Πλατιά συμπαράσταση ενάντια στη δίωξη της Εργατικής Αλληλεγγύης

Παρόντες στην αίθουσα για να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης ήταν οι πρόεδροι της ΠΟΣΠΕΡΤ και της ΠΟΕΣΥ Παναγιώτης Καλφαγιάννης και Γιώργος Σαββίδης, οι δημοσιογράφοι Νάσος Μπράτσος, Δημήτρης Τρίμης και Δημήτρης Ψαρράς, ο καθηγητής Προκόπης Παπαστράτης, ο Νίκος Φωτόπουλος από τη ΓΣΕΕ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς, ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας μεταφέροντας το ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης, ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Άγγελος Χάγιος, ο Μc Yinka, μουσικός και ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου. Τους μάρτυρες συνόδευε μια κούτα από δεκάδες ψηφίσματα και τις πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες υπογραφές συμπαράστασης.

“Εγώ έχω γεννηθεί εδώ, έχω σπουδάσει εδώ, θεωρώ τον εαυτό μου ελληνίδα και δεν έχω ιθαγένεια, μου το στερούν για ρατσιστικούς λόγους. Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για τα δικαιώματά μας” μας είπε η Γκρέις, φοιτήτρια Θεολογικής.

“Eίμαστε εδώ για τα δικαιώματα των μεταναστών και των παιδιών τους. Η Κατερίνα είπε την αλήθεια και θα είμαστε μαζί της εδώ μέχρι να κερδίσουμε” είπε ο Ασίφ, πακιστανός μετανάστης από τη Νίκαια.

“Η παρουσία μας εδώ είναι για να φωνάξουμε έξω ο φασισμός” μας είπε ο Στέλλιος Καλαμιώτης πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων ΡΟΜ «η Ελπίδα» από το Χαλάνδρι.

“Είμαι εδώ για να συμπαρασταθώ στην Εργατική Αλληλεγγύη. Πιστεύω ότι θα δικαιωθούμε, η φωνή της Εργατικής Αλληλεγγύης δεν σταματάει, από κοντά είμαστε όλοι” είπε ο Λουκάς Πανουριάς εργαζόμενος στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ.

“Στην εκδήλωση που κάναμε στο Αγλαϊα Κυριακού, αλλά και σε άλλες εξορμήσεις είδαμε ότι υπήρχε συμπαράσταση, πολύς κόσμος υπέγραψε και οικονομική ενίσχυση δόθηκε, στην εφημερίδα που βρίσκεται μέσα στους αγώνες, που μεταφέρει την εικόνα από όλα τα νοσοκομεία, που βοηθάει στο συντονισμό” μας είπε η Μαρία Αλιφιέρη, τεχνολόγος στο νοσοκομείο Παίδων.

Τη συμπαράστασή τους στην Εργατική Αλληλεγγύη στα δικαστήρια εκ μέρους των προσφύγων από την Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν εξέφρασε ο Σάμι, καθώς και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΕΕΚ, της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό, ενώ ανακοίνωση συμπαράστασης έβγαλε η εφημερίδα Ροσινάντε.

Ταυτόχρονα την Πέμπτη στα δικαστήρια βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και βιβλιοϋπάλληλοι που ζητάνε ανάκληση των απολύσεων. “Είμαι εδώ για να συμπαρασταθώ και στην Εργατική Αλληλεγγύη και ταυτόχρονα να καταγγείλω την απόλυση-συνδικαλιστική δίωξη της Γιάννας Σακελλαρίου, που είναι γνωστή σε όλα τα ΜΜΕ σαν μια μαχητική συνδικαλίστρια, από τον ΔΟΛ” μας είπε ο Γιάννης Θεοχάρης, μέλος του ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Ιντρακόμ και τη ΠΟΕΜ.

Μεγαλύτερη ένταση

“Σήμερα είμαστε στα δικαστήρια πολλοί, η απολυμένη εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΔΟΛ, η απολυμένη στον ‘Ευριπίδη' στο Χαλάνδρι, η Εργατική Αλληλεγγύη που θέλουν να να την κλείσουν. Οι κοινωνικοί αγώνες θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση” μας είπε ο Σταμάτης Πρωτολάτης, μέλος ΔΣ ΕΠΗΕΑ.

