Αντίσταση στις απολύσεις στην Υγεία

Μαζικό ήταν το συλλαλητήριο της 11/12, στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των υγειονομικών. Με το σύνθημα “Το δρόμο δείχνουν οι διοικητικοί, εμπρός για απεργία διαρκή”, να δίνει τον τόνο, εκατοντάδες υγειονομικοί βάδισαν από το υπουργείο Υγείας, μέχρι τη Βουλή, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι της διαδήλωσης προχώρησε προς τα Προπύλαια όπου λάμβανε χώρα η γενική συνέλευση των διοικητικών του ΕΚΠΑ.

Μαζί με τους υγειονομικούς βρέθηκαν κι απεργοί από τον ΕΟΠΥΥ, καθηγητές με τις χαρακτηριστικές πορτοκαλί σημαίες της ΟΛΜΕ, το συντονιστικό των υπό διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών και εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Την κινητοποίηση στήριξε και η ΑΔΕΔΥ με την προκήρυξη παναττικής στάσης εργασίας. Στις ομιλίες των συνδικαλιστών πριν το ξεκίνημα της διαδήλωσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δίωξη της Εργατικής Αλληλεγγύης, με κάλεσμα στη συγκέντρωση της επόμενης ημέρας στα δικαστήρια.

Σε συνέχεια των κλεισιμάτων, των περικοπών και των απολύσεων, στο στόχαστρο του υπουργείου μπαίνουν οι οδηγοί των νοσοκομείων, οι οποίοι στο σύνολό τους απειλούνται με διαθεσιμότητα από τις 20/12. “Ζητήσανε από το νοσοκομείο τα ονόματά μας, για να μας βγάλει σε διαθεσιμότητα, με προοπτική να καταργήσει τον κλάδο των οδηγών” μας λεει ο Μπάμπης Μαγκλάσης, οδηγός στον Αγ. Σάββα. “Προφανώς τα νοσοκομεία δεν μπορούν να δουλέψουν χωρίς εμάς. Θα βάλουν ιδιωτικές εταιρίες με χαμηλούς μισθούς, όπως ήδη κάνουν με την καθαριότητα στα νοσοκομεία”.

Όπως εξήγησε η Νίκη Καρακώστα, εργαζόμενη στο Ασκληπιείο της Βούλας που μας μίλησε στη νέα παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ έξω από το υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα 16/12: “Πρόκειται για οδηγούς ασθενοφόρων, υπηρεσιακών οχημάτων, για αιμοληψίες, για μεταφορά ασκών αίματος, δειγμάτων αίματος για μοριακές αναλύσεις, για διακομιδές ασθενών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο κλπ. Τους βγάζουν όλους σε διαθεσιμότητα εν μία νυκτί και κανείς δεν ξέρει τί μέλει γενέσθαι. Πώς θα εξυπηρετηθούν οι ασθενείς. Προφανώς πάνε να τα δώσουν σε ιδιώτες. 20 ευρώ το σάκο με το αίμα, παίρνει ο ιδιώτης για να το μεταφέρει. Βγήκαμε λοιπόν στο δρόμο για να τους παλέψουμε”.

Εν τω μεταξύ στο μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο των νοτίων προαστίων, το Ασκληπιείο της Βούλας, από τη Δευτέρα 16/12, δίνουν δυναμική απάντηση στον τηλεβιβλιοπώλη υπουργό.

