Πώς απαντάει η Αριστερά στην Ε.Ε. της κρίσης;

Ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός σε πανικό

O ευρωπαϊκός καπιταλισμός των χωρών της Δυτικής Ευρώπης συνεχώς χάνει μερίδιο στην παγκόσμια αγορά. Με δυσκολία προσπαθεί χωρίς επιτυχία, να κρατήσει το μερίδιό του σε Αφρική, Ασία, ακόμη και σε ευρωπαϊκές χώρες χαμηλότερου οικονομικού επιπέδου.

Ομως αυτός ο Δυτικός καπιταλισμός με κεφαλή τον γερμανικό, προσπαθεί να διατηρήσει τα κέρδη του με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι επιβάλει χαμηλότερες αμοιβές με απειλή την ανεργία. Αφαιρεί και πολλά από το κράτος πρόνοιας που έχουν επιτύχει και καθιερώσει οι λαοί τις περασμένες δεκαετίες. Συντάξεις, ασφαλιστικά δικαιώματα, κράτος πρόνοιας, όλα αυτά συνεχώς υποβαθμίζονται. Σε μερικές περιπτώσεις εξαφανίζονται.

Για τον ακραίο καπιταλισμό, με κεφαλή τον γερμανικό, είναι ο μόνος τρόπος να διατηρήσει τα κέρδη του. Καταπιέζει την εργατική τάξη, όλα τα λαϊκά στρώματα. Επιτίθεται στους μικροαστούς να τους εξαφανίσει προς όφελος των μεγάλων εμπορικών κεφαλαίων.

Σ' αυτήν την άγρια ενέργεια, στεγνώνει την Ελλάδα σαν παράδειγμα. Να βλέπουν κι οι άλλοι λαοί τι μπορούν να πάθουν αν αντισταθούν. Με το πρόσχημα της κακοδιοίκησης, που κι αυτή είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο που έχει επικρατήσει σε ένα φθίνοντα καπιταλισμό σε όλη την Ευρώπη.

Η μόνη λύση είναι η απαλλαγή από αυτό το κερδοσκοπικό εκμεταλλευτικό καθεστώς. Η αφαίρεση του καπιταλιστικού κέρδους από την παραγωγή αρκεί για το ανέβασμα του βιοτικού επιπέδου των λαών. Με τους αγώνες τους μπορούν να απαλλαγούν από αυτό το καθεστώς. Και ο παραμικρός διεκδικητικός αγώνας εκεί οδηγεί. Γι' αυτό συκοφαντείται, καθυβρίζεται, χτυπιέται τέλος από τα αστυνομικά γκλομπ.

Ομως αυτό δείχνει τον πανικό τους. Ο αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα, μέχρι τελικής νίκης.

Δημήτρης Λιβιεράτος


Ώρα για την Ευρώπη των Λαών

Του Μωυσή Λίτση*

«Η αριστερά βέβαια δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από το να ξαναβάλει στο τραπέζι των συζητήσεων τη φύση και την λειτουργία της ΕΕ, ακόμη και την αντιπαράθεση για παραμονή, διάλυση ή μετασχηματισμό της», έγραφε ο γράφων στο περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω (Μάης-Ιούνης 2010) σε άρθρο με τίτλο «Ελλάδα: η Lehman Brothers του ευρώ!».

Ήταν στην αρχή ακόμη της ελληνικής κρίσης -μέρος της ευρύτερης διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης που άρχισε από τις ΗΠΑ το 2008- όταν έμπαινε δειλά-δειλά, το ερώτημα «ναι ή όχι στο ευρώ», με κίνδυνο οι υποστηρικτές της εξόδου από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να χαρακτηριστούν ως «εθνικά μειοδότες».

Σήμερα η συζήτηση περί ευρώ έχει επεκταθεί τόσο στους «από πάνω», στις άρχουσες τάξεις της Ευρώπης που βλέπουν το εγχείρημά τους να παραπαίει, όσο και στους «από κάτω», στους εργαζόμενους και την αριστερά σε μία σειρά από κράτη μέλη, καθώς η ανάκτηση της εθνικής νομισματικής πολιτικής, θεωρείται βασική προϋπόθεση για την εκπόνηση ενός προγράμματος οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης για την έξοδο από την κρίση.

Ιδιαίτερα η χώρα μας βιώνει μία πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή -τη μεγαλύτερη συρρίκνωση ΑΕΠ σε περίοδο ειρήνης όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι κυβερνώντες. Για την αντιμετώπιση της καταστροφής που θυμίζει επιπτώσεις πολέμου, απαιτούνται «έκτακτα μέτρα», όπως η επανεθνικοποίηση της νομισματικής πολιτικής, η εθνικοποίηση των τραπεζών, των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων και άλλα.