Με πανό συμμετείχαν στη συγκέντρωση οι Σύλλογοι Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών, Φιλοσοφικής, Χημικού, Αρχιτεκτονικής και Μεταλλειολόγων, οι ΚΕΕΡΦΑ Παντείου, ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Ένωση Μεταναστών Εργατών. “Μέσα από τη συνέλευση των φοιτητών του Συλλόγου Μεταλλειολόγων πήραμε απόφαση που στηρίζει την Eργατική Aλληλεγγύη ενάντια στην φασιστική δίωξη” μας είπε ο Παύλος, φοιτητής. “Αυτή η δίωξη πάει χέρι-χέρι με την προσπάθεια της κυβέρνησης να τσακίσει τους αγώνες και όποιον τολμάει να σηκώσει ανάστημα στην πολιτική που εφαρμόζεται”.

“Ολες οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όλες οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, πρέπει να σηκώσουμε το γάντι και να βάλουμε πλάτη να φτιάξουμε ανάχωμα στις επιθέσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα και συνολικότερα” είπε ο Χάρης Ζαφειρόπουλος, φοιτητής από το Βιολογικό.

“Πριν από τρεις μήνες ήμασταν ξανά εδώ για να μην καταδικαστεί ο ο Σάββας Μιχαήλ από το ΕΕΚ και ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου γιατί δεν κατέστειλε το indymedia, θέλουν να χτυπήσουν κάθε αγωνιζόμενο κλάδο και κάθε ριζοσπαστική φωνή” είπε ο Νίκος από το Φυσικό. “Η Εργατική Αλληλεγγύη είναι μια εφημερίδα που είναι πάντα δίπλα στους αγώνες, όπως αυτός που γίνεται τώρα στα πανεπιστήμια από τους διοικητικούς και τους φοιτητές” μας είπε η Μαριλένα από την Πάντειο.

“Η καμπάνια ενάντια στη δίωξη της Εργατικής Αλληλεγγύης συνεχίζεται, σήμερα έγινε ένα πρώτο βήμα, φάνηκε η ετοιμότητα που υπάρχει απέναντι στις φασιστικές προκλήσεις” ήταν το μήνυμα που έστειλαν ο Δημήτρης Ζώτος και ο Κώστας Παπαδάκης εκ μέρους των δικηγόρων που χειρίζονται την υπόθεση.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Εργατική Αλληλεγγύη: “Είναι πάγιο αίτημα του δικηγορικού κόσμου να μην εκδικάζονται σοβαρές υποθέσεις από μονομελή δικαστήρια. Αλλά είναι επίσης αίτημα του εργατικού και αντιφασιστικού κινήματος να σταματήσει επιτέλους αυτή η χρυσαυγίτικη δίωξη σε βάρος αγωνιστών της Αριστεράς που υπερασπίζονται το δικαίωμα όλων των παιδιών στην Ιθαγένεια χωρίς ρατσιστικές διακρίσεις. Χαιρετίζουμε όλους και όλες που έκφρασαν τη συμπαράστασή τους και καλούμε για συνέχιση της καμπάνιας αλληλεγγύης. Όχι διώξεις για τους αγωνιστές, στείλτε φυλακή τους ναζιστές”.

Γιώργος Πίττας

• Αναβλήθηκε την περασμένη Δευτέρα και θα εκδικαστεί στις 12/11/14 η δίκη του Θανάση Κούρκουλα από την Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό ύστερα από μήνυση υποστηρικτή της φασιστο- «επιτροπής κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα». Την Παρασκευή 20/12 συνεχίζεται η δίκη του φασίστα αστυνομικού Γ. Ανδράσκελα για ληστεία κατά την επίθεση σε μέλη του ΣΕΚ στην Κυψέλη το 2000. Η δίκη είχε ξεκινήσει και διεκόπηκε την περασμένη Τετάρτη.
Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση για την δίωξη της Εργατικής Αλληλεγγύης έγινε την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη στη Νομική. Αρχικά μίλησε η Έφη Εμμανουηλίδου, εκλεγμένη στο ΔΣ του Συλλόγου εργαζόμενων στο ΑΠΘ.

