ΕΚΠΑ Ακλόνητοι οι διοικητικοί

To Yπουργείο Παιδείας αξιοποιώντας τους συνδικαλιστές που ελέγχει (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και δυστυχώς με τη σύμπλευση του ΠΑΜΕ, έχει κατορθώσει να βγάλει την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έξω από τον απεργιακό αγώνα. Στο ΕΜΠ έχει περάσει η ίδια γραμμή χάρη στην στάση του ΔΣ (με πρωταγωνιστές ξανά τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) αφού έχει επικρατήσει η άποψη ότι η πρόταση του Υπουργείου είναι σε θετική κατεύθυνση καθώς ο Υπουργός έχει υποσχεθεί ότι κανένας από όσους βγαίνουν σε διαθεσιμότητα δεν θα απολυθεί.

Στο ΕΚΠΑ η πλειοψηφία των εργαζόμενων είναι καθαρή πάνω στην αντιμετώπιση της τακτικής του Υπουργείου. Και στις τρεις τελευταίες Γενικές Συνελεύσεις πολλοί εργαζόμενοι επιχειρηματολογούν ότι η πρόταση του Αρβανιτόπουλου είναι μια απάτη, ότι είναι επανάληψη των όσων έχουν υποσχεθεί οι κατά περίσταση Υπουργοί σε άλλους κλάδους εργαζόμενων που έχουν μπει σε διαθεσιμότητα.

Όπως είπε εργαζόμενη του ΕΚΠΑ στη συνέλευση της Τρίτης 17/12 «571 άνθρωποι είναι στον αέρα», εννοώντας τους διαθέσιμους και όσους έχουν καταργηθεί οι κλάδοι τους, «πως μπορούμε να σταματήσουμε;».

Αυτή είναι η πραγματικότητα στο ΕΜΠ όπου πλέον δεν έχουν απεργία. Υποτίθεται ότι το Πολυτεχνείο έχει ανοίξει, αλλά επικρατεί ένα χάος καθώς οι σε διαθεσιμότητα εργαζόμενοι δεν ξέρουν τι να κάνουν αφού αν πάνε για δουλειά χάνουν το δικαίωμα προσφυγής και τα πάντα υπολειτουργούν. Νέα Γενική Συνέλευση για να εκτιμήσουν τη νέα κατάσταση θα γίνει την Πέμπτη 19/12, ενώ πολλοί εργαζόμενοι θεωρούν ότι πρέπει να συμπορευτούν ξανά με το ΕΚΠΑ.

Από την άλλη συνεχίζεται η προσπάθεια τρομοκράτησης των απεργών. Τη Δευτέρα 16/12 τέσσερις εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ κλήθηκαν στη ΓΑΔΑ καθώς ήταν στο προεδρείο της Γενικής Συνέλευσής τους στις 2/12. Οι αστυνομικοί που τους πήραν κατάθεση ζητούσαν να μάθουν τι ειπώθηκε στη συγκεκριμένη συνέλευση με βάση ανυπόγραφο δημοσίευμα του Έθνους.

Οι εργαζόμενοι, χωρίς κανένα φόβο, απάντησαν ότι η Αστυνομία δεν δικαιούται να γνωρίζει τα πρακτικά συνελεύσεων εργαζόμενων και κατήγγειλαν τη διαδικασία των κλήσεων. Έξω από τη ΓΑΔΑ είχε καλεστεί συγκέντρωση από τους ίδιους τους εργαζόμενους, από την ΑΔΕΔΥ, από τον Συντονισμό ενάντια στα κλεισίματα και τις διαθεσιμότητες, από την ΚΕΔΔΕ, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλους φορείς.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι φοιτητικές καταλήψεις σε συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζόμενων. Απόφαση για καταλήψεις με Γενικές Συνελεύσεις πήραν η Φιλοσοφική, το Φυσικό, το Βιολογικό και το Χημικό (για μία μέρα).

Την Τετάρτη 18/12 οι απεργοί του ΕΚΠΑ καλούν, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που είναι σε διαθεσιμότητα, στο συλλαλητήριο που στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ στις 12μ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Τέλος, την Πέμπτη 12/12 ψηφίστηκε η πρόταση μομφής στο προεδρείο του Συλλόγου του ΕΚΠΑ που όλο αυτόν τον καιρό υπονομεύει την απεργία με δηλώσεις ότι τάχα έσπασε η απεργία, με προσπάθεια για κρυφή συμφωνία με το Υπουργείο, με σαμποτάρισμα των Γενικών Συνελεύσεων. 210 εργαζόμενοι ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής, 11 ψήφισαν κατά και 10 λευκό. Νέες εκλογές για ΔΣ θα γίνουν την Παρασκευή 20 Δεκέμβρη.


Διαβάστε επίσης

Μαθητές ΕΠΑΛ