Καταλήστευση

Πίσω άλλωστε από τα φληναφήματα περί «Ενωμένης Ευρώπης» και «κοινού νομίσματος», προβάλλεται σήμερα μία «Ευρώπη» έντονων εσωτερικών αντιπαραθέσεων μεταξύ των ηγέτιδων δυνάμεων (Γερμανίας, Γαλλίας) και καταλήστευσης των χωρών της περιφέρειας (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία) μέσω της υπερχρέωσης και της δημιουργίας πλεονασμάτων για τη γερμανική άρχουσα τάξη. Οι συνεχείς αναφορές του διεθνούς τύπου στο 1914, δείχνει ανάγλυφα το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των «εταίρων».

Η ρήξη με την ΕΕ-ευρωζώνη ενέχει ωστόσο ένα πολύ σοβαρό κίνδυνο: Να ρίξει νερό στο μήλο των Ευρωπαίων ακροδεξιών που θεωρούν την ΕΕ υπερβολικά «φιλελεύθερη» σε θέματα μεταναστών και προσφύγων, χρεώνουν το εγχείρημα σε διεθνείς «σιωνιστικές συνομωσίες» και χρησιμοποιούν τη δυσαρέσκεια για τις ευρωπαϊκές πολιτικές για να προωθήσουν μία αντιδραστική επικίνδυνη ατζέντα. Για αυτό χρειάζεται μία ξεκάθαρη στάση και όχι μία «εθνικιστική» ρητορική, διανθισμένη με αντιιμπεριαλιστικές κορώνες…

Για την αριστερά η αμφισβήτηση στο ευρώ και την ΕΕ πρέπει να συνοδεύεται από μία ξεκάθαρη διεθνιστική θέση, η οποία παράλληλα με τη σωτηρία της Ελλάδας θέτει στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη ενός ευρύτερου αντικαπιταλιστικού προσανατολισμού, με συμμάχους τις εργατικές τάξεις της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου, που πλήττονται από την πρωτοφανή κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Πρέπει να συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα που θα σκιαγραφεί τη διαφορετική Ευρώπη για την οποία παλεύουμε, η οποία δεν μπορεί να είναι άλλη από μία Ευρώπη της πραγματικής αλληλεγγύης και συνεργασίας των λαών, δηλαδή μία σοσιαλιστική Ευρώπη.

*Δημοσιογράφος, μέλος των Financial Crimes


Εκδηλώσεις: EE σημαίνει ανεργία και ρατσισμός. Πώς απαντάει η Αριστερά;

ΚΥΨΕΛΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 12/2 Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθήνας, 6.30μμ, (Καλογερά 18, πλ. Κυψέλης)

Ομιλητές: Μαρία Στύλλου, Τάκης Ζώτος, Θανάσης Καμπαγιάννης

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ 13/2 Λέσχη Αποφοίτων Ιωνιδείου, 6.30μμ (Πραξιτέλους 236)

Ομιλητές: Πάνος Γκαργκάνας, Θανάσης Διαβολάκης, Κώστας Σαρρής

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/2 Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, 6.30μμ (πλατεία Ν. Σμύρνης)

Ομιλητές: Πέτρος Κωνσταντίνου, Μάκης Καβουριάρης, Σωτήρης Κοντογιάννης

ΘΗΣΕΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ 17/2, Σύλλογος Αρχαιολόγων, 7μμ (ΗΣΑΠ, Ερμού 134-136)

Ομιλητές: Πάνος Γκαργκάνας, Δημήτρης Λιβιεράτος, Λέανδρος Μπόλαρης

ΒΥΡΩΝΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 26/2 σινέ Λουίζα 7μμ

Ομιλητές: Μαρία Στύλλου, Μάκης Καβουριάρης, Λέανδρος Μπόλαρης

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΠΕΜΠΤΗ 27/2 Εργατικό Κέντρο 7μμ

Ομιλητές: Τάσος Αναστασιάδης, και συνδικαλιστές από Εργατικό Κέντρο και ΕΡΑ

ΧΑΛΑΝΔΡΙ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/2 ΚΕΠ, 7μμ (Παλιό δημαρχείο)

Ομιλητές: Πάνος Γκαργκάνας, Σωτηρης Κοντογιάννης, Μωυσής Λίτσης

ΜΑΡΟΥΣΙ

ΤΕΤΑΡΤΗ 5/3 αίθ. δημοτικής κίνησης Εκτός των Τειχών, 7μμ (πεζ. Ερμού, πάνω από Alpha Bank)

Ομιλητές: Τάσος Αναστασιάδης, Θανάσης Καμπαγιάννης, Δημήτρης Πολυχρονιάδης

ΚΟΜΟΤΗΝΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/3 Εργατικό Κέντρο 7μμ

Ομιλητής: Κώστας Πίττας

ΞΑΝΘΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 8/3 Εργατικό Κέντρο 7μμ

Ομιλητής: Κώστας Πίττας

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 9/3 αίθ. δημοτικού συμβουλίου, 6.30μμ

Ομιλητής: Κώστας Πίττας

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

ΚΥΡΙΑΚΗ 9/3 θέατρο Ξυλοτεχνία 7μμ

Ομιλητές: Αντωνία Αθανασοπούλου,

Κώστας Σαρρής, Μαρία Στύλλου

ΠΑΤΡΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 12/3 Εργατικό Κέντρο 7μμ