Συνέδεσε το δικό τους αγώνα με τη συζήτηση αφού ένα από τα ζητήματα που ανοίγει είναι η μάχη για τα εργατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Τόνισε ότι μέσα από την κινητοποίησή τους κατάλαβαν ότι η απεργία διαρκείας είναι μονόδρομος. Αυτόν τον καιρό πραγματοποίησαν τις μαζικότερες Γενικές τους Συνελεύσεις με 250 και 300 άτομα. Εξήγησε ότι δεν ήταν όλοι πολιτικοποιημένοι, ενώ κάποιοι είχαν πολλά χρόνια να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις όπως η ίδια που συμμετείχε στις καταλήψεις του ‘90-91. Πρόσθεσε ότι ανοίχτηκαν και σε άλλα κομμάτια του κινήματος, όπως οι Σκουριές. Έκλεισε λέγοντας ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και ότι ετοιμάζονται να ξαναβγούν στον αγώνα.

Στη συνέχεια μίλησε ο Σπύρος Μαρκέτος. Ξεκίνησε λέγοντας ότι ο αγώνας των διοικητικών αντανακλά τους εργατικούς αγώνες των τελευταίων χρόνων αφού ο καπιταλισμός επιχειρεί να τσακίσει τα πάντα, ενώ η κυβέρνηση δίνει το χέρι τους φασίστες. Τόνισε ότι δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις για την αστική νομιμότητα και ότι πρέπει να οργανώσουμε την αντίσταση από τα κάτω. Είπε χαρακτηριστικά ότι παράνομη είναι η κυβέρνηση με ότι έκανε στην ΕΡΤ. Για την δίωξη της Εργατικής Αλληλεγγύης τόνισε ότι δεν είναι τυχαία αφού η εφημερίδα είναι από τα πιο μαχητικά κομμάτια του αντιφασιστικού κινήματος.

Μετά μίλησε η Φύλλια Πολίτη που παρουσίασε εξώφυλλα της εφημερίδας εξηγώντας ότι η Εργατική Αλληλεγγύη παλεύει για να συνδέσει τα κινήματα μεταξύ τους, να στηρίξει τις απεργίες διαρκείας, να προβάλλει τα πιο προχωρημένα αιτήματα του εργατικού κινήματος, ενώ έχει κυκλοφορήσει αφίσες και προκηρύξεις συμπαράστασης στον αγώνα των διοικητικών, της ΕΡΤ, του Νοσοκομείου Παναγία. Πρόσθεσε ότι ειδικά από το 2009 και μετά αφιερώνει ένα μεγάλο κομμάτι της ύλης της στην κάλυψη του αντιφασιστικού και του αντιρατσιστικού κινήματος.

Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο Γιώργος Κουβακάς από την ΑΡΙΣ (οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και ακολούθησε συζήτηση. Μπήκαν εικόνες από τις μάχες στα Νοσοκομεία και άλλους χώρους δουλειάς, ενώ ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την αντιρατσιστική διαδήλωση στην Ξάνθη ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ματίνα Σγουρομύτη


Εκδηλώσεις συμπαράστασης

Οι εκδηλώσεις συμπαράστασης ενάντια στη δίωξη της Εργατικής Αλληλεγγύης συνεχίστηκαν μέχρι και την τελευταία μέρα πριν τη δίκη στις 12/12.

45 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση που οργανώθηκε από τις επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ στο Κουκάκι, στα Πετράλωνα και τον Κεραμεικό τη Δευτέρα 9/12. «Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η Ελένη Πορτάλιου, δημοτική σύμβουλος από την Ανοιχτή Πόλη, ο Τάσος Κατιντσάρος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Πέτρος Κωνσταντινου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. Η ομιλήτρια εξήγησε ότι η δίωξη της Εργατικής Αλληλεγγύης είναι κομμάτι της βιομηχανίας των διώξεων που έχει ξεκινήσει, αλλά τόνισε ότι η μήνυση από το χρυσαυγίτη δικηγόρο είναι αντίδραση περιορισμένης εμβέλειας από τους νεοναζί αφού η συγκέντρωσή τους ήταν αποτυχημένη. Ο Τάσος μίλησε για τη συνολική μάχη για τα εργατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες και μετέφερε τη στήριξη όλης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ ο Πέτρος έκανε μια αναδρομή στην ιστορία της εφημερίδας και εξήγησε τι ρόλο έχει παίξει μέσα στα κινήματα. Γραπτό χαιρετισμό άφησε η Βίκυ Κορβέση, εργαζόμενη στον ΕΟΠΥΥ που χρειάστηκε να φύγει καθώς είχε συνέλευση, ενώ με τον ίδιο τρόπο έστελε την αλληλεγγύη του ο Τάσος Δεμοίρος από το Σωματείο των εργαζόμενων στα πλατό της ΕΡΤ. Παρεμβάσεις για να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους έκαναν σύντροφοι από το ΝΑΡ και το ΕΕΚ, ενώ στη συζήτηση μπήκαν και οι επόμενοι σταθμοί του κινήματος με πρώτη τη διαδήλωση έξω από τα δικαστήρια για τον δολοφονημένο στα Πετράλωνα Σαχζάτ Λουκμάν» μας είπε η Ελεάννα Τσώλη.