“Κάναμε μια μαζικότατη γενική συνέλευση τη Δευτέρα 16/12.” μας μεταφέρει ο Δημήτρης Γαρδικλής, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στο Ασκληπιείο. “Ήταν από τις μαζικότερες που έχουν γίνει στο νοσοκομείο. Πήραμε ομόφωνα απόφαση για αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης, με καθημερινές γενικές συνελεύσεις και καθημερινές στάσεις εργασίας με κλείσιμο ταμείων. Σε όλο αυτό δεν είμαστε μόνοι μας. Θα είναι μαζί μας κι όλοι οι φορείς το όμορων δήμων του Ασκληπιείου. Αν ισχύσουν όλα αυτά που λένε για τους οδηγούς πρακτικά το νοσοκομείο θα κλείσει. Μιλάμε για ένα νοσοκομείο με 110 στρέμματα έκταση και 35 διάσπαρτα κτίρια. Χωρίς οδηγούς δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Από την απλή εξέταση μέχρι το πιο επείγον. Το καθολικό μήνυμα της συνέλευσης ήταν ότι δεν θα αφήσουμε να περάσει αυτή η επίθεση κι ότι θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους, όχι για να εξαιρεθεί το νοσοκομείο, αλλά για να πάρουν πίσω όλη την καταστροφική επίθεση που γίνεται στο ΕΣΥ”.


Κινητοποιήσεις παντού

Γιάννενα

Σε κινητοποιήσεις ενάντια στα κλεισίματα και τις διαθεσιμότητες, βρίσκονται και τα νοσοκομεία της Ηπείρου. Πανηπειρωτικό πανυγειονομικό συλλαλητήριο οργανώνεται την Πέμπτη 19/12, με συγκέντρωση στην Περιφέρεια της Ηπείρου στις 12:30. Μέχρι την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, είχαν προκηρυχθεί στάσεις εργασίας στα νοσοκομεία της Πρέβεζας, το Χατζηκώστα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ενώ γίνονταν προσπάθειες για κήρυξη στάση εργασίας και από το Εργατικό Κέντρο.

Όπως διαβεβαιώνουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Πρέβεζας, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την περίοδο των Χριστουγέννων. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ηπείρου. Την Παρασκευή 20/12, την επόμενη μέρα του πανηπειρωτικού συλλαλητηρίου, ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου Χατζηκώστα, οργανώνει συζήτηση για τη δημόσια Υγεία. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 7μμ στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

Αργυρή Ερωτοκρίτου

Θεσσαλονίκη

4ωρη στάση εργασίας 11πμ – 3μμ, έχουν προκηρύξει οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, για την Πέμπτη 19/12. Συγκέντρωση την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί έξω από την 3η ΥΠΕ στις 12 το μεσημέρι. “Στις 12/12 το πρωί έγινε αυθόρμητα κλείσιμο της πύλης του νοσοκομείου από τους εργαζόμενους και ακολούθησε γενική συνέλευση, όπου αποφασίστηκε η κινητοποίηση στις 19/12. Η πρόταση από το Νυστέρι ήταν για 3ήμερη απεργία. Έγιναν επαφές και με άλλα νοσοκομεία συλλόγους και φορείς. Στην συνέλευση του νοσοκομείου Παπανικολάου πήραν απόφαση για συμμετοχή στην 4ωρη στάση εργασίας στις 19/12 και 24ωρη απεργία στις 20/12” μας είπε η Κατερίνα Αβραμίδου, εργαζόμενη στο ΨΝΘ.

Ηράκλειο

Προειδοποιητική στάση εργασίας 8πμ-10πμ, ενάντια στις διαθεσιμότητες, θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 18/12 και οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης. Τις ώρες της στάσης εργασίας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Χανιά

Με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16/12 γενική συνέλευση ενάντια στην κινητικότητα-διαθεσιμότητα που ξεκινάει και στα νοσοκομεία της Κρήτης κι αφορά εργαζόμενους που προέρχονται από τις υπηρεσίες φύλαξης, εστίασης και καθαριότητας. Συγκεκριμένα, 85 εργαζόμενοι στην Κρήτη, μεταξύ των οποίων 35 μόνο στα Χανιά, κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο.

Στη Γενική Συνέλευση της Δευτέρας οι εργαζόμενοι αποφασίσαν, συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου την επόμενη ημέρα και στάση εργασίας την Τετάρτη 18/12, καθώς και νέες γενικές συνελεύσεις μέσα στο διήμερο με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων και τον καλύτερο δυνατό συντονισμό ενάντια στην κινητικότητα-διαθεσιμότητα.

