρίσιμο ραντεβού. Η επιτυχία του είναι ακόμα μεγαλύτερη από τις 14/11, καθώς χιλιάδες απεργοί περικυκλώνουν το υπουργείο Υγείας. Κεντρικοί ομιλητές στην εξέδρα είναι εργαζόμενοι του Συντονισμού που καλούν σε απεργιακή κλιμάκωση και κερδίζουν το δυνατότερο χειροκρότημα. Τα πανό του Συντονισμού και των εργαζόμενων της ΕΡΤ μπαίνουν ανάμεσα στα πανό των υγειονομικών στην πορεία προς τη Βουλή, ενώ στο ύψος της Κλαυθμώνος προστίθενται αυτά των φοιτητικών συλλόγων και των απεργών διοικητικών του ΕΚΠΑ.

Η πίεση προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες μεγαλώνει, ιδιαίτερα μετά τη συμμετοχή του Συντονισμού στην διαδήλωση στην επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου στις 6/12 μαζί με χιλιάδες μαθητές και αιχμή τον αγώνα ενάντια στον προϋπολογισμό. Η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ αναγκάζονται να κηρύξουν νέα πανυγειονομική απεργία στις 11/12 ενώ με στάση εργασίας την ίδια μέρα έρχεται να καλύψει όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο η ΑΔΕΔΥ.

Όλο αυτό το διάστημα, η κοινή δράση που προσφέρει ο Συντονισμός παίζει έναν επιπλέον καθοριστικό ρόλο: συμβάλει αποφασιστικά και δίνει αυτοπεποίθηση ώστε οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ να επιμένουν στον αγώνα μετά την αστυνομική εισβολή στο Ραδιομέγαρο, οι διοικητικοί των ΑΕΙ να συνεχίζουν απεργιακά τόσες εβδομάδες, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να κλιμακώνουν τις απεργίες. Το νέο πρόγραμμα, με κορύφωση την εκδήλωση και συναυλία στις 9 Γενάρη, έχει στόχο ότι οι απεργιακοί αγώνες ενάντια στη συγκυβέρνηση και τα μνημόνια θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν τη νέα χρονιά.


Εκδήλωση και συναυλία στις 9 Γενάρη

Με εκδήλωση-συνέλευση και μεγάλη συναυλία στις 9 του Γενάρη, συνεχίζει τη δράση του ο Συντονισμός ενάντια στα κλεισίματα και τις διαθεσιμότητες. Η εκδήλωση θα γίνει στο αμφιθέατρο του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια στις 5μμ με στόχο την κήρυξη και οργάνωση πανεργατικής απεργίας από τα κάτω μέσα στο Γενάρη. Η συναυλία θα ακολουθήσει στον υπαίθριο χώρο των Προπυλαίων στις 9μμ.

Για την επιτυχία των εκδηλώσεων, που αποφασίστηκαν στην έκτη κατά σειρά σύσκεψη του Συντονισμού την περασμένη Παρασκευή 13/12, θα κυκλοφορήσει προκήρυξη και αφίσα, ενώ τον ίδιο στόχο έχουν μια σειρά ακόμα δράσεις μέχρι τότε. “Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι δικοί μας αγώνες, στα ΑΕΙ, τα νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ, την ΕΡΤ και παντού, οδήγησαν σε διάλυση το “success story” και δημιούργησαν το φόβο της κατάρρευσης στην ετοιμόρροπη κυβέρνηση”, αναφέρει η ανακοίνωση, “Η κυβέρνηση του Σαμαρά ψήφισε τον προϋπολογισμό – μνημόνιο, όμως καμία μάχη δεν σταμάτησε, κανένας αγώνας δεν αναστάλθηκε. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος της τρόικα και του Σαμαρά. Ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να κάμψουν τις αντιστάσεις μας, δεν μπορούν να μας γυρίσουν πίσω.

Στη συζήτηση, επαναεπιβεβαιώθηκε ότι η δύναμη βρίσκεται στα χέρια των ίδιων των αγωνιζόμενων εργαζόμενων και στον συντονισμό τους, μια που η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, με την στάση της στηρίζει πρακτικά την κυβερνητική επίθεση. Η κινητοποίηση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας για τον προϋπολογισμό το απόγευμα της 7 Δεκέμβρη έδειξε ότι μόνο οργανώνοντας από τα κάτω μπορούμε να προχωράμε αποτελεσματικά. Γι’ αυτό επιμένουμε στην ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης διεύρυνσης του Συντονισμού όλη την επόμενη περίοδο. Και για την στήριξη των αγώνων που είναι σε εξέλιξη, αλλά και για την κλιμάκωσή τους, μέχρι να ανατρέψουμε την πολιτική των μνημονίων, την κυβέρνηση που τα υπηρετεί και κάθε επίδοξο συνεχιστή της”.

Το πρόγραμμα του Συντονισμού περιλαμβάνει: συμμετοχή την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη στην κινητοποίηση των διαθέσιμων του Δημοσίου στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια με κάλεσμα προς τις ομοσπονδίες και τα σωματεία να προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση για εκείνη την ημέρα, καθώς και απαίτηση από την ΑΔΕΔΥ για προκήρυξη πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας.

Συμμετοχή την Παρασκευή 20 Δεκέμβρη στην εκδήλωση του Συντονιστικού των νοσοκομείων της Αθήνας για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, στις 7μμ, στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας.

Εξόρμηση-πικετοφορία την Κυριακή 22 Δεκέμβρη με ενημερωτικό υλικό στις 12 το μεσημέρι στην Ερμού.

Νέα σύσκεψη του Συντονισμού την Δευτέρα 23 Δεκέμβρη στις 5μμ στα Προπύλαια.