Ξάνθη: Βροντερό ΟΧΙ στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Η κράτηση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα κολαστήρια στρατόπεδα συγκέντρωσης που έφτιαξε η κυβέρνηση των Μνημονίων μετατρέποντας την προσφυγιά σε έγκλημα, είναι κομμάτι της ρατσιστικής πολιτικής της Ε.Ε, της Ευρώπης- φρούριο που τα χαρίζει όλα στους Τραπεζίτες και την Τρόικα και κατατρέχει τους μετανάστες μετατρέποντας τους σε αποδιοπομπαίους τράγους για την χρεοκοπία της.

Χιλιάδες

Απέναντι σε αυτή την πολιτική, χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι έδειξαν την αλληλεγγύη τους διαδηλώνοντας το Σάββατο στην Ξάνθη, σε μια δυναμική πορεία, απαιτώντας να κλείσουν τα ναζιστικής έμπνευσης στρατόπεδα, να ελευθερωθούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, να ανοίξουν τα σύνορα στους πρόσφυγες των πολέμων, να φύγει η FRONTEX, να δοθεί άσυλο και νόμιμα χαρτιά σε όλους.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας με τη συμμετοχή της ΕΛΜΕ Ξάνθης, αντιφασιστικών πρωτοβουλιών από την Αλεξάνδρεια, την Καβάλα, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη και την Θεσσαλονίκη. Δύο διώροφα πούλμαν ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη και ένα από την Κομοτηνή, ενώ άλλοι έφτασαν στην Ξάνθη από τις γύρω πόλεις με αυτοκίνητα.

Η διαδήλωση ξεκίνησε γύρω στη μία, όπου διασχίζοντας το κέντρο της Ξάνθης και περπατώντας τρία περίπου χιλιόμετρα φτάσαμε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, στην φυλακή μεταναστών έξω από την πόλη. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Λευτεριά Λευτεριά στους Μετανάστες», «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί» «Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες όχι απελάσεις ρατσιστικές» «ανοίξτε τα εργοστάσια τα κλειστά, κλείστε τα στρατόπεδα τα ρατσιστικά».

Τα πανώ της καμπάνιας ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και η ΕΛΜΕ Ξάνθης ήταν στην κεφαλή της πορείας, ενώ εκτός από την ΚΕΕΡΦΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που ήταν το δυναμικότερο κομμάτι της πορείας, συμμετείχαν με πανό οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπροσωπεία από την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Αλεξάνδρειας, η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Καβάλας, η Λαϊκή Αντίσταση, η Πρωτοβουλία κατά της Ομοφοβίας Ξάνθης, η Homophonic Θεσσαλονίκη Pride.

Μόλις η διαδήλωση έφτασε στο στρατόπεδο, ήρθε αντιμέτωπη με τρεις διμοιρίες ΜΑΤ και ο επικεφαλής αστυνομικός με την δικαιολογία ότι είχε ρητή εντολή να μην αφήσει κανέναν να μπει στο χώρο χωρίς να έχει γραπτή άδεια από το Υπουργείο, δεν άφησε την αντιπροσωπεία της διαδήλωσης να εισέλθει στο στρατόπεδο, γεγονός που καταδεικνύει ότι πρόκειται για φυλακές – κολαστήρια κλειστού τύπου. Η επιστροφή στο κέντρο της Ξάνθης έγινε από διαφορετική διαδρομή με συνθήματα κατά του φασισμού, της συμμορίας της Χρυσής Αυγής, της πολιτικής του Σαμαρά- Δένδια ενάντια στους μετανάστες κλπ.

Ο Γιάννης Π. από την ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης μας είπε: «Ήταν μια σημαντική μέρα για το αντιρατσιστικο- αντιφασιστικό κίνημα η σημερινή, μια πολύχρωμη και συνάμα πολύ δυναμική διαδήλωση που αγκαλιάστηκε από τον κόσμο της Ξάνθης. Την Παρασκευή είχε οργανωθεί συζήτηση-βιντεοπροβολή και συναυλία για την οργάνωση της διαδήλωσης και η ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης μαζί με την ΕΛΜΕ προγραμματίζει και επόμενες δράσεις ενόψει της 18/12».

Συνδικάτα

Η Ζαννέτα Λ. φοιτήτρια από την ΚΕΕΡΦΑ Αλεξανδρούπολης δήλωσε: «Ήρθαμε σήμερα φοιτητές και εργαζόμενοι να απαιτήσουμε το κλείσιμο των στρατοπέδων ναζιστικής έμπνευσης, με τα συνδικάτα μπροστά, αλλά και την νομιμοποίηση των μεταναστών, ιθαγένεια για όλα τα παιδιά. Ο επόμενος κόμβος του αντιφασιστικού κινήματος είναι η δίκη των χρυσαυγιτών δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν στις 18/12, συνεχίζουμε μέχρι να μπουν στη φυλακή οι δολοφόνοι και όλη η ναζιστική συμμορία της Χ.Α».

«Ήρθαμε σήμερα από την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Καβάλας να ενώσουμε την φωνή μας με τους διαδηλωτές από την Β. Ελλάδα και να διεκδικήσουμε ίσα δικαιώματα σε Έλληνες και μετανάστες, δεν σταματάμε ώσπου να κλείσουν όλα τα ρατσιστικά στρατόπεδα στην Β. Ελλάδα και παντού» δήλωσε, μέλος της επιτροπής.

Τέλος ο Χάρης Μόχλας από την αντιφασιστική πρωτοβουλία Αλεξάνδρειας είπε πως όλες οι πόλεις της περιφέρειας της Β. Ελλάδας αντιδρούν στο αίσχος των στρατοπέδων συγκέντρωσης και απαιτούν να κλείσουν, να ελευθερωθούν και να νομιμοποιηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Τον τελευταίο χρόνο δεκάδες καταγγελίες των έγκλειστων μεταναστών βγάζουν συγκλονιστική κραυγή διαμαρτυρίας για την απάνθρωπη και βάρβαρη ρατσιστική πολιτική της Ευρώπης-φρούριο. Οι μετανάστες δεν έμειναν ούτε θα μείνουν μόνοι. Είχαν και έχουν την αλληλεγγύη χιλιάδων εργαζομένων και νέων που παλεύουν ενάντια στην κυβέρνηση που κλείνει εργοστάσια, νοσοκομεία, πανεπιστήμια και χτίζει ρατσιστικά στρατόπεδα.

Η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης με μια σειρά άλλες κινήσεις και φορείς οργανώνουμε καμπάνια και δράσεις για να κλείσουν εδώ και τώρα τα Γκουαντάναμο του Δένδια. Ήδη στην Θεσσαλονίκη οργανώθηκε την περασμένη Τρίτη 10/12 εξόρμηση και μικροφωνική για την πορεία στην Ξάνθη και παρεμβάσεις στις γειτονιές. Συνεχίζουμε και στις 18 Δεκέμβρη με διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη στις 18:30 στο Αγ. Βενιζέλου. Τιμούμε την παγκόσμια μέρα του μετανάστη και απαιτούμε να καταδικασθούν οι χρυσαυγίτες δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμάν. Οι νεοναζί δολοφόνοι έχουν θέση μόνο στη φυλακή και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να νικήσουμε.

Αλεξάνδρα Σιαφάκα, Θεσσαλονίκη

• Εξόρμηση με προκήρυξη ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες στη Μόρια και σε γειτονικά χωριά πραγματοποίησε την Κυριακή 15/12, μετά από απόφαση της γενικής της συνέλευσης, η τοπική επιτροπή ΑΝΤΑΡΣΥΑ της Λέσβου.