Εξίσου μαζική ήταν η συγκέντρωση της Τρίτης 17/12, τόσο το πρωί στην είσοδο του νοσοκομείου όσο και στη συνέλευση που ακολούθησε, ενώ ακολούθησε περιοδεία ενημέρωσης του κόσμου στις κλινικές. Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν μαζική εξόρμηση την Τετάρτη 18/12 μετά τη γενική συνέλευση ενώ έχουν μπει προτάσεις για συγκέντρωση την Πέμπτη 19/12 στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Ηράκλειο, καθώς και για συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων των Χανίων την επόμενη ημέρα.

Ειρηναίος Μαράκης, Χρήστος Κιούπης


Γιατροί ΕΟΠΥΥ Συνέχιση της απεργίας

Σε νέα μαζική συνέλευσή τους την Τρίτη 17/12, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, αποφάσισαν ομόφωνα τη συνέχιση της απεργίας επ'αόριστον, συγκρότηση απεργιακών επιτροπών τόσο κεντρικά όσο και κατά τόπους και συντονισμό με τους υπόλοιπους κλάδους που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι απεργοί δηλώνουν ως προϋπόθεση την παραίτηση του Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να συμμετάσχουν σε διάλογο.

Εν τω μεταξύ η απεργία συνεχίζεται με τεράστια ποσοστά, που ξεπερνούν το 90%.

“Σε κάποια τμήματα η συμμετοχή στην απεργία είναι 100%” μας λέει η Μαρία Ντάσιου, γιατρός στον ΕΟΠΥΥ του Μενιδίου. “Σε πολλά υποκαταστήματα, υπάρχει απεργιακή περιφρούρηση που εξασφαλίζει τα μεγάλα ποσοστά, ενώ παίρνονται πρωτοβουλίες για τοπικό συντονισμό των απεργών με άλλους κλάδους και κινητοποιήσεις συμπαράστασης. Ήδη έχουμε αναγκάσει την κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα πίσω, δεχόμενη να μας συναντήσει χωρίς να βάζει τον όρο της λήξης της απεργίας. Αλλά πρέπει να συνεχίζουμε μέχρι να νικήσουμε. Ούτως ή άλλως είναι κάτι που μας το ζητάει κι ο κόσμος πλέον. Σήμερα για παράδειγμα στο Μενίδι, μας έλεγαν να συνεχίσουμε τις απεργίες, λέγοντάς μας τα προβλήματά τους κι ότι η δικιά μας η απεργία τους δίνει δύναμη. Μια κυρία μας παρακαλούσε να συνεχίσουμε λέγοντάς μας για τον επί 4 χρόνια άνεργο γιο της κι ότι αν νικήσουμε, θα νικήσουμε και γι' αυτούς. Δεν επιμένουν να τους γράψουμε φάρμακα, ούτε πηγαίνουν στους απεργοσπάστες, όταν τους εξηγούμε για την απεργία μας. Πάντως οι συνάδελφοι είναι αισιόδοξοι, καθώς πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να περάσει την επίθεση γιατί θα πέσει σύντομα”.

Η συμπαράσταση του κόσμου στην απεργία παρά την αντίθετη προπαγάνδα, φαίνεται από την ανταπόκριση που έχουν οι κατά τόπους κινητοποιήσεις των απεργών μαζί με αλληλέγγυους κατοίκους. “Η συγκέντρωση που έγινε την Παρασκευή 13/12 στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στα Βριλήσσια είχε μεγάλη επιτυχία” μας μεταφέρει ο Αντώνης Φώσκολος. “Ακολούθησε πορεία μέχρι την πλατεία των Βριλησσίων με τη συμμετοχή πολλών δεκάδων, γιατρών και υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ, εργαζομένων του δήμου Βριλησσίων, πολιτών της γειτονιάς, μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Συριζα”.


Διαβάστε επίσης

Σύσκεψη του Συντονισμού