Πανεργατικός ξεσηκωμός στην Κύπρο

Οκτώ με δέκα χιλιάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν σε αυτό το πανεργατικό κάλεσμα και συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Οικονομικών φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο μνημόνιο, τις πολιτικές λιτότητας και τις ιδιωτικοποιήσεις. Την εκδήλωση χαιρέτησαν εκπρόσωποι των οργανώσεων που κάλεσαν την εκδήλωση η οποία κορυφώθηκε με πορεία στο Προεδρικό Μέγαρο. Μια πραγματική λαοθάλασσα πλημμύρισε το δρόμο από το Υπουργείο Οικονομικών με κατεύθυνση το Προεδρικό για να συναντηθεί εκεί με άλλους διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην είσοδο του Προεδρικού.

Πορεύτηκαν μαζί

Είναι ίσως η πρώτη φορά που τόσες πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις, πορεύτηκαν μαζί και διαδήλωσαν ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που επέβαλε το μνημόνιο. Παρά το ότι ο Αναστασιάδης προσπάθησε να πείσει και να πιέσει τα συνδικάτα που ελέγχονται από το χώρο της δεξιάς να μην συμμετέχουν σε αυτή τη εκδήλωση, τα περισσότερα από αυτά συμμετείχαν.

Τους μόνους που κατάφερε να πείσει είναι την ηγεσία του συνδικάτου των καθηγητών Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης που την τελευταία στιγμή απέσυραν την υποστήριξή τους προς την εκδήλωση. Πολλοί καθηγητές όμως συμμετείχαν είτε μέσω των παρατάξεών τους ή και μόνοι τους.

Η εκδήλωση ξεπέρασε σε μαζικότητα κάθε προηγούμενη εκδήλωση ενάντια στο μνημόνιο και τις πολιτικές λιτότητας. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ακόμη και των ίδιων των διοργανωτών. Η διάθεση μέσα στο κόσμο για αντίσταση υπάρχει. Εννιά μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου η πλειοψηφία των απλών ανθρώπων βλέπει τη ζωή του να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Η ανεργία κοντεύει στο 20% ενώ στους νέους ηλικίας 18 – 35 ακουμπά σχεδόν το 50%. Οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 20% -25% στο δημόσιο και πολύ περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα. Οι συντάξεις το ίδιο, ενώ η επιβολή τελών στα νοσηλευτήρια κάνει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία σχεδόν απαγορευτική ιδιαίτερα για αυτούς που την χρειάζονται περισσότερο, τους ανέργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Οι περικοπές στην Υγεία και την Παιδεία δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους σε αυτούς τους τομείς, αλλά και στους μαθητές και φοιτητές, ενώ οι περικοπές στις κοινωνικές παροχές αφήνουν εκτεθειμένες τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Σήμερα εμφανίζεται ένα νέο στρώμα εργαζομένων που ψάχνουν απαντήσεις προς τα αριστερά, που θέλουν να κοντράρουν τις πολιτικές λιτότητας και το μνημόνιο. Ένας κόσμος, κυρίως νεολαίοι, που δεν πείθεται από τα συνθήματα για εθνική ενότητα και λύσεις που θα τις δώσουμε όλοι μαζί, και αυτοί που προκάλεσαν την καταστροφή και τα θύματά της. Που ψάχνουν ταξικές απαντήσεις στον πόλεμο που μας έχει κηρύξει το κεφάλαιο, που θέλουν να δώσουν τη κόντρα με το ρατσισμό και τη ξενοφοβία που έχει γίνει το προσφιλές καταφύγιο για τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Προοπτική

Είναι ένας κόσμος που κοιτάζει προς τη ριζοσπαστική αριστερά. Χρειάζεται και η ριζοσπαστική αριστερά να κοιτάξει προς το μέρος αυτού του κόσμου και να του δώσει προοπτική, με προτάσεις που να μπορούν να οδηγήσουν στη νίκη.

Παρά το ότι δεν μπαίνει από όλες τις οργανώσεις που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο καθαρό το αίτημα για κατάργηση του μνημονίου, ουσιαστικά αυτή η εκδήλωση μπορεί να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για έναν πανεργατικό ξεσηκωμό που θα μπορέσει να βάλει σε αμφισβήτηση στην πράξη το μνημόνιο. Είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο ξεκίνημα.

Εκείνο που χρειάζεται είναι να οργανωθεί, να συντονιστεί και να κλιμακωθεί η συνέχεια με απεργίες, συλλαλητήρια ακόμη και καταλήψεις για να εμποδίσουμε την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου. Οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο μπορούν και πρέπει να απαιτήσουν κοινές συνελεύσεις όλων των συνδικάτων, για να ξεπεραστεί η διάσπαση στους χώρους δουλειάς και να πάρουν αποφάσεις για την συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Προς αυτή τη κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η Αριστερά αν θέλει να κτίσει ένα νικηφόρο κίνημα. Προς αυτή τη κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε πολύ περισσότερο και να πιέσουμε, όσοι θέλουμε να δούμε ένα νέο κίνημα να γεννιέται, η ΕΡΑΣ που στηρίζει και συμμετέχει σε αυτό τον εργατικό ξεσηκωμό όπως και η Εργατική Δημοκρατία που δίνει όλες της τις δυνάμεις για την επιτυχία του.