Ε.Ε. του σεξισμού

Ένα χρόνο μετά λοιπόν, το Ευρωκοινοβούλιο απορρίπτει έκθεση της Εντίν Εστρέλα (πορτογαλίδας ευρωβουλευτίνας) με την οποία προτεινόταν η καθιέρωση του δικαιώματος επιλογής των γυναικών στην αντισύλληψη και στις εκτρώσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόταση που καταψηφίστηκε από τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα του κοινοβουλίου.

Πέρα από την Ευρώπη της φτώχειας και της ανεργίας, πέρα από την Ευρώπη των κλειστών συνόρων και του ρατσισμού, υπάρχει και η Ευρώπη του σεξισμού. Η γυναικεία καταπίεση συνεχίζει μέσα στον 21ο αιώνα, καθρεφτίζεται σε ένα σωρό από επιθέσεις όπως το ασφαλιστικό ή τη διάλυση της κοινωνικής πρόνοιας. Βάζει στις πλάτες της γυναίκας ένα μεγάλο βάρος και της ζητά να είναι εργαζόμενη, νοικοκυρά, νοσοκόμα, δασκάλα και ό,τι άλλο χρειαστεί. Τώρα, της λένε ξεκάθαρα πως δε θα έχει ούτε τον έλεγχο του σώματός της.

Όσο για την αντισύλληψη, εκτός του ότι θα έπρεπε να είναι δωρεάν, θα έπρεπε στα σχολεία να υπάρξουν και αυτά τα μαθήματα, που θα ενημερώνουν και θα διαπαιδαγωγούν τα νέα παιδιά για τις σεξουαλικές σχέσεις. Μέχρι στιγμής, φαίνεται πιο λογικό αυτή τη δουλειά να την κάνει η κάθε μεσημεριανή εκπομπή, ή νεανική φυλλάδα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να δώσουμε τη μάχη ενάντια στην πολιτική της εξαθλίωσης, αλλά και τη μάχη ενάντια στο σεξισμό. Η οικονομική κρίση όσο βαθαίνει, τόσο θα φέρνει στην επιφάνεια την αθλιότητα αυτού του συστήματος. Όμως, για να τελειώνουμε μια για πάντα με το σεξισμό, χρειάζεται να τελειώνουμε και με τον καπιταλισμό. Ας δώσουμε αυτή τη μάχη μέχρι το τέλος.

Ράνια Κούτσικου, Επιστήμη Υλικών Πάτρα