Σαμαράς & Υιός: Επίθεση στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Η δίωξη δεν σταμάτησε στην συγκεκριμένη εκπαιδευτικό αφού το Υπουργείο Παιδείας στράφηκε και ενάντια στην Διευθύντρια Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Ιωάννα Χρήστου που εναντιώθηκε στην απόλυση ως καταχρηστική.

Το όλο ζήτημα έχει πολλές σημαντικές παραμέτρους. Μια ματιά στα γεγονότα αποδεικνύει αυτό που υποστηρίζουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ότι βασικός στόχος του Υπουργείου είναι η απελευθέρωση των απολύσεων για χάρη των σχολαρχών.

Όλα ξεκίνησαν στις 8 Ιούνη του 2012 όταν η Φρόσω Μπουλούτα έπιασε με σκονάκι τον γιο του Πρωθυπουργού και προχώρησε σε μονογραφή της κόλλας του κατά τη διάρκεια των εξετάσεων στο Κολλέγιο Αθηνών. Δέκα μέρες μετά, το Κολλέγιο, επικεφαλής του οποίου είναι ο αδελφός του Πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Σαμαράς, καταγγέλλει την σύμβαση της εκπαιδευτικού με την πρόφαση ότι είναι «ανεπαρκής ως προς τα εκπαιδευτικά της καθήκοντα». Μια γελοία δικαιολογία αφού η Φ. Μπουλούτα δούλευε στο συγκεκριμένο Κολλέγιο, σε μόνιμη οργανική θέση, για 21 χρόνια, 29 συνολικά στο χώρο της εκπαίδευσης και χρειαζόταν μόλις τρία χρόνια για να πάρει σύνταξη.

Η υπόθεση πήγε στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ). Αρχικά, το ΚΥΣΔΕ δήλωσε αναρμόδιο και το θέμα πήγε στο Δικαστήριο. Η απόφαση από τη μεριά του Δικαστηρίου ήταν ότι το ΚΥΣΔΕ χρειάζεται να πάρει θέση. Εκεί μετά από μια σειρά παρατυπίες (αποβολή των αιρετών της ΟΙΕΛΕ από την συνεδρίαση του Συμβουλίου, μη παρουσία του νομικού εκπροσώπου της εκπαιδευτικού και μη αποδοχή του κωλύματος που είχε δηλώσει) το “ΚΥΣΔΕ έριξε την χαριστική βολή, με εντολή άνωθεν «εκτέλεσε» την Ευφροσύνη Μπουλούτα, ικανοποιώντας την αυταρχικότητα και την αλαζονεία του πρωθυπουργού και του αδελφού του”, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ.

Στη διάρκεια των μπρος-πίσω του ΚΥΣΔΕ, η Διευθύντρια Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Ιωάννα Χρήστου είχε αποστείλει έγγραφο με το οποίο ζητούσε να εξεταστεί η καταχρηστικότητα της απόλυσης της Φ. Μπουλούτα.

Εμπόδιο

Ήταν η κίνηση με την οποία ξεχείλισε το ποτήρι για την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τους σχολάρχες, καθώς η συγκεκριμένη Διευθύντρια ακολουθώντας το γράμμα του νόμου και τις διατάξεις που προστάτευαν τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς αποτελούσε εμπόδιο στις παρατυπίες που επιδιώκονταν τα τελευταία χρόνια.

Με το πρώτο Μνημόνιο, το 2010, μειώθηκαν οι μισθοί σε όλο το Δημόσιο. Οι σχολάρχες ζήτησαν να μειωθούν αντίστοιχα και οι μισθοί των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Η Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης τάχθηκε ενάντια σε αυτή την επιδίωξη, καθώς οι μειώσεις αυτές δεν θα αποτελούσαν καν κέρδος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως, οι σχολάρχες επέμειναν ότι πρέπει να γίνει ερώτημα στην Νομική Υπηρεσία για το θέμα, ενώ η τότε Υπουργός Παιδείας, Διαμαντοπούλου τους στήριξε.

Μετά από ένα χρόνο και μετά από μια σειρά αντιπαραθέσεων, το ερώτημα απεστάλη. Η απάντηση από τη μεριά της Νομικής Υπηρεσίας ήταν ότι πρέπει να μειωθούν. Εν τω μεταξύ, είχε περάσει ήδη το δεύτερο μνημόνιο που επέβαλλε έτσι κι αλλιώς περικοπές στον ιδιωτικό τομέα.

Ακόμα, το Φεβρουάριο του 2012 με την πράξη Υπουργικού Συμβουλίου νο 6 ξεκίνησε η ευθεία επίθεση στη μονιμότητα των εργαζόμενων. Η συγκεκριμένη ΠΥΣ αναφέρει: «Από την 14.2.2012 διατάξεις νόμων ή κανονιστικών αποφάσεων, καθώς και όροι Συλλογικών Συμβάσεων και Διαιτητικών Αποφάσεων, Κανονισμών Εργασίας, Οργανισμών Προσωπικού και αποφάσεων Διοίκησης επιχειρήσεων, που θεσπίζουν όρους που υποκρύπτουν μονιμότητα ή ρήτρες μονιμότητας παρεκκλίνοντας από τους γενικούς κανόνες της εργατικής νομοθεσίας ή/και προβλέπουν την εφαρμογή, αναλογική ή ευθεία, διατάξεων του Κώδικα περί Δημοσίων Υπαλλήλων, καταργούνται».

Πάνω σε αυτό το ζήτημα, η Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης εκτίμησε πως δεν μπορεί να ερμηνεύσει την ΠΥΣ ότι αφορά ευθέως και τα ιδιωτικά σχολεία, αλλά ότι απαιτείται για αυτό διάταξη νόμου. Έτσι δεν θα θίγονταν όσοι εκπαιδευτικοί είχαν μόνιμη οργανική θέση, όπως η Φ. Μπουλούτα.

Οι ιδιοκτήτες θέλησαν να εφαρμοστεί άμεσα. Μετά από πολλές πιέσεις βγήκε εγκύκλιος από την Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης ότι ισχύει η ΠΥΣ. Όμως, η ΟΙΕΛΕ άμεσα την «χτύπησε» στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έτσι κέρδισε την αναστολή της υλοποίησής της μέχρι να βγει η τελική απόφαση.

Μετά από όλα αυτά η Ιωάννα Χρήστου καρατομήθηκε από την θέση της Διευθύντριας Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και «μεταφέρθηκε» στην Διεύθυνση Εφαρμογής Προγραμμάτων για να μην ενοχλεί με την ευσυνειδησία της.

Μοναδική λύση για να σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις είναι μόνο μία: η απόλυση της κυβέρνησης των Μνημονίων και των σκανδάλων από τους ίδιους τους εργαζόμενους με τους αγώνες τους.