Την Πέμπτη 23 Γενάρη πραγματοποίησαν πανελλαδική κινητοποίηση στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τη συμμετοχή φυλάκων από όλη την Ελλάδα. Από την Κρήτη, την Καβάλα, την Ηγουμενίτσα, την Λέσβο και αλλού. Από νωρίς το πρωί η Αστυνομία είχε ζώσει το Υπουργείο με πέντε(!) κλούβες, ενώ τα ΜΑΤ περικύκλωσαν τους συγκεντρωμένους στο πεζοδρόμιο της Βασιλίσσης Σοφίας, πριν προλάβουν να έρθουν όλα τα πούλμαν που περίμεναν.
Οι Φύλακες απάντησαν με συνθήματα: "Κυριάκο Μητσοτάκη, Αντώνη Σαμαρά, οι φύλακες θα πάνε πίσω στη δουλειά". "Οι φύλακες δεν είναι μπαλάκι κανενός, απέδειξαν πως είναι κοινωνικός θεσμός", "Αγώνας-ρήξη ανατροπή- η ιστορία γράφεται με ανυπακοή".
Ο Κώστας Κωνσταντάς, μας περιγράφει τι έχουν περάσει οι Σχολικοί Φύλακες όλα αυτά τα χρόνια. «Όταν πρωτοπιάσαμε δουλειά ήμασταν με 500 ευρώ και κάποιοι έφυγαν. Μετά εγώ μπήκα σαν επιλαχών. Αυτό συνεχίστηκε για 5,5 χρόνια χωρίς ένσημα που τα διεκδικούμε και τώρα στα δικαστήρια, μετά γίναμε αορίστου χρόνου και αυξήθηκε κάπως ο μισθός. Στη συνέχεια ήρθε ο Μητσοτάκης και μας έδιωξε το καλοκαίρι. Στη Γλυφάδα είμαστε 16 φύλακες σε διαθεσιμότητα, μαζί με δύο συναδέλφισσες που θα βγουν σε σύνταξη λογικά. Δεν έχει γίνει καμιά κίνηση να μας απορροφήσουν πουθενά. Εμείς κερδίσαμε κάτι ασφαλιστικά μέτρα τον Οκτώβριο. Δύο δικαστήρια έγιναν, το ένα για 25 μέρες και το άλλο μέχρι να βγει η τελική απόφαση. Στα σχολεία γίνονται ζημιές, στα σύνορα Γλυφάδας με Ηλιούπολη έκαψαν το γυμναστήριο και έχουν γίνει και άλλα τέτοια περιστατικά. Σπασμένα τζάμια, ενώ δεν υπάρχουν άνθρωποι να ασχοληθούν με τα καλοριφέρ, τα φώτα, ό, τι κάναμε και σαν επιστάτες ας πούμε».
Τις επόμενες μέρες μετά τη διαδήλωση ο Μητσοτάκης ενέκρινε ότι 331 τρίτεκνοι Φύλακες θα προσληφθούν ως βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό. Είναι μια πρώτη υπαναχώρηση από τη μεριά του Υπουργείου που δεν δεχόταν ούτε να συζητήσει.
Οι Σχολικοί Φύλακες χρειάζεται να συνεχίσουν ανυποχώρητα τον αγώνα τους με βάση το κεντρικό τους σύνθημα: να μην περάσει καμιά απόλυση, να γυρίσουν όλοι πίσω στα σχολεία.