40 άτομα συμμετείχαν στην αντίστοιχη εκδήλωση που έγινε στο Γαλάτσι την ίδια μέρα. Την εκδήλωση άνοιξαν ο Ίκαρος Πετρόπουλος από τη «Δράση» που ενημέρωσε ότι θα έβαζε στον σύλλογο και το ψήφισμα ενάντια στη δίωξη, ο Αρίστος Παπαδοκωστόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου με την παράταξη «Άλλος Δρόμος», ο Γιώργος Πίττας, δημοσιογράφος της Εργατικής Αλληλεγγύης και ο Δημήτρης Σταμούλης επίσης δημοσιογράφος από την τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στην εκδήλωση συμμετείχε κόσμος από όλη την αριστερά της γειτονιάς, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με πλούσια αντιρατσιστική δράση στα σχολεία τους και μέλη αντιρατσιστικών κινήσεων. Συγκινητική ήταν η τοποθέτηση του Γκάντο, μετανάστη από την Αφρική που ευχαρίστησε την Εργατική Αλληλεγγύη για τη δράση της.

Την Τετάρτη 11/12, έγιναν οι δύο τελευταίες εκδηλώσεις σε σχολές. Στο ΤΕΙ Αθήνας ομιλητής ήταν ο Γιάννης Σηφακάκης από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ συμμετείχαν φοιτητές από το σχήμα της ΕΑΑΚ και ανένταχτοι. Στην αντίστοιχη εκδήλωση στην Καλών Τεχνών ομιλητές ήταν ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός και σκηνοθέτης και ο Πέτρος Κωνσταντίνου. Άνοιξε πλούσια συζήτηση για το ρόλο της Τέχνης στη μάχη με το φασισμό με τον Βασίλη να δίνει την εικόνα από τη γνωστή αντιρατσιστική παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν».

Πάτρα

Tέλος, όπως μας γράφει ο Νεκτάριος Χαϊντάρ: «Την Πέμπτη 12/12 η ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας οργάνωσε συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου για να σταματήσει η χρυσαυγίτικη δίωξη της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη που πήγαινε στα δικαστήρια εκείνη την ώρα στην Αθήνα και για την τιμωρία των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν. Από νωρίς η πλατεία είχε γεμίσει με σημαίες, πικέτες και πανό ενώ είχε στηθεί και μικροφωνική από όπου καλούνταν ο κόσμος στην συγκέντρωση και διαβάζονταν οι ανακοινώσεις για τις δύο δίκες. Στην συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες.

Εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας τονίστηκε η ανάγκη για μαζική αντιφασιστική πάλη, ο ρόλος της Εργατικής Αλληλεγγύης σαν εφημερίδα του αντιφασιστικού και απεργιακού κινήματος αλλά και της αντικαπιταλιστικής προοπτικής και η αναγκαιότητα να σταματήσουμε την καταστολή που εντείνεται. Το ΕΕΚ δήλωσε την αλληλεγγύη του στους 3 διωκόμενους συντρόφους ενώ επισημάνθηκε ότι ο μηνυτής της Εργατικής Αλληλεγγύης ήταν ένας εκ των μηνυτών του ΓΓ του ΕΕΚ σε πρόσφατη δίκη. Τέλος, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ Πάτρας δήλωσαν την απερίφραστη στήριξή τους στους διωκόμενους της Εργατικής Αλληλεγγύης και την έντονη καταδίκη της δολοφονικής Χρυσής Αυγής. Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου που στήριξε και τις δύο καμπάνιες υπογράφοντας στα κείμενα υπογραφών και ενισχύοντας οικονομικά».

Νεκτάριος Δαργάκης


Διαβάστε επίσης

Συνεχίζουμε ενάντια στη δίωξη της Εργατικής Αλληλεγγύης