Σκοπός της διαδήλωσης ήταν να δείξει τη συγκλονιστική αντίθεση: από τη μια το σημείο εξόρυξης - ένα τεράστιο φαράγγι - τρύπα στο βουνό – το οποίο περιφράσεται με αγκαθωτό σύρμα και φρουρείται από την ελληνική αστυνομία και το προσωπικό ασφαλείας της εταιρίας – και από την άλλη, στα γύρω εδάφη της ένα ανέπαφο αρχαίο δάσος.
«Έχει περάσει λίγος καιρός που δεν έχω έρθει σε αυτό το μέρος και μου φαίνεται αγνώριστο. Περπατώντας αυτό το νέο δρόμο, δεν ήξερα πού ήμουν», μου είπε ένας ακτιβιστής από την Ιερισσό. “Νιώθω θλίψη για αυτή την εξελισσόμενη καταστροφή, αλλά κι αφοσίωση για να συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη. Τα δίνω όλα σε αυτόν τον αγώνα, γιατί έχω δύο παιδιά και θέλω να μεγαλώσουν με πρόσβαση σε καθαρό αέρα και νερό κι ένα περιβάλλον χωρίς τοξική μόλυνση”.
Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χωρίς επεισόδια και η αστυνομία παρέμεινε ήρεμη την ώρα που οι διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών και γιαγιάδων, φώναζαν συνθήματα καταγγέλλοντας το έργο. Οι ντόπιοι εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την αλληλεγγύη, και έκαναν έκκληση για μεγαλύτερη συμμετοχή. Δεδομένου ότι η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές είναι το πρώτο από τα πολλά προβλεπόμενα έργα εξόρυξης, η απειλή για τον καθαρό αέρα και το νερό, την αειφόρο γεωργία και την αλιεία, τον τουρισμό και τις βιομηχανίες είναι σημαντική για όλους που ζουν στην Ελλάδα.
Κία Μιστίλις