ΔΕΗ: Απεργία ενάντια στο ξεπούλημα

Οι δυο 24ωρες επαναλαμβανόμενες για Τρίτη και Τετάρτη είναι η απάντηση των εργαζόμενων στην κυβέρνηση ενόψει της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), αλλά και ενάντια στην τροπολογία η οποία διαγράφει την ασφαλιστική τους σχέση. Μια τροπολογία που έχει σκοπό να απαλλάξει οποιονδήποτε ιδιώτη αγοραστή από μελλοντικά βάρη. Η κυβέρνηση με διαδικασία εξπρές και μέσα σε τρεις μέρες ετοιμάζεται να ξεπουλήσει έναν από τους παραγωγικούς κολοσσούς της χώρας.

Τα ξημερώματα της Τρίτης εργαζόμενοι της ΔΕΗ έκαναν κατάληψη και περιφρούρηση τόσο στο κεντρικό κτήριο της ΑΔΜΗΕ στη γέφυρα Ροσινιόλ, όσο και στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Ρουφ και τον Αγ. Στέφανο, αλλά και στην ΑΔΜΗΕ της Θεσσαλονίκης. Παλαϊκό κάλεσμα έκαναν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και για τις περιφρουρήσεις της Τετάρτης, ζητώντας την στήριξη όλων των εργαζόμενων στον αγώνα τους και καλώντας για στήριξη της δεύτερης μέρας με περιφρούρηση και κατάληψη του κεντρικού κτηρίου της ΑΔΜΗΕ από τις 5 το πρωί.

Πρωτοβουλία

Από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών ήταν και η κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στην Αθήνα οι εργαζόμενοι την Πέμπτη 23/1 με συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης στην Χαλκοκονδύλη και πορεία στο Σύνταγμα. Η πρωτοβουλία για συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων είχε σαν αποτέλεσμα πάνω από 1.500 εργαζόμενοι να δώσουν μια δυναμική πρώτη απάντηση με βασικά συνθήματα, “Ρεύμα φθηνό ΔΕΗ για το λαό” και “Ανυπακοή απεργία Γενική”. “Είναι ένα πολύ μεγάλο και θετικό βήμα. Ο συντονισμός αυτός στη βάση με τα διαφορετικά κομμάτια της επιχείρησης να δίνουν το παρών μας δίνει την ελπίδα πως ο κόσμος θέλει να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχεται. Αρκεί να πιστέψει πως η ηγεσία θέλει να δώσει αυτή τη μάχη μέχρι τέλος” τόνισε μιλώντας στην Ε.Α. ο Δημήτρης Χατζηστρογγύλης.

“Σήμερα έρχονται να ξεκινήσουν το ξεπούλημα της ΔΕΗ ακριβώς από τα δίκτυα, από το μόνο κομμάτι που αρνιόντουσαν εξαρχής πως θα πουλούσαν”, τόνισε ο Κώστας Βαρσάμης από το Σύλλογο Πτυχιούχων Μηχανικών κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν την Δευτέρα 27/1 τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΔΕΗ στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ.

Ασφαλιστικό

“Με το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή, ανατρέπεται η ρύθμιση με την οποία αναγνωρίστηκε πως η περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ, δεδομένου, ότι έως τότε οι εργαζόμενοι ασφαλίζονταν στον εργοδότη, δηλαδή στην ίδια την επιχείρηση που παρακρατούσε τις εισφορές για να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις της και κατέβαλε το κόστος για συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η ρύθμιση που έχει κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει, ότι τη σχετική υποχρέωση αναλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός”, τόνισε ο Γιώργος Μπίτζας (ΕΔΟΠ ΔΕΗ), ενώ η αν. Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ Γιώτα Σταθά εξήγησε πως “η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος θα συνοδευθεί από αυξήσεις στα τέλη χρήσης των δικτύων που θα μετακυλήσουν στα τιμολόγια”.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάλεσαν την ΓΣΕΕ να προχωρήσει και αυτή με τη σειρά της σε κινητοποίηση συμπαράστασης, ενώ ανέφεραν ότι το επόμενο 20ήμερο αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», δηλαδή της δημιουργίας νέας επιχείρησης με το διαχωρισμό μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και τμήματος της εμπορίας της ΔΕΗ. Στην πλατεία Κοραή έχει στηθεί περίπτερο, όπου διανέμονται φυλλάδια ενημέρωσης προς τους πολίτες για τις επιπτώσεις της πώλησης της ΔΕΗ σε ολόκληρη την κοινωνία.