“Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και αρνούμαστε με τη συμμετοχή μας να συμπράξουμε στη δημιουργία ενός φορέα, που δεν έχει καμία σχέση με Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό Οργανισμό, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Αρνούμαστε να συμπράξουμε στην κατάργηση θεμελιωδών υπηρεσιών που πρέπει να έχει κάθε Δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας.
«Αρνούμαστε»
Αρνούμαστε να συμπράξουμε στην κατάργηση του ιστορικού αρχείου, του πανελλαδικού δικτύου εκπομπών, των περιφερειακών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών (και της ΕΡΤ3), των μουσικών συνόλων, των εξωτερικών μεταδόσεων, της Ραδιοτηλεόρασης και άλλων απαραίτητων συστατικών για τη λειτουργία ενός Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα.
Όλες αυτές οι καταργούμενες υπηρεσίες είναι βέβαιο ότι θα παραχωρηθούν στα ιδιωτικά συμφέροντα ντόπια και ξένα εις βάρος του συνόλου των πολιτών, της ελευθερίας του λόγου και του πολιτισμού.
Δεν συμμετέχουμε σε αυτούς τους διαβλητούς και φωτογραφικούς διαγωνισμούς, συνεχίζουμε να κρατάμε την ΕΡΤ ανοιχτή στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Κρατάμε ανοιχτή τη φωνή της ΕΡΤ στην κοινωνία μέχρι την οριστική λειτουργία της που σύντομα έρχεται”.
Η συνέλευση ξεκίνησε με την κατάθεση προτάσεων για τη συνέχιση του αγώνα κι ακολούθησε πλούσια συζήτηση – η οποία κράτησε πάνω από 10 ώρες – χωρίς να μειωθεί η συμμετοχή και το ενδιαφέρον. “Να ξαναδούμε την εξωστρέφειά μας” είπε η Άννα Τσινίκα. “Να συστηθούν ομάδες που θα αναλάβουν εξορμήσεις σε πλατείες και γειτονιές και να ξαναγίνει επαφή με σωματεία και συνδικάτα για την ενίσχυση του απεργιακού ταμείου”.
“Να επανέλθουμε στην δυναμική διεκδίκηση του Ραδιομεγάρου” με συχνές, “ειρηνικές αλλά ξεκάθαρα διεκδικητικές” συγκεντρώσεις στην Αγ.Παρασκευή πρότεινε μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Κ. “Η εικόνα της 'καθαρής ΕΡΤ' από αστυνομικές δυνάμεις δεν μας βοηθάει. Η ΕΡΤ που την φυλάνε κάθε μέρα τα ΜΑΤ δημιουργεί δυσάρεστους συνειρμούς στον κόσμο που περνάει από τη Μεσογείων” είπε.
“Να οργανώσουμε τη συναυλία στις 11/2, να δώσουμε το παρών στην κινητοποίηση του Μετρό στις 28/2, των εκπαιδευτικών στις 7/2 και στο πλευρό των διαθέσιμων στην πλατεία Κλαυθμώνος. Μια ομάδα 10-20 ατόμων να τρέξει το απεργιακό ταμείο” είπε η Ειρήνη Φωτέλλη.
“Μια αίτηση στη ΝΕΡΙΤ, είναι μια αίτηση στη ΔΤ”, είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης και συνέχισε: “Δεν δικαιούμαστε απέναντι σε όσους μας έχουν συμπαρασταθεί, να λυγίσουμε τώρα”.
“Ο ίδιος ο δικηγόρος μας είπε στη γενική μας συνέλευση, ότι αίτηση στη ΝΕΡΙΤ σημαίνει αποδοχή της απόλυσης”, μετέφερε η Ελευθερία Φαραντάκη από την ΕΡΤ3, πρόεδρος του παραρτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ στη Θεσ/νίκη. “Η ΝΕΡΙΤ είναι συνέχεια του μαύρου της 11/6. Να πιέσουμε να πάρουν θέση όλα τα κόμματα. Κι εμείς να πάρουμε θέση ενάντια σε αυτή τη διαδικασία 'σφαγείο”, είπε ο Τάκης Σακελλαρίου.
«Να ξανανοίξει η ΕΡΤ»
Μέρος της κουβέντας περιστράφηκε γύρω από την πρόταση περί συγκρότησης συνεταιριστικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. “Εχουμε βάλει ένα στόχο: Να ξανανοίξει η ΕΡΤ. Να εργαζόμαστε για αυτό λοιπόν [...] Αν αλλάξουμε το όνομά μας ή πάμε σε οποιαδήποτε κοινοπραξία μπορεί να μην έχουμε την ίδια στήριξη από τον κόσμο” είπε ο Χάρης Ζαβουδάκης από την ΕΡΑ Ζακύνθου.
“Ο στόχος μας είναι να ανοίξουμε την ΕΡΤ κι όχι να ανοίξουμε μια νέα επιχείρηση, τουλάχιστον όσο δίνουμε τη μάχη” είπε ο Γιάννης από την ΕΡΑ Κέρκυρας. “Η συγκρότηση ΚΟΙΝΣΕΠ από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, θα είναι η δικιά μας Βάρκιζα. Τέτοιες σκέψεις άνθισαν όταν η Θάτσερ επέβαλε ήττες στο εργατικό κίνημα πριν 30 χρόνια. Εμείς δεν έχουμε ηττηθεί. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα σαν εργαζόμενοι της ΕΡΤ, με φυσικό σύμμαχο τον κόσμο” είπε ο Πέτρος Πομώνης από την ΕΡΑ Ζακύνθου. “Ελέγχουμε 19 σταθμούς στην Ελλάδα. Μην κάνουμε συνεταιριστικά σχέδια που θα αλλοιώνουν τον αγωνιστικό τους χαρακτήρα” είπε ο Γαβρίλος Κασιμάτης από το ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ. “Αν η συγκρότηση ενός φορέα, χρειάζεται για να μπει σε εφαρμογή όταν χάσουμε και την περιφέρεια, εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί γιατί θα νικήσουμε” είπε ο Γιώργος Γιουκάκης, δημοσιογράφος της ΕΡΤ και μέλος του δ.σ της ΕΣΗΕΑ. “Τίποτα τέτοιο δεν θα ενεργοποιηθεί αν δεν πέσει κι ο τελευταίος πομπός” τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Τσιμπίδας, εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΑ.
Στη γενική συνέλευση διαβάστηκε και κείμενο αγανακτισμένων εργαζόμενων στη ΔΤ του Καψή. Επόμενος σταθμός για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ την Πέμπτη στις 30/1, όπου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων στην Αγία Παρασκευή, συνέντευξη Τύπου, κοπή της πίτας και συγκέντρωση έξω από το Ραδιομέγαρο. Το ίδιο βράδυ θα πραγματοποιηθεί πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης, στο Γκρι Καφέ, στα Εξάρχεια.